Απαντήσεις στα σχόλια συναδέλφων από τον πρόεδρο της επιτροπής εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ κ Ιων. Δατσέρη


1. ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Φυσικά δεν αφορά το σύνολο των προπτυχιακών σπουδών των Ιατρικών Σχολών.
Η ύλη αποτελείται από επιλεγμένα αντικείμενα των αναλυτικών προγραμμάτων των Ελληνικών Ιατρικών Τμημάτων, σε αναλογία 25% προκλινικά, 75% κλινικά. Σε όγκο είναι μικρότερη από την ύλη ενός εξαμήνου φοίτησης.
Η ύλη θα είναι πλήρως αποσαφηνισμένη με δεδομένη και διαθέσιμη βιβλιογραφία ελληνικών προπτυχιακών συγγραμμάτων , ένα τουλάχιστο έτος πριν την πρώτη εξεταστική διαδικασία.
Η επιτροπή είναι πρόθυμη να συζητήσει τη δημιουργία δεξαμενής θεμάτων πολλαπλής επιλογής που καλύπτει την ύλη και να είναι διαθέσιμη στους υποψήφιους

2. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η πρώτη εξεταστική διαδικασία προβλέπεται το Νοέμβριο του 2013 ή τον Απρίλιο του 2014. Άρα, τους επόμενους 20 ( Ιούλιος 2012) έως 26 μήνες ( Ιανουάριος 2013 ) δεν προβλέπεται αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος της λίστας.

Στη συνέχεια η αναλογία λίστας/ εξετάσεων μεταβάλλεται σταδιακά από 50%-66%/33%-50% το πρώτο έτος εφαρμογής έως 20%/80% το τελευταίο έτος της μεταβατικής περιόδου.  Αυτή η μεταβατική περίοδος συνύπαρξης λίστας/εξετάσεων διαρκεί όσο και τα έτη φοίτησης σε κάθε ειδικότητα.
Η συνολική μεταβατική περίοδος διαρκεί ως το 2018 για τις ειδικότητες με τετραετή φοίτηση και φθάνει ως το 2021 για εκείνες με επταετή.

3. ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ

Σήμερα, οι υπηρετούντες Ειδικευόμενοι είναι περίπου 10.700 ( η  τάξη μεγέθους γίνεται με προσέγγιση εκατοντάδας επειδή η κινητικότητα διορισμών, παραιτήσεων κλπ δεν επιτρέπει την επακριβή καταμέτρηση). Οι 2600 βρίσκονται σε θέσεις μερικής εκπαίδευσης (ως 2 έτη) και οι 8100 βρίσκονται σε θέσεις για πλήρη ή για ολοκλήρωση της εκπαίδευσης. Η ετήσια είσοδος για ειδίκευση αριθμεί 1800 συναδέλφους. Από τα Ελληνικά Ιατρικά Τμήματα από το 2012 έως το 2016 θα αποφοιτήσουν από 950 έως 1200 (το 2013) συνάδελφοι κατά έτος.
Με το νέο σύστημα όλες οι θέσεις ειδίκευσης έχουν ενιαίο διορισμό.
Ο σχεδιασμός μας έγινε με διατήρηση όλων των θέσεων κατά τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή είσοδο ( με λίστα και εξετάσεις) 900
ειδικευόμενων το εξάμηνο. Θα υπάρξει όμως ανακατανομή θέσεων. Θα μειωθούν θέσεις, κυρίως,  Χειρουργικών Ειδικοτήτων.
Αποκλιμάκωση θα αρχίσει μετά το 2019 (ο κύριος όγκος ειδικοτήτων έχει  πενταετή ή εξαετή φοίτηση), όταν σταδιακά ο αριθμός έτος με το έτος θα τείνει προς το 600, όσο το μέγιστο των αποφοίτων του εσωτερικού.
Με άλλα λόγια ευθέως θέλουμε να αποτρέψουμε την περαιτέρω μετάβαση για ιατρικές σπουδές στο εξωτερικό, δηλώνοντας ότι το Ελληνικό Ιατρικό Εκπαιδευτικό Σύστημα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ειδίκευσή τους.

4. ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Απόφασή μας είναι ο ειδικευόμενος γιατρός να έχει διδαχθεί, να έχει αποκτήσει δεξιότητες, να έχει προβεί σε τόσες ιατρικές πράξεις όσες απαιτούν τα Ευρωπαϊκά  επίπεδα αναφοράς (standards) για την ιατρική εκπαίδευση.
Σήμερα ούτε οι εκπαιδευτικές μας μονάδες είναι αξιολογημένες, ούτε εμείς οι εκπαιδευτές. Έχουμε ακόμη και ειδικευόμενους χωρίς κλινικές, ενώ δεν σπανίζει ακόμη και η εκμετάλλευση με της εργασίας και της υπερεργασίας των νέων γιατρών.
Εκπαιδευτικό κέντρο σημαίνει με παραδείγματα για να γίνει περισσότερο κατανοητό
(1) Όχι ειδικευόμενοι σε κάθε μία από τις χειρουργικές κλινικές του Ευαγγελισμού, αλλά ειδικευόμενοι στο εκπαιδευτικό κέντρο Χειρουργικής του Ευαγγελισμού , που θα καλύπτει με εναλλαγή όλο το φάσμα των χειρουργικών πράξεων και στις τέσσερεις κλινικές.
(2) Όχι ειδικευόμενος στο ακτινολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ, αλλά στο εκπαιδευτικό κέντρο π.χ του ΑΧΕΠΑ-Θεαγενείου, ώστε να αποκτήσει εμπειρία από όλο το φάσμα των νόσων.
(3) Όχι ειδικευόμενος παιδιατρικής στο ΠΑΓΝΗ αλλά στο εκπαιδευτικό κέντρο Παιδιατρικής Κρήτης, όπου εκ των προτέρων θα γνωρίζει, για να έχει την δυνατότητα επιλογής, πως ένα ή δύο χρόνια της εκπαίδευσής του θα τα ολοκληρώνει στα Νοσοκομεία του Αγ. Νικολάου, του Ρεθύμνου ή των Χανίων εάν αυτά έχουν αξιολογηθεί ως επαρκή.
Η έννοια στο κείμενο της εισήγησης ότι το εκπαιδευτικό κέντρο μπορεί να χρησιμοποιεί και νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης υγειονομικής περιφέρειας έχει την σημασία
(4) Ο υποψήφιος για το καρδιολογικό κέντρο της Ηπείρου στην προκήρυξη της κοινής θέσης να γνωρίζει ότι τα προαπαιτούμενα 2 έτη Παθολογίας ενδέχεται να τα υπηρετήσει σε διαθέσιμες θέσης της Άρτας, της Πρέβεζας ή των Ιωαννίνων που θα συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό κέντρο.
(5)Ο υποψήφιος για κέντρο Ορθοπαιδικής του ΚΑΤ να γνωρίζει και πάλι εκ των προτέρων ότι διαθέσιμες θέσεις για την ειδίκευσή του στην Χειρουργική μπορεί να είναι στην Λαμία, την Χαλκίδα ή την Τρίπολη.

5. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Η περίληψη που έχει αναρτηθεί αποτελεί ομόφωνη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας που έκρινε ότι στην σύγχρονη ειδικότητα δεν απαιτείται προεκπαίδευση στην Χειρουργική.

5 σχόλια:

  1. Οι επόμενοι 20 μήνες δεν είναι τον Ιούλιο 2012 αλλά του 2013 και οι 26 επόμενοι μήνες δεν είναι τον Ιανουάριο 2012 αλλά του 2014.Μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος στο έτος δεδομένου ότι οι πρώτες εξετάσεις δεν προβλέπεται να γίνουν πριν από τον Νοέμβριο 2013?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφετε ότι αντικειμενικός σκοπός είναι να αποφευχθεί η μετάβαση νέων στο εξωτερικό για ιατρικές σπουδές ξεκαθαρίζοντας ότι το ελληνικό σύστημα δεν θα μπορεί να τους ειδικεύσει.Αυτοί όμως που ήδη έχουν αποφοιτήσει από χρόνια από τα Ελληνικά πανεπιστήμια,έχουν εγγραφεί στις λίστες,έχουν κάνει άγονο αγροτικό με όλα τις δυσκολίες του προκειμένου να επιτύχουν το bonus της εγγραφής τους νωρίτερα στο δεύτερο μέρος της ειδικότητας και γενικά έχουν περάσει όλη την ταλαιπωρία του ελληνικού συστήματος οφείλει το ελληνικό κράτος να τους ειδικεύσει χωρίς παραπάνω καθυστέρηση .΄Εχουν ήδη πολλοί από αυτούς πολλά χρόνια στις λίστες αναμονής και δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρηθούν επιπλέον .΄Ηδη κάποιοι έχουν ξεκινήσει ή και ολοκληρώσει ειδικότητα στο εξωτερικό ,δεν έχουν όμως όλοι την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι επόμενοι 20 μήνες δεν είναι τον Ιούλιο 2012 αλλά του 2013 και οι 26 επόμενοι μήνες δεν είναι τον Ιανουάριο 2012 αλλά του 2014.........,μηπως εδω του ξεφυγε και μαλλον πανε να μας φορεσουν το μετρο απο τον ιουλιο 2012 ωστε πρωτες εξετασεις νοεβ 2012(δηλαδη ενα ετος μετα την ψηφιση του νομου-ετσι ακριβως οπως ελεγε το προσχεδιο??????)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί άραγε κανείς υπεύθυνος δεν απαντά στα σχόλια που έχουν δημοσιευθεί?Οι απορίες που διατυπώνονται είναι εύλογες ,γιατί δεν δίδονται κάποιες απαντήσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ότι να ναι μάγκες ο τύπος δεν παίζεται και απορώ πως τους δίνουμε βάση, αλλά λένε και αλλά κάνουν
    Το σάπιο πολιτικό σύστημα που τόσα χρόνια έβαζε ειδικευόμενους απο το παράθυρο αντι να γίνει πιο αξιοκρατικό γίνεται πιο βρώμικο και πιο ψεύτικο
    Εύχομαι στην πράξη να το ανατρέψει η ιατρική κοινότητα...αλλιώς προβλέπεται μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς εξωτερικό για να πάρουμε ειδικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή