Μείωση ιατρών και αμοιβών ζητά η Τρόικα από το Υπουργείο Εργασίας...

«Κόκκινη κάρτα» για τη λειτουργία του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ (Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) δείχνει η τρόικα, προχωρώντας παράλληλα σε νέο τσεκάπ για το Ασφαλιστικό. Κατά τη χτεσινή συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το κλιμάκιο των ξένων τεχνοκρατών ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός – αλλά και οι αμοιβές – των γιατρών που θα στελεχώσουν τον νέο οργανισμό. Πρόκειται για 25.000 γιατρούς με αμοιβές από 900 έως 2.800 ευρώ. 

Τονίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει σχεδιαστεί να κάνει πρεμιέρα την 1/10/2011.


Σχόλιο:
Ο Υπουργός Εργασίας (κ. Κουτρουμάνης) και ο υπουργός Υγείας (κ. Λοβέρδος) παρουσία διοικητών ασφαλιστικών ταμείων, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό προ 2μέρου ανακοίνωναν πως στις 12 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν να συνάπτονται οι συμβάσεις των γιατρών με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)Το διαβάσαμε στην εφημερίδα το Βήμα. 
Ο αριθμός των ιατρών υπολογιζόταν τότε σε 20.000.

Σήμερα στην εφημερίδα τα ΝΕΑ διαβάζουμε άλλα. Για 25.000 ιατρούς και έναρξη 1 Οκτωβρίου.
Μόνο οι αμοιβές είναι όμοιες! Αυτά μεταξύ Τρόικας και Υπουργείου Εργασίας.
Τι να πιστέψουμε και ποιον...


Συγκρατείστε τα συνάδελφοι... διότι οι μέρες περνούν και εμείς δεν ξεχνάμε!

Όπως δεν ξεχάσαμε κ. Λοβέρδο και Κουτρουμάνη και εσάς κα. Δρέττα όταν το Φλεβάρη μας δηλώνατε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως ο ΕΟΠΥΥ δεν θα έχει συμβάσεις έργου τύπου ΟΑΕΕ.

Να θυμηθούμε
 τον αριθμό που υπηρετούν στα ταμεία σήμερα.
  • 11.300 συμβεβλημένοι ιατροί με τον  ΟΠΑΔ.
  • ~ 4.100 στον ΟΑΕΕ
  • 6 – 6.500 στο ΙΚΑ
  • 10.000 ιατροί με τον ΟΓΑ μόνο για συνταγογράφηση.
Δεν γνωρίζουμε ακριβή αριθμό ιατρών διότι πολλοί έχουν σύμβαση άνω του ενός ταμείου.
Όπως δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των ασφαλισμένων με τον ΕΟΠΥΥ. Γνωρίζουν αριθμό συνταξιούχων και άμεσα ασφαλισμένων αλλά δεν γνωρίζουν των έμμεσα ασφαλισμένων.

Να σας θυμίσω επίσης πως το 0,6% του ΑΕΠ προορίζεται για τον ΕΟΠΥΥ. Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως ~450 εκατ. ευρώ.

Για να καταλάβετε το μέγεθος της δαπάνης σας βάζω 2 παραμέτρους:

  • Το 60% του προϋπολογισμού του ΙΚΑ σε προγενέστερα έτη.
  • Οι συμβάσεις των ιατρών του ΙΚΑ που κατά τον Κουτρουμάνη δεν θίγονται είναι 250 εκατ. ευρώ! Δηλαδή οι 6.500 ιατροί θα λαμβάνουν αυτά τα χρήματα και τα υπόλοιπα 200 εκατ. οι υπόλοιποι ιατροί των λοιπών ταμείων, 14.000 ή 19.000 (ανάλογα τον συνολικό αριθμό των ιατρών που θα συμβληθούν).
Εξακολουθώ και πιστεύω πως το κομβικό σημείο στην όλη ιστορία είναι η συνταγογράφηση, αν είναι αποκλειστική ή όχι. Τους λόγους τους καταλαβαίνετε πιστεύω.

Καλό Σ Κ.

Ηλίας Τσέρκης
Παθολόγος

2 σχόλια:

  1. Αν τα νούμερα που παραθέτεις είναι σωστά (δεν ξέρω την πηγή τους κυριώς για τον ΟΠΑΔ αν και ο ακατανόμαστος υπουργός είπε ~ 12-12.500) και δεδομένου ότι στην περιφέρεια (αλλά λιγότερο και στο κέντρο)το μεγαλύτερο ποσοστό των ιατρών ΙΚΑ και ΟΑΕΕ (στη Λάρισα το 95%) έχει σύμβαση και με τον ΟΠΑΔ ...
    ...τότε ο άριθμός των 16000 γιατρών που είπε πρόσφατα ο άνω σε ομιλία του (θα δούμε βέβαια την προκύρηξη... δεν πιστεύω τίποτα) θα περιλάβει σχεδόν όλους τους υπάρχοντες συμβεβλημένους.
    Βέβαια με τα χρήματα που δίνουν δεν περιμένω ιδιαίτερο ενδιαφερον... Αλήθεια η συμμετοχή του ασφαλισμένου που ειπώθηκε τον Ιουλιο (που δίνεται εξάλλου και στα νοσοκομεία - 5 Ε) τι έγινε. Πυροτέχνημα ήταν και ξεχάστηκε?
    Απο την άλλη το σημέρινο δημοσίευμα της Τρόικας είναι μάλλον για να προσγειώση όσους ελπίζουν στο κατά πράξη και περίπτωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέπω ότι τα νούμερα που ανακοινώνει το υπουργείο είναι για τους "κουτόφραγκους", δλδ για να φαίνεται ότι κάνουν (κάποια) δουλειά... το άρθρο στο υγείανετ: http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=24434
    μιλάει για 32000 γιατρούς προσθέτοντας τους αριθμούς που αναφέρεις... Εμας να μας δουλεύουν αποκλείεται τους ξέρουμε... (άσε το απόλυση 11000 γιατροί... απόλυση απο τον ΟΓΑ πχ...)
    Βέβαια με τα χρήματα των 500-1000 ευρώ καθαρά μάλλον θα μείνουν μόνο οι γιατροί του ΙΚΑ (αν δεν παραιτηθούν και αυτοί)...
    Καλό χειμώνα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή