Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων από Δευτέρα


Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 280-310 εκ. ευρώ αναμένεται από το νέο δελτίο τιμών που θα εκδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα από το υπουργείο Υγείας.
Για πρώτη φορά το δελτίο τιμών φαρμάκων κατηγοριοποιεί το σύνολο των σκευασμάτων ανά δραστική ουσία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενστάσεις και η αναζήτηση λαθών, τα οποία θεωρούνται αναμενόμενα εξαιτίας του εύρους των τροποποιήσεων στον τρόπο τιμολόγησης.

Το νέο δελτίο θα περιέχει το σύνολο των κυκλοφορούντων φαρμάκων με τις νέες τιμές όπως διαμορφώνονται από τον τελευταίο σχετικό νόμο που διατηρεί το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης για όλα τα πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας, ενώ μειώνει στο 50% τις τιμές των φαρμάκων αυτών μετά τη λήξη της πατέντας τους και τα γενόσημά τους στο 60%.


Επίσης προβλέπει τη μείωση του ποσοστού του φαρμακεμπορικού κέρδους στο 4,9% από 5,4% για τα φάρμακα που έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα, τη μείωση του ποσοστού κέρδους στα φαρμακεία, καθώς επίσης και την αύξηση του αριθμού των ακριβών φαρμάκων του ν.3816 σε 820 εμπορικά σήματα, από 705.

Μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, θα σταλούν οι κατάλογοι με τις νέες τιμές των φαρμάκων στις επιχειρήσεις προκειμένου να γίνει η αναπροσαρμογή.
Η απόφαση για την ισχύ του νέου δελτίο θα ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα αναρτηθούν οι κατάλογοι με τις νέες τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου