Για προσπάθεια πλήρους εμπορευματοποίησης της Υγείας κάνει λόγο το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, τονίζοντας πως αν δεν διατηρηθεί ο περιορισμός του 51% στις ιατρικές εταιρείες να είναι ιατροί μέτοχοι, «τα Σούπερ Μάρκετ της Υγείας, που θα δημιουργηθούν, μόνο αποτελμάτωση και τραγικές συνέπειες θα έχουν για την περίθαλψη των πολιτών και του έργου του ιατρού».Ο ιατρικός κόσμος κάνει λόγο για εμπορευματοποίηση της Υγείας Η απελευθέρωση του μετοχικού κεφαλαίου των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων, Παθολογοανατόμων.
Η Ένωση όπως και ο Σύλλογος Πειραιά καταγγέλλουν την άρση διάταξης που είχε προωθήσει ο υπουργός Υγείας και με την οποία δινόταν παράταση ως τις 15 Σεπτεμβρίου για την υποβολή προτάσεων από τους ιατρικούς συλλόγους.
Καταγγελία στον πρωθυπουργό
Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Πειραιά Β. Ανεμοδούρα, γίνεται καταγγελία στον πρωθυπουργό της χώρας και στην πολιτική ηγεσία του τόπου για την «προσπάθεια της πλήρους εμπορευματοποίησης της Υγείας με την ξαφνική τροπολογία που εισάγει το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιό του (αν και είναι αναρμόδιο και πιθανόν όχι εν αγνοία του υπουργείου Υγείας & Κ.Α.), να παρεμβαίνει με νέα τροπολογία σε διάταξη νόμου και να αναιρεί τροπολογία της παραγράφου 21 του άρθρου 66 του νόμου 3894/2011, με το οποίο παρατείνεται η προθεσμία μέχρι 15-9-2011 για τα επαγγέλματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας & Κ.Α. να μην επιτραπεί εξωϊατρικά επιχειρηματικά συμφέροντα να έχουν ποσοστό παραπάνω από το 49%. Επιχειρεί δηλαδή να αλλοιωθεί ο περιορισμός του 51% στις ιατρικές εταιρείες να είναι ιατροί μέτοχοι αφ'' ενός και αφ'' ετέρου δίνεται άδεια λειτουργίας σε ιατρεία χωρίς να είναι ιατροί».
Μάλιστα από την πλευρά της η Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών υπογραμμίζει ότι «με τη συνθήκη Bolkestein του 2006 ο κλάδος της Υγείας εξαιρείται ρητά από την επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται η υποχρέωση της "απελευθέρωσης" του ιατρικού επαγγέλματος».
«Μη σπεύσουν κάποιοι να μιλήσουν για απελευθέρωση του επαγγέλματος του ιατρού γιατί ούτως ή άλλως είναι απελευθερωμένο και το ανωτέρω δεν σημαίνει κάτι τέτοιο, ο κάθε ιατρός μπορεί να ανοίξει ένα ιατρείο ή εργαστήριο όπου θέλει, όποτε θέλει, υπό την ευθύνη όμως του Ιατρικού Συλλόγου που λειτουργεί», σημειώνει μεταξύ άλλων η κ. Ανεμοδούρα, τονίζοντας πως «εκείνο που αλλάζει δραματικά είναι ότι εάν ψηφισθεί η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών θα σπεύσουν κάποιοι εξωϊατρικοί επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Υγεία των πολιτών, με δραματικά όπως όλοι κατανοούμε επακόλουθα, διότι η Ιατρική πρέπει να ασκείται από τους ιατρούς και μόνο».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά καλεί άμεσα να λάβουν θέση ο πρωθυπουργός της χώρας και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Κοινοβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου