Η κρίσιμη ψηφοφορία για το νόμο-τερατούργημα



Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου του υπουργείου Υγείας.
Παρά τις αντιδράσεις και την γενική κατακραυγή του επιστημονικού κόσμου, το νομοσχέδιο προωθεί τα γενόσημα, που απειλούν την υγεία των πολιτών, ενώ προβλέπει την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω στις διατάξεις που προβλέπει το νομοσχέδιο.
18:40 Νίκος Νικολόπουλος, τομεάρχης Εργασίας ΝΔ
«Θα πρόκειται για μια καταδικαστέα πολιτική στάση να ονομάζουμε συμφέροντα τις φωνές αγωνίας των γιατρών και των φαρμακοποιών», τόνισε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, και κάλεσε τον υπουργό Υγείας να κάνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Ο κλάδος του φαρμάκου θα πρέπει να αναλάβει ένα από τα μεγαλύτερα βάρη στο πρόγραμμα προσαρμογής, παραδέχθηκε ο κ. Νικολόπουλος, ζητώντας ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη διατήρηση της βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, εκφράζοντας φόβους ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζουν την καινοτομία. Επίσης, ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις ενέχουν στοιχεία υπερβολής ή είναι δυσεφάρμοστες. 

18:50 Νίκος Παπακωνσταντίνου, ειδικός αγορητής ΚΚΕ
«Οι κρατικές δαπάνες υγείας είναι πολύ χαμηλότερες στην Ελλάδα απ' όσες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ζήτημα δεν λύνεται, αλλά συσκοτίζεται», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου.
19:02 Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη, ΛΑΟΣ
Σήμερα το πρωί άκουσα ότι συμφωνείτε ότι δεν μπορεί έτσι, με μια μονοκοντυλιά, να καθιερώσουμε τη δραστική ουσία στη χώρα μας. Σαν γιατρός, θα δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία το επόμενο διάστημα. Μου είναι αδιανόητο σε χώρες όπως η Γαλλία χρησιμοποιεί μόνον 3% τη δραστική ουσία. Στην Ολλανδία μόνον το 5%, στη Δανία 0%, στην Ισπανία 0%. Κι έρχονται μέσω του ανεκδιήγητου κ. Τόμσεν να καθιερώσουν το 100% των συνταγών να είναι δραστική ουσία. Σαν Ελληνίδα γιατρός δεν μπορώ να δεχθώ αυτήν την καταπίεση χωρίς να αντιδράσω. Είναι ένα θέμα στο οποίο επιβάλλεται να δώσετε λύση. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να βρεθεί υπό την κατοχή αυτών των κυρίων.
Το άρθρο 21 θα ταλαιπωρήσει την υγεία. Θα δείτε στα νοσοκομεία απεργίες επί απεργιών. Οι γιατροί δεν θα μπορέσουν να συμμορφωθούν με τη δραστική ουσία που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Είναι δυνατόν να δεχθούμε να συνεννοείται ο φαρμακοποιός με τον ασθενή για να του δώσει τη φθηνότερη ουσία που θα του γράψουν επειδή θα έχει το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής; Θα δημιουργήσουμε ασθενείς δύο κατηγοριών; Για μένα αυτά είναι εντελώς αδιανόητα.
Ο Τόμσεν μπαινοβγαίνει στην Ελλάδα σαν να ήταν μαγαζί της μάνας του. Τι θα έκανε αν ήθελε ένα φάρμακο και δεν μπορούσε να το έχει;
19:15 Μιχάλης Κριτσωτάκης, ΣΥΡΙΖΑ
Υπάρχει είσοδος από την πόρτα των μεγάλων πολυεθνικών γενοσήμων και η δημιουργία μονοπωλιακής αγοράς κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. 
19: 22 Γιώργος Βλάχος, ανεξάρτητος βουλευτής
«Κάθε περιστολή σπατάλης πρέπει να μας βρίσκει σύμφωνους. Όμως, εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πού τελειώνει η σπατάλη και που αρχίζουν οι ανάγκες κάθε ασφαλισμένου. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, που θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους. Κάποια θέματα θα έπρεπε να έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε» δήλωσε ο Γ. Βλάχος, διευκρινίζοντας όμως ότι παρά τις ενστάσεις του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.
«Ανοίγετε ένα μεγάλο παράθυρο εις βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Δημιουργείτε ένα τεράστιο πρόβλημα. Το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τροποποιήσουμε την φραστική διατύπωση. Αλλιώς, δημιουργούμε τεράστιο πρόβλημα με μια ρύθμιση που και ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί. Πρέπει να κλείσουμε τους δρόμους εκείνους που μπορούν να φέρουν φθηνές δραστικές ουσίες από Ασία και Αφρική και να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που έτσι κι αλλιώς δέχεται μείωση 60%», συμπλήρωσε. 
19:41 Γεώργιος Κοντογιάννης, βουλευτής Δημοκρατικής Συμμαχίας
«Το νομοσχέδιο συνδέεται με την έννοια του κοινωνικού κράτους, που έχει δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα και θα πρέπει να το προστατεύσουμε» δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιώργος Κοντογιάννης, που ζήτησε να διασφαλιστεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και οι 8.500 εργαζόμενοι της.
«Πώς θα διασφαλιστεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και οι 8.500 εργαζόμενοι; Θα πρέπει να υπάρξουν κριτήρια για την προστασία της», ανέφερε.
19: 47 Κώστας Μαρκόπουλος, ανεξάρτητος βουλευτής Ευβοίας
«Όταν ένας υπουργός μιλά τόσο έντονα για διαφθορά και οργανωμένα συμφέροντα, θα περίμενε κανείς εύλογα να τα στέλνατε στη Δικαιοσύνη. Το μόνο που δεν έγινε είναι αυτό. Ηλάσπη στον ανεμιστήρα θα πρέπει να συνοδεύεται με αποδείξεις. Δεν μας έχετε δείξει ούτε ένα από τα οργανωμένα συμφέροντα που καταδυναστεύουν την Υγεία.
Πληρώνουμε την αδυναμία της κυβέρνησης να οργανωθεί για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν έχετε προετοιμαστεί για τίποτα. Φέρατε τη δραστική ουσία και αφήσατε την επιλογή των φθηνοτέρων στη διελκυστίνδα φαρμακοποιών και ασθενών, που στην αδυναμία τους να πληρώσουν το ποσοστό τους, θα ψάχνουν το φθηνότερο φάρμακο.
Αισθάνεστε αδυναμία να πετύχετε τους στόχους. Γιατί δεχθήκατε το 95% των μειώσεων της υγείας να αφορά μόνο το φάρμακο και δεν κόψατε τίποτα από το σύνολο της νοσοκομειακής δαπάνης;
Τιμωρείτε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τιμωρείτε με την απειλή ανεργίας κάποιους από τους 8.500 εργαζόμενους και κάποιους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες». 
19: 57 Κώστας Μουσουρούλης, βουλευτής ΝΔ
«Συζητάμε υπό τη δαμόκλειο σπάθη αναγκαστικών μεταρρυθμίσεων που ζητά η τρόικα και μεταφέρουμε το πρόβλημα πιο κάτω. Μεταβιβάζουμε το πρόβλημα από τον γιατρό στον φαρμακοποιό το πρόβλημα»
20: 07 Α. Λοβέρδος, υπουργός Υγείας
«Αποσύρονται τα άρθρα που αφορούν την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Δεν κάνουμε πίσω. Θα τα φέρουμε πίσω σε δύο ημέρες, από κοινού με την κ. Διαμαντοπούλου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου