ΦΠΑ φαρμάκων στο 8%;


Αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ. 
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ προτείνουν:

- Να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% και ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ 13%, οι οποίοι επιβάλλονται σήμερα - στα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης και σε υπηρεσίες υψηλής ζήτησης.

Να επιβληθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων, που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%.

- Το σχέδιο που συζητούν στο υπουργείο Οικονομικών αφορά την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18%. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 18% για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων. Αποτέλεσμα θα είναι όλα αυτά τα προϊόντα και όλες αυτές οι υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7,1%.

- Επιπλέον, εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, τότε ο ΦΠΑ για όλα τα λοιπά αγαθά (καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά.) και υπηρεσίες (εστίαση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία) θα μειωθεί από το 23% στο 18%.

Για να μην υπάρξουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, εναλλακτικά εξετάζεται η διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 8% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τον κλάδο του τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου