Πρεμιέρα στα γενόσημα - «Κλείδωσαν» 10 δραστικές ουσίες


«Κλείδωσαν» οι 10 πρώτες δραστικές ουσίες φαρμάκων, που υποχρεούνται από 1ης Απριλίου να συνταγογραφούν οι γιατροί για όλους τους ασφαλισμένους, σε μία προσπάθεια ελέγχου της υπερσυνταγογράφηοης και συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Υγείας -σύμφωνα με πληροφορίες- μπαίνουν τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα για τη γαστροπροστασία, καθώς βρίσκονται στην πρώτη θέση σε κατανάλωση στη χώρα. Μόνο το 2011 τα συγκεκριμένα φάρμακα ανήλθαν σε περίπου μισό δισ. ευρώ σε αξίες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» στην κατανάλωση αντιβιοτικών, εδώ και πολλά χρόνια, ανάμεσα σε 27 χώρες της Ευρώπης, με υπερδιπλάσια κατανάλωση από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Χθες, η αρμόδια Επιτροπή, η οποία ορίστηκε από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο, παρέδωσε στο υπουργείο Υγείας τη λίστα με τις δραστικές ουσίες για ης δέκα πρώτες σε κατανάλωση θεραπευτικές κατηγορίες. Στην Επιτροπή, υπό τον πρόεδρο του ΕΟΦ καθηγητή κ. Γιάννη Τούντα, συμμετέχουν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, του ΕΟΠΥΥ καθώς και ειδικοί επιστήμονες.Για την κατάρτιση της λίστας η Επιτροπή βασίστηκε σε συγκεκριμένα κριτήρια διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τον ορθολογισμό της διαδικασίας καθώς και την προστασία των ασθενών. Για παράδειγμα, ένα από τα κριτήρια, είναι η λίστα με τις δραστικές ουσίες να μην αφορά σε φάρμακα χρόνιων παθήσεων, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη θεραπεία των ασθενών, οι οποίοι είναι «ρυθμισμένοι» με συγκεκριμένο φάρμακο. Βασικό επίσης κριτήριο είναι οι δραστικές ουσίες να έχουν ικανοποιητικό αριθμό αντιγράφων και μάλιστα πάνω από τρία. Το κριτήριο αυτό κρίθηκε απαραίτητο ώστε η συνταγογράφηοη να οδηγεί σε φθηνότερα φάρμακα. Από τη λίστα εξαιρούνται τα λεγόμενα «ακριβά» φάρμακα (του νόμου 3816.2010), τα μη συνταγογραφούμενα (π.χ.αναλγητικά) και όσα δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, με βάση τα κριτήρια, n λίστα με τις δραστικές ουσίες αφορά φάρμακα που βρίσκονται στα 100 πρώτα σε δαπάνη στην Ελλάδα.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ
Σύμφωνα με το νέο νόμο, «όλοι οι γιατροί που συνταγογραφούν για λογαριασμό των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεούνται από 1ης Απριλίου να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία για τις 10 πρώτες σε κατανάλωση θεραπευτικές κατηγορίες». Όπως αναφέρεται στο νόμο, η εφαρμογή είναι τόσο καθολική (εφαρμόζεται από όλες τις ιατρικές ειδικότητες που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες) όσο και πιλοτική διότι αξιολογούνται τα αποτελέσματα σε μηνιαία βάση μέχρι την 1η Ιουνίου του 2012. Μετά την ημερομηνία αυτή, εφαρμόζεται η καθολική και υποχρεωτική συνταγογράφηοη με βάση τη δραστική ουσία για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες της θεπτικής λίστας. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Αοβερόος έχει οηΛωοει on η καθολική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει μόνο στην περίατωση που καταγραφεί υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς πλέον τηρείται «κλειστός προϋπολογισμός». Τα πρώτα στοιχεία, πάντως, για τη φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων είναι απογοητευτικά, δείχνοντας ότι τελικά n εφαρμογή του μέτρου αποτελεί μονόδρομο. Ήδη τον Ιανουάριο καταγράφηκε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων κατά 30 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο στόχος για κατανάλωση έως 240 εκατ. ευρώ δεν επετεύχθη και η φαρμακευτική δαπάνη «έκλεισε» στα 267 εκατ. ευρώ.Από την πλευρά του πόντιος ο προεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας, μιλώντας στην «ΗτΣ» υπογράμμισε ότι η λίστα με τις δραστικές οοσίες αφορά σε πρώτη φάση τα νοσοκομεία, στα οποία από 1ης Απριλίου οι γιατροί θα συνταγογραφούν τις δραστικές ουσίες. Επανέλαβε μάλιστα την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει καθολικά την συνταγογράφηοη με τη δραστική ουσία, εφόσον δεν αποδώσουν τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, «η καθολική εφαρμογή του μέτρου πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα, καθώς στην Ελλάδα δεν είναι ώριμες οι συνθήκες». Ως βασικές προϋποθέσεις ανέφερε την ηλεκτρονική συνταγογράφηοη, την καθιέρωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την κατάρτιση και ενημέρωση των γιατρών. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε o πρόεδρος του >. ΕΟΦ, η ευθύνη της επιλογής της φαρμακευτικής ουσίας ανήκει στο γιατρό.

Η πολυφαρμακία βλάπτει σοβαρά την οικονομία
Στην 1η Θέση στη φαρμακευτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,4% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου ΟΟΣΑ 1,5%) και στη 3η Θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών στην κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη κλαδική μελέτη της Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης και Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς, ένα άλλο χαρακτηριστικό της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς είναι η υψηλή συμμετοχή της δημόσιας δαπάνης στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη (79% στην Ελλάδα έναντι 60,2% στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ).Σύμφωνα με τη μελέτη, «η υψηλή φαρμακευτική δαπάνη οφείλεται κυρίως στην προκλητή ζήτηση που οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαρμάκων και πολυφαρμακία και στη σπατάλη που οδηγεί σε εικονική ζήτηση.Εκτός από την εκτεταμένη σπατάλη στο σύστημα υγείας και τις πρακτικές υπερσυνταγογράφησης ή προώθησης συγκεκριμένων ακριβών φαρμάκων που υιοθετούν πολλοί ιδιώτες γιατροί, ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν στις αδυναμίες του συστήματος υγείας και στη νοοτροπία μεγάλου μέρους του πληθυσμού (ιδιαίτερα των ηλικιωμένων)». Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι «το φαινόμενο της πολυφαρμακίας είναι ιδιαίτερα έντονο σε ορισμένες ομάδες φαρμάκων ή στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φαρμάκα που χορηγούνται ως αναλγητικά».

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία 17/3/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου