Έκκληση – παρέμβαση
Αθήνα, 13/10/11
Πριν από λίγες ημέρες (1/10/11), και εντελώς ξαφνικά, επιβλήθηκε νέος τρόπος τιμολόγησης των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία.
Θεσπίστηκε το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) που είναι ανάλογο της πάθησης, και αναφέρεται σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών νοσηλείας ανάλογα με την πάθηση. Εάν ο νοσηλευόμενος χρειαστεί περισσότερες ημέρες νοσηλείας τότε στο ΚΕΝ προστίθεται και το επιπλέον ημερήσιο νοσήλιο, και όταν συνυπάρχουν περισσότερες παθήσεις προστίθενται περισσότερα ΚΕΝ.
Ο νέος αυτός τρόπος κοστολόγησης οδηγεί σε υπερβολικές αυξήσεις των νοσηλίων, 3 – 6 φορές περισσότερο από τα σημερινά.
Τις δραματικές αυτές αυξήσεις καλούνται να τις πληρώσουν
α) Τα ασφαλιστικά ταμεία ή
β) Οι ανασφάλιστοι (δηλαδή οι άνεργοι) μόνοι τους.
Εάν το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση επιμείνουν σ’ αυτή την πολιτική, δύο πράγματα θα συμβούν.
1) Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν σε λίγους μήνες ή δεν θα πληρώνουν και θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία,
2) Οι ανασφάλιστοι, μη έχοντας να πληρώσουν τα χρήματα αυτά, θα στερηθούν τη δυνατότητα πρόσβασης στα νοσοκομεία.
Αυτή την εποχή το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πολιτικά έπρεπε να αποτελεί το αποκούμπι των κατοίκων της δοκιμαζόμενης χώρας μας και όχι είδος πολυτελείας.
Ο ενιαίος φορέας υγείας (ΕΟΠΥΥ) στον οποίο θα είναι ασφαλισμένοι το σύνολο περίπου των εργαζομένων και συνταξιούχων της χώρας, πριν ακόμα ξεκινήσει, φορτώνεται με ένα βάρος που δεν θα το αντέξει.
Η χώρα μας τις τελευταίες 10ετίες, που μάλιστα νόμιζε ότι ήταν και «πλούσια», αντιμετώπιζε πρόβλημα υπογεννητικότητας. Σήμερα το πρόβλημα αυτό γίνεται μεγαλύτερο, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
Γνωρίζετε, κύριοι της κυβέρνησης, πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό η ανατρεπτική νέα τιμολογιακή σας πολιτική στα νοσοκομεία;
- Φυσιολογικός τοκετός στη Γ΄ θέση 300 ευρώ μέχρι χθες και 950 σήμερα.
- Καισαρική τομή στη Γ΄ θέση 300 ευρώ μέχρι χθες και 1.600 σήμερα.
Αυτοί που σας εισηγήθηκαν το μέτρο δεν εκτίμησαν ούτε τις αντοχές των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά ούτε και τη χρονική στιγμή. Θεωρώ απολύτως αναγκαίο, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, να το επανεξετάσετε σοβαρά.
Στάθης Τσούκαλος
Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου