Έναρξη ειδικότητας με εξετάσεις

Άρθρο της Γαλήνης Φούρα (εφημ. Καθημερινή 21/5/11)

Πτυχίο στα 25, γιατροί στα 45... Τέλος στο εξωφρενικό σύστημα ιατρικής εκπαίδευσης της χώρας, όπου οι λίστες αναμονής για την έναρξη της ειδικότητας αγγίζουν σήμερα έως και τα 13 χρόνια, επιχειρεί να θέσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) με την εισαγωγή του θεσμού των Πανελληνίων Εξετάσεων για τους αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών. Η εισήγηση του ΚΕΣΥ περιλαμβάνει σημαντικές τομές στον χώρο της ιατρικής εκπαίδευσης και προτείνει μεταβατικό στάδιο τριών ετών, κατά το οποίο θα ισχύει ένα μεικτό σύστημα επιλογής μέσω της λίστας, αλλά και εξετάσεων. Για την εφαρμογή της απαιτείται νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας.

«Με τη σημερινή λίστα αυτός που παίρνει πτυχίο το 2011 θα ξεκινήσει ειδικότητα το 2020», αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Ανδρέας Σερέτης. «Η αναμονή του πτυχιούχου κυμαίνεται από 5-13 χρόνια και κατά μέσο όρο για όλες τις ειδικότητες είναι επτά χρόνια. Ομως, από το 2011 έως το 2020 θα έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα με την ιατρική που ο γιατρός έμαθε προπτυχιακά». Γενική Xειρουργική, Kαρδιολογία, Παθολογία, Παιδιατρική έχουν μεγάλους χρόνους αναμονής. Η Ενδοκρινολογία έχει 12 χρόνια! Στο διάστημα αυτό τα «καλύτερα μυαλά» φεύγουν στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, όπου το σύστημα παραγωγής γιατρών επιτρέπει να γίνονται και επιλογές. Στην Ελλάδα συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των άνεργων πτυχιούχων, που υποαπασχολούνται ή ετεροαπασχολούνται ακόμη και ως ταξιτζήδες...

«Αντί να προχωρήσουμε στον αναγκαίο προγραμματισμό πριν από 35 χρόνια, αφήσαμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη και σήμερα έχουμε 70.000 γιατρούς, όταν η χώρα χρειάζεται το πολύ 30.000», λέει ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ. Ο αριθμός των γιατρών συνδέεται με την οικονομική κατάρρευση του συστήματος Υγείας και έχει δημιουργήσει μεγάλες δυσλειτουργίες στην ιατρική εκπαίδευση. «Χρειάζεται να γίνει ιατρική αξιολόγηση των κλινικών και εργαστηρίων που δίνουν ειδικότητα. Εάν κρίνονται ακατάλληλα δεν θα διορίζονται νέοι ειδικευόμενοι. Προτείνουμε τη δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνουν μια ευρύτερη περιοχή νοσοκομείων μεταξύ των οποίων θα υπάρχει επιστημονική διασύνδεση, ώστε να γίνεται κλινική εκπαίδευση των γιατρών». Σήμερα ο αριθμός των θέσεων για ειδίκευση δεν εξυπηρετεί την εκπαίδευση, αλλά τις ανάγκες της καθημερινής λειτουργίας νοσοκομειακών τμημάτων, που δημιουργήθηκαν χωρίς κανένα προγραμματισμό. «Συχνά ακούμε μια απαξιωτική φράση για τους εκπαιδευόμενους: θέλουμε γιατρούς για τη λάντζα», επισημαίνει ο κ. Σερέτης. Στον προγραμματισμό του αριθμού των εκπαιδευόμενων γιατρών, αλλά και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι ιατρικές επιστημονικές εταιρείες, οι οποίες αναβαθμίζονται και αποκτούν διοικητικές και επιστημονικές ευθύνες.

Παρά την πληθώρα των γιατρών υπάρχουν ακόμη ελάχιστες ειδικότητες στις οποίες παρατηρούνται ελλείψεις. Με την απόφαση του ΚΕΣΥ δημιουργούνται νέες ειδικότητες, όπως της Γενετικής και της Γεροντολογίας και αρκετές εξειδικεύσεις κυρίως στον χώρο της Eπεμβατικής Aκτινολογίας. «Δίνουμε έμφαση στη Γενική Ιατρική, έχουμε 2.700 γιατρούς και η χώρα χρειάζεται 6.500», καταλήγει ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ. «Γιατροί Kοινωνικής Iατρικής και Δημόσιας Υγείας, μετριούνται στα δάχτυλα. Εχουμε μόνο 150 γιατρούς της Εργασίας. Χρειαζόμαστε άλλους τόσους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου