Τι συζητούν Λοβέρδος - Κουτρουμάνης για τον ΕΟΠΥΥ

Θετική λίστα φαρμάκων με επιστροφή στα ταμεία της διαφοράς μεταξύ τιμής αναφοράς και λιανικής ή εως και διπλασιασμός του rebate.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις τόσο για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τις αμοιβές των γιατρών, όσο και για την κατάρτιση της θετικής λίστας φαρμάκων.

Από το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη και Υγείας κ. Α. Λοβέρδου με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων κυρίας Αθηνάς Δρέττα και κ. Α. Δημόπουλου αντίστοιχα.
Οι πληροφορίες σε ότι αφορά το θέμα του ΕΟΠΠΥ συντείνουν στην θεσμοθέτηση μιας σταθερής αμοιβή για όλους τους γιατρούς, από 800 έως 1.000 ευρώ μηνιαίως. Μελετάται, ωστόσο, και το ενδεχόμενο να καθιερωθεί κλιμακωτή αμοιβή με στόχο την ενίσχυση του μισθού τους, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών - πελατών που θα έχουν.


Δύο σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι και για το ζήτημα της λίστας των φαρμάκων. Το πρώτο είναι να καταρτιστεί θετική λίστα, στην οποία θα ενταχθούν 11.200 φαρμακευτικά σκευάσματα. Προϋπόθεση, αν επιλεγεί αυτή η λύση, θα είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέφουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία το σύνολο της διαφοράς που θα προκύπτει μεταξύ τιμής αναφοράς (την οποία θα ορίζει το ταμείο) και της λιανικής τιμής κάθε φαρμάκου (στην οποία το πωλεί το φαρμακείο). Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα συνεχίσουν, φυσικά, να καταβάλλουν επιπλέον και το 4 % (rebate), το οποίο ήδη εισπράττεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.


Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αντί της κατάρτισης θετικής λίστας, την εφαρμογή μεγαλύτερου rebate (υπολογίζεται να φθάσει περίπου στο 6% για τα πρωτότυπα φάρμακα και στο 8% για τα αντίγραφα και τα φάρμακα, των οποίων έχει λήξει η πατέντα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου