Με κατάρρευση απειλείται συλλήβδην ο χώρος της υγείας. Η έλλειψη υγειονομικού, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, ως αποτέλεσμα του παγώματος των προσλήψεων και των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των ανατροπών των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, έχουν φτάσει τις μονάδες υγείας…στα όριά τους.
Την ίδια ώρα, οι γιατροί –ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι- σε τουλάχιστον 50 νοσοκομεία της χώρας, στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία παραμένουν απλήρωτοι για τις τακτικές εφημερίες από το Δεκέμβριο και για τις πρόσθετες, από τον Ιούνιο του 2010 και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ζητώντας την καταβολή εφημεριών και υπερωριών! Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νοσοκομεία καλούνται σήμερα να λειτουργήσουν με το 50% του ποσού που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, για το 2012 προβλέπεται νέα περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες κατά 30%.
Τα νοσοκομεία εμφανίζουν επίσης τραγικές ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, φάρμακα και αντιδραστήρια. Την ίδια ώρα, ο φόρτος εργασίας αυξάνει καθημερινά, αφού η ανέχεια στην οποία έχει σπρώξει το σύνολο της κοινωνίας η τρόικα, έχει στρέψει περισσότερους πολίτες στη δημόσια υγεία. Από τα τέλη του 2009 έως και το 2011 συνολικά αυξήθηκαν οι νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία κατά περίπου 30%. Αντίθετα, βαίνει μειούμενος ο αριθμός των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία, όπου οι πολίτες ανάλογα με τον βαθμό του γιατρού καλούνται να πληρώσουν από 45 ευρώ έως 90 ευρώ την επίσκεψη.
«Σε όλα αυτά, συσσωρεύονται φυσικά τα καθημερινά προβλήματα με ελλείψεις υλικών και προσωπικού, η παντελής έλλειψη προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους ειδικευομένους, αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα του ‘εξορθολογισμού’ της δημόσιας υγείας κατά τους υπευθύνους του υπουργείου, που περιλαμβάνουν αμφιβόλου ποιότητας ‘γενόσημα’, συγχωνεύσεις με μειώσεις κλινών και κλείσιμο νοσοκομείων, αύξηση συμμετοχής στις εξετάσεις και στα φάρμακα των ασθενών κ.ο.κ. Κανείς λογικός άνθρωπος που ζει καθημερινά την υγεία από κοντά δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε όλα αυτά», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι νέοι γιατροί, οι οποίοι αποφάσισαν να μην καταρτίσουν προγράμματα για τις εφημερίες του Μαΐου και να προχωρήσουν από τις 2 Μαΐου και μετά σε μαζικές επισχέσεις διαρκείας, αν δεν έχουν εξοφληθεί στο ακέραιο οι εφημερίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες του χώρου της Υγείας, «οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις Υγειονομικών Σχηματισμών – Νοσοκομείων και Υγειονομικών Μονάδων – γίνονται με μοναδικό κριτήριο τη δραστική περιστολή δαπανών και την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τρόικας και των δανειστών, χωρίς να εξετάζονται οι πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σε υπηρεσίες Υγείας και η προσβασιμότητα σ’ αυτές. Η ‘πολυδιαφημιζόμενη’ αξιολόγηση των Υπηρεσιών και στο χώρο της Υγείας, που ήδη προωθείται από τη Συγκυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, έχει απόλυτο στόχο τη μείωση κλινών νοσηλείας και του προσωπικού και όχι τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών. Αποτέλεσμα είναι η Υγεία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μετατρέπονται σταδιακά σε ‘είδος πολυτελείας’».
Κι ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν μέρα με τη μέρα, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτους και εκθέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια πολιτών, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανακάλυψε την «υγειονομική βόμβα» στο πρόσωπο των παράνομων μεταναστών. Η σχετική υγειονομική διάταξη που υπέγραψε ο υπουργός αναφέρει «την ανάγκη λήψης μέτρων για να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού». Μιλά άραγε για την ίδια δημόσια υγεία που αργοπεθαίνει στα νοσοκομεία της χώρας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού;
Βουλιάζει η ναυαρχίδα με το όνομα ΕΟΠΥΥ
Και να ‘ταν μόνο τα νοσοκομεία… Χωρίς πρωτοβάθμια υγεία και φαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, καθώς ο ΕΟΠΥΥ βυθίζεται στα χρέη, κάνοντας τους ειδικούς να δίνουν στον οργανισμό, μόλις 4 μήνες ζωής! Βυθιζόμενος ο ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να συμπαρασύρει και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θα οδηγηθούν σε οικονομικό στραγγαλισμό, εξαιτίας των νοσηλίων που παραμένουν ήδη ανεξόφλητα. «Ο ΕΟΠΥΥ οδεύει με έλλειμμα 4 δισ. ευρώ και αδυνατεί να καλύψει τα οικονομικά του. Τα νοσοκομεία θα μείνουν εκτός κάλυψης, οπότε θα οδηγηθούν σε ολοσχερή κατάρρευση», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, κ. Δημήτρης Βαρνάβας.
Η έλλειψη σε υλικά και κυρίως αντιδραστήρια, απαραίτητα για τη λειτουργία των Μικροβιολογικών και Βιοχημικών Εργαστηρίων του Οργανισμού, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς τα περισσότερα –κυρίως στην Περιφέρεια- έχουν κλείσει και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κατευθύνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια καταβάλλοντας συμμετοχή 15% στις διενεργούμενες εξετάσεις. Το θέμα είναι πως και οι εργαστηριακοί γιατροί (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας- ΠΟΣΙΠΥ), αλλά και οι φαρμακοποιοί που παραμένουν ανεξόφλητοι, παρά τις υπέρ του αντιθέτου δεσμεύσεις, κλείνουν την στρόφιγγα για παρακλινικές εξετάσεις και προμήθεια φαρμάκων με πίστωση, στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σήμερα 420 εκατομμύρια ευρώ, προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας. Τα χρέη προέρχονται από συνταγές του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, οι οποίες εκτελέστηκαν μέσα στο 2011.
Χρωστά, επίσης, πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ στους συμβεβλημένους εργαστηριακούς γιατρούς, για εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει σε ασφαλισμένους του τα τελευταία δυόμισι χρόνια!
Οι λοιπές του υποχρεώσεις, προς γιατρούς και λοιπούς προμηθευτές υγείας ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια.
Για την έλλειψη γιατρών, που εμφανίζει επίσης ο νέος Οργανισμός, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους για την πρόσληψη 350 γιατρών σε διάφορες υγειονομικές μονάδες της χώρας. «Η διαδικασία επιλογής των γιατρών θα γίνει από ειδική πενταμελή επιστημονική επιτροπή, ενώ οι γιατροί θα διορισθούν σε μονάδες του ΕΟΠΥΥ αμέσως μετά το Πάσχα. Οι 350 γιατροί θα καλύψουν θέσεις σε περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν ελλείψεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπισθούν όλα τα προβλήματα υγείας των κατοίκων και να βελτιωθούν οι χρόνοι αναμονής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο δε Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά κάλεσε τους κλινικούς γιατρούς- μέλη του να μην συνταγογραφούν και να μην γράφουν παρακλινικές εξετάσεις στους ασθενείς και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους χορηγώντας Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, με τη νόμιμη αμοιβή.
Ο «Γολγοθάς» των καρκινοπαθών
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι καρκινοπαθείς. Στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ειδικότητα ογκολόγου-παθολόγου, με αποτέλεσμα γιατροί άλλων ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγοι και χειρουργοί) στους οποίους κατευθύνονται οι ασθενείς, για συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν, εξαιτίας του πλαφόν που έχει οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ. Υπό τον φόβο των κυρώσεων από το Ταμείο να γράψουν ακριβά φάρμακα, οι γιατροί παραπέμπουν τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όμως, συχνά δεν διαθέτουν τα αντικαρκινικά φάρμακα –δεν προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες, λόγω του υψηλού κόστους τους.
Η λύση της προμήθειας φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία –που γίνεται ύστερα από πίεση του ασφαλισμένου καταχρηστικά και με σφραγίδα «Στερείται» στη συνταγή από το φαρμακείο του νοσοκομείου- δεν είναι πάντα εφικτή, ειδικά από τη στιγμή που οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν από τους φαρμακοποιούς το φάρμακο να προπληρωθεί. Έτσι, οι ασθενείς καλούνται να ανέβουν τον δικό τους…Γολγοθά…
Της Νεκταρίας Καρακώστα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου