Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Της Πεννυς Μπουλουτζα
Μια νέα σελίδα στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων στη χώρα μας ανοίγει η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Η εφαρμογή του μέτρου που στοχεύει στην αύξηση της χρήσης γενοσήμων και τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα για τις δέκα συνηθέστερες σε κατανάλωση δραστικές ουσίες και συνοδεύτηκε με σοβαρές ενστάσεις, καθώς επιβαρύνει οικονομικά τον ασφαλισμένο: εάν επιλέξει το ακριβό φάρμακο της κάθε δραστικής θα πληρώνει –επιπλέον της υποχρεωτικής συμμετοχής του– και τη διαφορά στην τιμή σε σχέση με το φθηνό γενόσημό του. Παράλληλα, κριτική ασκείται και σε ό,τι αφορά τις επιλογές του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) που φαίνεται ότι στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου κάνουν ένα βήμα πίσω από τις «επιταγές» του εφαρμοστικού νόμου και δεν αφαιρούν ολοκληρωτικά τη δυνατότητα του γιατρού να γράφει εμπορικές ονομασίες φαρμάκων. Αντίθετα, στις ηλεκτρονικές συνταγές –αφορούν περίπου στο 60% των συνταγών που εκδίδονται καθημερινά– ο γιατρός επιλέγει και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου για τον ασφαλισμένο και ο φαρμακοποιός απαγορεύεται να αλλάξει τη συνταγή. Τις βασικές αλλαγές στη συνταγογράφηση των φαρμάκων περίπου 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων της χώρας μας σκιαγραφεί η «Κ» με τη βοήθεια των συναρμόδιων φορέων.
1. Τι αλλάζει στη συνταγογράφηση των φαρμάκων;
Από την περασμένη Δευτέρα, οι γιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με βάση τη χημική ουσία του φαρμάκου και όχι την εμπορική του ονομασία. Το μέτρο σε αυτήν τη φάση ισχύει για τις δέκα μεγαλύτερες σε κατανάλωση δραστικές ουσίες.
2. Για ποιες δραστικές ουσίες ισχύει το νέο μέτρο;
Προς το παρόν, η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία ισχύει για τις ουσίες ομεπραζόλη (γαστροπροστασία), κλαριθρομυκίνη (αντιβιοτικό), σιπροφλοξασίνη (αντιβιοτικό), λανσοπραζόλη (γαστροπροστασία), κεφουροξίμη αξετίλη (αντιβιοτικό), σετιριζίνη (αντιισταμινικό), αζιθρομυκίνη (αντιβιοτικό), κεφπροζίλη (αντιβιοτικό), μελοξικάμη (αντιφλεγμονώδες αναλγητικό), φλουκοναζόλη (αντιμυκητιασικό). Για τις δέκα αυτές δραστικές ουσίες κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά 413 σκευάσματα.
3. Τι θα γίνει για τα υπόλοιπα φάρμακα;
Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα στη Βουλή, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θα επεκταθεί στο σύνολο των φαρμάκων από την 1η Ιουνίου 2012.
4. Τι αλλάζει για τον γιατρό του Ταμείου που συνταγογραφεί ηλεκτρονικά;
Οπως περιγράφεται στην τελευταία εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, ο γιατρός όταν εισέρχεται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αναγράφει σε ειδικό πεδίο τη δραστική ουσία. Το σύστημα εμφανίζει τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν σε αυτή την ουσία, με βάση τον σχετικό κατάλογο που έχει συντάξει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Εν συνεχεία, ογιατρόςεπιλέγει το εμπορικό σκεύασμα που κρίνει ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενή. Μπορεί είτε να επιλέξει σκεύασμα με χαμηλή τιμή (γενόσημο) είτε το ακριβότερο της δραστικής ουσίας (πρωτότυπο). Στη δεύτερη περίπτωση ογιατρόςπρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο για την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που θα έχει.
5. Τι ισχύει όταν ο γιατρός του Ταμείου γράφει χειρόγραφες συνταγές;
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, ο γιατρός συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία. Σημειώνεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει συστήσει στους γιατρούς - μέλη του να αναγράφουν στη συνταγή και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου που επιλέγουν για τον ασθενή, σε παρένθεση.
6. Πώς εκτελεί ο φαρμακοποιός τις συνταγές;
Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής συνταγής, ο φαρμακοποιός δίνει στον ασφαλισμένο το φάρμακο με την εμπορική ονομασία που έχει επιλέξει ο γιατρός στη συνταγή. Στην περίπτωση της χειρόγραφης συνταγής, όπου αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία, ο φαρμακοποιός ανατρέχει στη λίστα του ΕΟΦ και είτε επιλέγει σκεύασμα με χαμηλή τιμή είτε –εφόσον το επιθυμεί ο ασφαλισμένος– χορηγεί σκεύασμα με υψηλότερη τιμή, αφού ωστόσο ενημερώσει για την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που θα έχει ο ασφαλισμένος.
Πόσα χρήματα θα πληρώνει ο ασφαλισμένος για το σκεύασμα
7. Τι αλλάζει στη συμμετοχή του ασφαλισμένου στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής;
Για την κάθε μία από τις δέκα δραστικές ουσίες έχει οριστεί τιμή αναφοράς. Πρόκειται ουσιαστικά για την τιμή του φθηνότερου σκευάσματος από αυτά που αντιστοιχούν σε κάθε δραστική ουσία, με βάση το νεότερο δελτίο τιμών φαρμάκων. Ο ασθενής επιβαρύνεται υποχρεωτικά με τη συμμετοχή του στο φάρμακο (25% που ισχύει για τις συγκεκριμένες δραστικές ουσίας) και η οποία υπολογίζεται με βάση την τιμή αναφοράς. Επιπροσθέτως, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει –είτε ο ίδιος είτε ο γιατρός του– το ακριβό σκεύασμα της δραστικής ουσίας (πρωτότυπο που έχει λήξει η πατέντα του), θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του τη διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς και της τιμής του σκευάσματος που θα λάβει. Π.χ. για τη θεραπεία μηνός με το σκεύασμα Losec (ομεπραζόλη) ο ασφαλισμένος θα καταβάλει 4,83 ευρώ ως συμμετοχή «συν» 4,82 ευρώ που είναι η διαφορά της τιμής του συγκεκριμένου σκευάσματος σε σχέση με το φθηνό γενόσημό του (σύνολο 9,65 ευρώ). Εάν λάβει το φθηνό γενόσημο της ομεπραζόλης θα πληρώσει μόνο τη συμμετοχή, που είναι 4,83 ευρώ. Με το παλιό σύστημα θα πλήρωνε για τη θεραπεία με το Losek 6,18 ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 25% επί της παλιάς τιμής του συγκεκριμένου σκευάσματος). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το εύρος της διαφοράς των τιμών μεταξύ του φθηνότερου γενοσήμου και του ακριβότερου φαρμάκου, για την ίδια δραστική ουσία, κυμαίνεται από 0,50 έως 4,60 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου