Της Πεννυς Mπουλουτζα
Τη συμβολή των Σουηδών σε επίπεδο τεχνογνωσίας έχουν ζητήσει τα ελληνικά υπουργεία Υγείας και Εργασίας για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ο λόγος που επιλέχθηκε η λύση... του Βορρά είναι αφενός η μεγάλη τεχνογνωσία από τη μακροχρόνια εφαρμογή αυτών των συστημάτων που έχουν οι Σουηδοί, αφετέρου η όσο το δυνατόν συντομότερη εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ελλάδα.
Και αυτό, διότι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο σχετικός διαγωνισμός που «τρέχει» από τον περασμένο Οκτώβριο -προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ- λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών και των εμπλοκών, που σχεδόν σίγουρα θα προκύψουν από ενστάσεις των συμμετεχόντων, θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον 2,5 με 3 χρόνια!
Η συμβολή της Σουηδίας έχει ζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό, ενώ και η Task Force προθυμοποιήθηκε να μεσολαβήσει για να γίνουν οι σχετικές επαφές. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη εβδομάδα ειδικό κλιμάκιο της ΗΔΙΚΑ-Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. μετέβη στη Σουηδία προκειμένου να εκτιμήσει τις παραμέτρους μιας ενδεχόμενης συνεργασίας.
Από τις μέχρι σήμερα επαφές φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα συστήματα υγείας Ελλάδας και Σουηδίας και θα χρειαστούν προσαρμογές στο σύστημα που θα προτείνει η Σουηδία. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, στον οποίο σταδιακά εντάσσονται οι κλάδοι υγείας όλων των Ταμείων, Γεράσιμος Βουδούρης, ενώ στη Σουηδία το σύστημα είναι πιο απλό και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση βοηθάει στην καταγραφή της δαπάνης και την απλή εξόφληση των «προμηθευτών», στην Ελλάδα το σύστημα που θα εφαρμοστεί θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη μία σειρά παραμέτρων: από τον μεγάλο αριθμό των φαρμακείων και των σημείων συνταγογράφησης έως και το «rebate» των φαρμακείων (επιστροφή χρηματικών ποσών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανάλογα με τον «τζίρο» τους).
Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 12.000 ιδιωτικά φαρμακεία έναντι περίπου 1.100 στη Σουηδία – επί το πλείστον κρατικά. Επιπλέον, με δεδομένη την έκταση της υπερσυνταγογράφησης, το ελληνικό σύστημα θα πρέπει να αναπτυχθεί και στο «αστυνομικό του κομμάτι», δηλαδή να έχει μεγαλύτερη έμφαση στους άμεσους ελέγχους γιατρών και φαρμακείων. Σε κάθε περίπτωση, όποιο σύστημα κι αν επιλεγεί, θα είναι μεταβατικό έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
Αυτή τη στιγμή στον ΕΟΠΥΥ «τρέχουν» παράλληλα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ-Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. και το σύστημα ηλεκτρονικής σάρωσης χειρόγραφων συνταγών (ΚΜΕΣ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, από τις περίπου 5.000.000 συνταγές που γράφουν οι γιατροί σε μηνιαία βάση, 3-3,5 εκατομμύρια γράφονται ηλεκτρονικά και οι υπόλοιπες χειρόγραφα, που ελέγχονται με το σύστημα ηλεκτρονικής σάρωσης, ενώ γίνεται διαρκής προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη των δύο συστημάτων.
Kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου