Φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα οι γιατροί


Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στη λήψη ειδίκευσης

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Μεγάλο νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας έχει αυτή τη στιγμή τέσσερις ειδικευόμενους στην ενδοκρινολογία, χωρίς όμως να έχει ενδοκρινολογική κλινική! Αλλο κεντρικό νοσοκομείο έχει 12 θέσεις για την ειδικότητα πυρηνικής ιατρικής. Οι ειδικευόμενοι «ασκούνται» σε μηχάνημα της δεκαετίας του '80, ενώ στη συγκεκριμένη κλινική καλύπτεται μόνο το 25% της ύλης του αντικειμένου της πυρηνικής ιατρικής. Ωστόσο, δίνει «πλήρη» ειδικότητα...

Καρδιολογική κλινική περιφερειακού νοσοκομείου
έχει ένα ειδικό καρδιολόγο και πέντε ειδικευόμενους. Στη συγκεκριμένη κλινική, δεν γίνεται στοιχειώδης εργαστηριακή εξέταση της καρδιολογίας. Το αποτέλεσμα ελλιπούς ιατρικής εκπαίδευσης είναι πολλές φορές εμφανές έως και επικίνδυνο: είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αθήνας, τον Ευαγγελισμό, εφημέρευε σε ημέρα αργίας στο Τμήμα Μαγνητικού - Αξονικού Τομογράφου επικουρικός γιατρός που δεν ήξερε να διαβάζει μαγνητική! Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη λίστα αναμονής για ειδικότητα που κυμαίνεται από 3 - 11 έτη, εξηγούν το γεγονός ότι περισσότεροι από 1.000 νέοι γιατροί -κυρίως με υψηλές επιδόσεις και προσδοκίες- έφυγαν το τελευταίο έτος στο εξωτερικό για ειδίκευση.

Ανακατανομή - Εξετάσεις
Στα παραδείγματα αυτά αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, κ. Ιωάννης Δατσέρης, περιγράφοντας μία κατάσταση που εκθέτει σε μεγάλο βαθμό τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας προωθεί πρόταση του ΚΕΣΥ για αλλαγές στη λήψη ειδικότητας με ανακατανομή των κέντρων εκπαίδευσης και εισαγωγή του θεσμού των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η εισήγηση παρουσιάστηκε ως προσχέδιο νόμου στο υπουργικό συμβούλιο και θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, με σκοπό εντός του Νοεμβρίου να λάβει μορφή σχεδίου νόμου του υπουργείου και να κατατεθεί στη Βουλή. Οπως επισημαίνει ο κ. Δατσέρης, οι αποφοιτήσεις από τις ελληνικές Ιατρικές Σχολές για την ερχόμενη πενταετία εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται από 1.050 έως 1.200 ετησίως. Σε αναμονή για ειδικότητα είναι περισσότεροι από 11.000 απόφοιτοι και υπάρχουν στοιχεία ότι μόνο το τελευταίο έτος έχουν φύγει περισσότεροι από 1.000 νέοι γιατροί για ειδικότητα στο εξωτερικό. Σχεδόν οι μισοί φοιτητές Ιατρικής μαθαίνουν γερμανικά, καθώς χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία κ.ά. ζητούν γιατρούς. Οι θέσεις ειδίκευσης σε κλινικές είναι περίπου 10.700, εκ των οποίων οι 2.600 είναι περιορισμένου χρόνου, που σημαίνει στην ουσία 8.100 ειδικευόμενοι.

«Η βασική αλλαγή της πρότασής μας είναι η ανακατανομή των κέντρων εκπαίδευσης με ποιοτικά κριτήρια», σημειώνει ο κ. Δατσέρης. Σύμφωνα με την πρόταση, η εκπαίδευση για την ειδικότητα πραγματοποιείται σε κέντρα που αποτελούνται από εκπαιδευτικές μονάδες, οι οποίες μπορεί να ανήκουν σε ένα ή περισσότερα νοσοκομεία. Τα κέντρα λαμβάνουν άδεια από ειδικό φορέα στο πλαίσιο του ΚΕΣΥ, καθώς και από τις Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες που θα δημιουργηθούν για κάθε ειδικότητα και πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (υλικοτεχνική υποδομή, στελέχωση κ.ά.), ενώ θα αξιολογούνται από ειδική επιτροπή τουλάχιστον ανά πενταετία. «Η ανακατανομή γίνεται με βάση ένα κριτήριο, αυτός που τελειώνει την ειδικότητα να έχει διδαχθεί αυτό που έχει διδαχθεί και ο Ευρωπαίος συνάδελφός του. Να διασφαλίζεται το δικαίωμα του πολίτη να βρει ένα νευροχειρουργό που να ξέρει να κάνει κρανιοανάτρηση, ένα χειρουργό που να ξέρει να βγάζει χολή».

Η άλλη μεγάλη αλλαγή αφορά στη θεσμοθέτηση Πανελλαδικών Εξετάσεων για τη λήψη της ειδικότητας, ένα σύστημα που ισχύει διεθνώς. «Η κεντρική φιλοσοφία είναι ότι ο καλός μηδενίζει τον χρόνο του» και κάποιος που θα επιλέξει τις εξετάσεις και πετύχει θα έχει μηδενικό χρόνο αναμονής».

Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου επιλογής των κέντρων εκπαίδευσης ανέφερε  και ο καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης. Οπως είπε, «δεν υπάρχει ομοιογένεια στο σύστημα αυτό. Το κράτος διαχρονικά, υπό την πίεση της λίστας αναμονής, αύξανε τα κέντρα που δίνουν ειδικότητες. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή κέντρα στην περιφέρεια που δεν έχουν τη δυνατότητα να δίνουν ειδικότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου