Χριστίνα Κοψίνη
Περίπου 50.000 επιδοματούχοι, δικαιούχοι κοινωνικών παροχών δεν προσήλθαν στην απογραφή, που ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, εάν επιβεβαιωθεί ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε πλασματικούς δικαιούχους επιδομάτων, το όφελος για τα Ταμεία από την αποκάλυψη του σκανδάλου θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο υπουργός Εργασίας κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου προϊδέασε για νέες αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα των επιδομάτων που φέρνει στην επιφάνεια η διαδικασία απογραφής. Ανάλογα αποτελέσματα είχε και η απογραφή των συνταξιούχων, μειωμένων κατά 40.000 μετά την ολοκλήρωση της απογραφής.
Ακόμη και ο υπουργός, όπως δήλωσε, ασχολήθηκε προσωπικά με την περίπτωση καταβολής σύνταξης σε άνθρωπο που είχε αποβιώσει από το 1978 και η σύνταξη πιστωνόταν σε τραπεζικό λογαριασμό.
Από την αποκάλυψη των πλασματικών συντάξεων τα Ταμεία εξοικονόμησαν 450 εκατ. ευρώ, ενώ με δικαστικές προσφυγές θα αναζητηθεί επιστροφή μέρους των χρημάτων που έχουν αντληθεί παρανόμως.
Πάντως αίσθηση προκαλεί ότι παρά τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις από τον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και των οργανισμών που χορηγούν επιδόματα, οι σύλλογοι του προσωπικού και οι ομοσπονδίες εργαζομένων τηρούν σιγήν ιχθύος.
Για τα προνοιακά επιδόματα λυπάμαι που το λέω αλλά έφταιγαν οι δικοί μας οι γιατροί νοσοκομειακοί που έδιναν βεβαιώσεις σαν τραπουλόχαρτα και οι δεινόσαυροι των νομαρχιών με τις απλοχεριές-και στην τσέπη ενέργειές τους.Μου ζητήθηκε από ασθενή μου ως νευρολόγος να της δώσω χαρτί για να παραταθεί το προνοιακό της επίδομα,το οποίο έπαιρνε 10 χρόνια παρακαλώ,επειδή έχασε το παιδί της και της έδωσαν ποσοστό αναπηρίας 67%.Η ασθενής τώρα είναι 75 ετών.Καλά κάνουν και μας πατούν τον κάλο με τον ΕΟΠΥΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφή