Εννοιολογικοί προσδιορισμοί by ΕΟΠΥΥ


Ως "υπερσυνταγογράφηση" νοείται η συνταγογράφηση μεγαλύτερης ποσότητας φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από αυτή που απαιτείται για την αντιμετώπιση νοσηρής κατάστασης, σύμφωνα με το δοσολογικό σχήμα των χορηγουμένων φαρμακευτικών προϊόντων όπως αναγράφεται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος (SPC) για τη συγκεκριμένη ένδειξη (από γιατρό ειδικότητας) και τα σχετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. 

Ως "προκλητή ζήτηση" νοείται η ζήτηση που δεν αντιστοιχεί σε υπαρκτές ανάγκες υγείας, αλλά προκαλείται από άλλους παράγοντες, π.χ. συνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων των οποίων η θεραπευτική δράση τους δεν έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί, θεραπεία θεωρείται πειραματική, η συνταγογράφηση κατ' απαίτηση του ασθενούς. 

Ως "κατευθυνόμενη συνταγογράφηση" νοείται η αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων συγκεκριμένου παραγωγού.

Ως "κατευθυνόμενη εκτέλεση συνταγών" νοείται η υπόδειξη στους ασθενείς - ασφαλισμένους από τους παρόχους υγείας για εκτέλεση των συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Ως "παραβίαση όρων σύμβασης" νοείται κάθε ενέργεια παρόχου υγείας με την οποία παραβιάζεται όρος της συναφθείσας σύμβασης με το ασφαλιστικό φορέα .

Ως "ορθή συμπλήρωση συνταγής" νοείται η ευανάγνωστη και με ακρίβεια συμπλήρωση όλων των στοιχείων - πεδίων επί του εντύπου της συνταγής από τους αρμόδιους παρόχους υγείας

Ως "ταυτοποίηση" νοείται η επιβεβαίωση και επαλήθευση των αναγνωριστικών στοιχείων του ασθενούς - ασφαλισμένου από τους παρόχους υγείας.

Ως "πάροχοι υπηρεσιών υγείας" νοούνται φυσικά πρόσωπα (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, φυσικοθεραπευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας) ή νομικά πρόσωπα (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια χρονίων   παθήσεων,   ιδιωτικά   διαγνωστικά   εργαστήρια, πολυϊατρεία, πολυοδοντιατρεία και τμήματα εξωτερικών ιατρείων ιδιωτικών κλινικών), τα οποία παρέχουν νόμιμα υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Ως "ειδική αγωγή" νοούνται οι ειδικές θεραπείες για παιδιά ασφαλισμένων σε ειδικά εκπαιδευτήρια, ιδρύματα περίθαλψης, κέντρα αποκατάστασης και εργαστήρια φυσικοθεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου