ΕΣΥ: Συμπτύξεις κλινικών, απομακρύνσεις διοικητών

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και του κόσμου φαίνεται να αλλάζουν τους στόχους του υπουργείου Υγείας. Αντί για νοσοκομεία, θα συγχωνευθούν τελικά κλινικές.Άρθρο της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ (ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) 

Οι συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων φέρνουν ριζικές αλλαγές και στις διοικήσεις. «Αντίο» στο ΕΣΥ αναμένεται να πούνε τις επόμενες ημέρες περίπου 40 διοικητές νοσοκομείων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στο νέο σύστημα που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και του κόσμου φαίνεται να αλλάζουν τους στόχους του υπουργείου Υγείας. Αντί για νοσοκομεία, θα συγχωνευθούν τελικά κλινικές. Δάσκαλοι, μαθηματικοί, δικηγόροι, μηχανικοί και λοιποί... κηπουροί που διορίστηκαν στις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, υποτίθεται μέσω της διαδικασίας του open.gov αλλά στην ουσία εξαιτίας «κομματικών ενσήμων», θα δουν την πόρτα εξόδου.Η λίστα με τις αξιολογήσεις των 173 διοικητών βρίσκεται ήδη στα συρτάρια του υπουργείου. Θα απομακρυνθούν οι 40, ενώ για τους 133 παραμένοντες η «τράπουλα» θα ξαναμοιραστεί, αφού περίπου 10 θα αναβαθμιστούν και θα συνδιοικούν 2-3 νομοκομεία και άλλοι θα υποβαθμιστούν σε υποδιοικητές. Από τα βασικά κριτήρια που έπαιξαν ρόλο είναι: τα εκπαιδευτικά προσόντα, η αποδοτικότητα αλλά και η κοινωνική αποδοχή. Κύριο στοιχείο ωστόσο για την απομάκρυνση ενός στελέχους ή όχι είναι η συμπεριφορά του τόσο στο προσωπικό και τους ασθενείς. «Οι καβαλημένοι θα λάβουν σύντομα εξιτήριο» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου τον τελευταίο μήνα. Πολλοί διοικητές, πέρασαν και κρας τεστ... χωρίς να το γνωρίζουν. Στελέχη του υπουργείου μετέβαιναν σε νοσοκομεία υποδυόμενα τους ασθενείς, διαμαρτύρονταν στην υποδοχή και τη διοίκηση και εισέβαλαν σε αποθήκες και χειρουργεία! 

Οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων πάντως φέρνουν αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις. Αρκετοί γιατροί θα αλλάξουν κλινικές και εργαζόμενοι πρέπει να μετακινηθούν θέλοντας και μη. Από τη σύμπτυξη των κλινικών ο Ανδρέας Λοβέρδος ευελπιστεί να εξοικονομίσει συνολικά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια κοντά στα 150 εκατ. ευρώ. Παρ' ότι αρχικά στόχος ήταν να συγχωνευθούν ολόκληρα νοσοκομεία, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν και του φόβου για πολιτικό κόστος, το σχέδιο περιορίστηκε στις κλινικές.

Ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, που είχε οριστεί επικεφαλής της επιτροπής των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, δηλώνει ότι δεν ελήφθη καν υπόψη η δική του πρόταση. Όπως λέει στην «Κ.Ε.» ο κ. Λιαρόπουλος: «Δεν αναγνωρίζω τη δική μου πρόταση στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, καθ'' ότι εγώ δεν ασχολήθηκα καθόλου με τις συγχωνεύσεις των κλινικών».Από την άλλη ούτε οι προτάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) φαίνεται ότι συμπεριλήφθηκαν στον τελικό σχεδιασμό.Παρ'' όλα αυτά το υπουργείο Υγείας επιμένει ότι ακολούθησε τις προτάσεις των ειδικών. Οπως αναφέρει ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος: «Δημιουργήσαμε την επιτροπή συνενώσεων με επικεφαλής τον καθηγητή Λ. Λιαρόπουλο, ο οποίος παρέστη και στις επτά συναντήσεις με τις αντίστοιχες υγειονομικές περιφέρειες και έκανε και τις σχετικές προτάσεις. Και ο κοσμήτορας όμως της ΕΣΔΥ, Γ. Κυριόπουλος, παρέστη στις δύο. 

Στις προτάσεις που έγιναν κάναμε ελάχιστες διορθώσεις μόνο για τις δύο υγειονομικές περιφέρειες».Ωστόσο οι καταγγελίες για λάθη, ανακρίβειες στην καταγραφή υλικού και παραλείψεις στο τελικό σχέδιο πέφτουν βροχή από γιατρούς και συνδικαλιστές. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αφορά τα κρεβάτια της εντατικής (ΜΕΘ), που ως γνωστόν έχουν καθημερινά λίστα αναμονής η οποία συχνά περιλαμβάνει ακόμη και 40 άτομα. Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε 600 κλίνες σε εντατικές και 300 σε μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) και θεωρεί ότι με άλλες 100 τα πράγματα θα είναι ικανοποιητικά, εκτιμά δε ότι οι εντατικολόγοι συμφωνούν με τον αριθμό 1.000 ως τελική διαθεσιμότητα σε κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ. Ομως υπάρχει μια βασική λεπτομέρεια: οι εντατικολόγοι υποστηρίζουν ότι στην καταμέτρηση συμπεριλήφθηκαν και τα κρεβάτια νεογνών και παιδιών!Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της επιτροπής για τις αλλαγές στις εντατικές, Απ. Αρμαγανίδης, σημειώνει: «Εμείς προτείνουμε άνοιγμα νέων κλινών αλλά και των κλειστών, ώστε ο τελικός αριθμός να φθάσει τουλάχιστον τα 1.000 λόγω και της κατάστασης στη χώρα. Όμως σήμερα έχουμε μόλις 560 και όχι 900, ενώ 138 κρεβάτια παραμένουν αναξιοποίητα. Η καταγραφή είναι πρόχειρη και λανθασμένη σε ό,τι αφορά τόσο τα κρεβάτια όσο και το προσωπικό. Στην καταμέτρησή τους προέκυψαν 900 κρεβάτια καθ'' ότι μέτρησαν και τις μονάδες νεογνών αλλά και όλες τις μονάδες, όπως των εμβρύων, καρδιοχειρουργικές μονάδες και ό,τι άλλο περιελάμβανε ο όρος μονάδα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι διαθέτουμε τα μισά κρεβάτια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συνεπώς, για να μπορέσουμε να φθάσουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό, πρέπει να διαθέτουμε 1.200 με 1.300 κρεβάτια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου