Στη φαρμακευτική περίθαλψη του …1970 όπου οι Έλληνες ασθενείς ήταν μάλλον οι πληβείοι της Ευρώπης και έβλεπαν τις νέες πρωτοπόρες θεραπείες χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, φαίνεται ότι θα επιστρέψουμε σύντομα.
Πως θα γίνει αυτό;
Οι εμπνεύσεις της κυβέρνησης αφήνουν για άλλη μια φορά έκθετους τους ασθενείς που θα πρέπει να περιμένουν από 3 έως και 4 χρόνια για να δουν τα νέα φάρμακα που μπορεί να κυκλοφορούν ήδη σε άλλες χώρες.
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας φέρνει ρύθμιση σοκ που θα αναγκάσει πολλές ασθενείς, κυρίως βαριά πάσχοντες, να ψάχνουν τις νέες θεραπείες στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, νέα φάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα μόνο αφού πρώτα έχουν κυκλοφορήσει σε 18 χώρες της Ε.Ε.. Στην πράξη αυτό σημαίνει 3-4 χρόνια καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη πλήρη αποκλεισμό!
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός με αποτέλεσμα τα νέα φάρμακα να έρχονται στη χώρα μας άμεσα, έστω με κάποιους μήνες καθυστέρησης αφού προηγούνταν η διαδικασία της τιμολόγησής τους.
Ωστόσο η παγίδα για το υπουργείο Υγείας και τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι το γεγονός ότι ενώ επιχειρεί να μπλοκάρει νέα ακριβά φάρμακα για να εξοικονομήσει δαπάνες, ουσιαστικά τα έξοδα θα τριπλασιαστούν.
Και αυτό επειδή η νομοθεσία επιτρέπει να γίνονται μέσω του ΙΦΕΤ εισαγωγές φαρμάκων όταν αυτά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, προκειμένου να χορηγηθούν σε ασθενείς. Ωστόσο με τη διαδικασία τω εισαγωγών τα φάρμακα αυτά έρχονται σε τριπλάσιες τιμές.
Συνεπώς αντί να μειωθεί μάλλον θα αυξηθεί με τη ρύθμιση αυτή η πολυσυζητημένη φαρμακευτική δαπάνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου