Πανελλαδικές εξετάσεις για λήψη ιατρικής ειδικότητας (προσχέδιο Νόμου)


Ολόκληρο το νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας (εφημερίδα Το ΒΗΜΑ)
Τέλος στη λίστα αναμονής για την ειδικότητα των γιατρών
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο απόκτησης ιατρικής ειδικότητας και στη λειτουργία των επιστημονικών εταιρειών φέρνει προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας. Το σχέδιο βασίζεται σε εισήγηση της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) προς τον υπουργό κ. Α. Λοβέρδο, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου την 28η Μαρτίου 2011. 


Με τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνονται ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας, με απώτερο στόχο την κατάργηση της ισχύουσας λίστας και ιδρύονται Επιστημονικές Εταιρείες των ιατρικών ειδικοτήτων, στις οποίες θα αντιστοιχούν οι 41 κύριες ειδικότητες. Σε αυτές θα συμπεριληφθούν οι ειδικότητες της Γηριατρικής και της Ιατρικής Γενετικής. Οι Επιστημονικές Εταιρείες θα έχουν σημαντικές αρμοδιότητες, όπως τη χορήγηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας και την εισήγηση για το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών. Εκλογές σε όλες τις Επιστημονικές Εταιρείες για τη συγκρότηση των νέων διοικητικών συμβουλίων θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο. 


Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ, ενώ από το 2012 θα συσταθούν Εκπαιδευτικά Κέντρα και αντίστοιχες Μονάδες για την εκπαίδευση των ειδικευομένων, ενώ καθιερώνεται και «Βιβλιάριο Εκπαίδευσης». Σε αυτό θα καταγράφονται το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και η πρόοδος του ειδικευομένου γιατρού. Οι υποψήφιοι που θα επιτυγχάνουν στις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας στο εξής θα βαθμολογούνται ώστε να αξιολογούνται οι άριστοι. Η κλιμάκωση της βαθμολογίας θα είναι «Καλώς», «Λίαν Καλώς» ή «Αριστα», με την αποφοίτηση των ειδικευομένων. 



Προγράμματα εκπαίδευσης
Με το προσχέδιο νόμου καθιερώνεται για τους ειδικευμένους γιατρούς η «Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση και η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη». Οι γιατροί θα υποχρεούνται στο εξής να παρακολουθούν ετήσια προγράμματα, τα οποία θα καταρτίζονται από τις επιστημονικές εταιρείες των ιατρικών ειδικοτήτων, σεμινάρια και συνέδρια. 

Στους γιατρούς που παρακολουθούν αυτές τις δραστηριότητες θα χορηγείται συγκεκριμένη βαθμολογία (μόρια) και βεβαίωση. Η συγκέντρωση 250 εκπαιδευτικών ωρών (μορίων) μέσα σε πέντε χρόνια θα είναι προαιρετική για τα πρώτα τέσσερα χρόνια εφαρμογής του νόμου. Στη συνέχεια όμως θα γίνει υποχρεωτική. Η βεβαίωση αποτελεί προϋπόθεση για την κατάληψη θέσης σε δημόσιο φορέα ή σύναψη σύμβασης με Ασφαλιστικό Οργανισμό. 

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους ως τις αρχές του καλοκαιριού. 

Φοίτηση σε ειδικά κέντρα
Η εκπαίδευση για τη λήψη ειδικότητας δεν θα γίνεται πια άναρχα, όπως σήμερα, σε όποια κλινική νοσοκομείου καταφέρει να μπει ένας νέος γιατρός, αλλά σε Εκπαιδευ τικές Μονάδες που θα ιδρυθούν ανά νοσοκομείο ή ομάδα νοσοκομείων υπό ένα ενιαίο, πιθανώς ανά περιφέρεια, Εκπαιδευτικό Κέντρο. 

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται με κυκλική εναλλαγή των ειδικευομένων στις εκπαιδευτικές μονάδες και θα λειτουργεί σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, σε στρατιωτικά νοσοκομεία ή στο ΝΙΜΤΣ, σε τέως νοσοκομεία του ΙΚΑ, στο Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακα, Υγιεινής και Ασφάλισης της Εργασίας, ή σε νοσοκομεία Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας. 

Ο ελάχιστος χρόνος εκπαίδευσης κατά την κυκλική εναλλαγή σε Εκπαιδευτική Μονάδα κάθε κύριας ειδικότητας δεν μπορεί να είναι μικρότερος των έξι μηνών. Εξαιρούνται οι ειδικότητες Ιατρικής της Εργασίας, Κοινωνικής Ιατρικής και Γενικής Ιατρικής. 

Ο συνολικός αριθμός θέσεων ειδίκευσης θα καθορίζεται, μεταξύ άλλων, από τις ανάγκες του πληθυσμού. Ενας από τους στόχους είναι να εξασφαλισθεί σταθερός αριθμός γενικών γιατρών, να αυξηθεί ο αριθμός των ιατροδικαστών, των γιατρών εργασίας, κοινωνικής ιατρικής, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, των παθολόγων ογκολόγων και των ακτινοθεραπευτών ογκολόγων, ειδικότητες οι οποίες παρ΄ ότι έχουν καταστεί απαραίτητες σήμερα, λείπουν από πολλές μονάδες Υγείας. 

Οι ειδικευόμενοι ιατροί που θα βρεθούν να υπηρετούν στα νοσοκομεία και τις κλινικές (τις μελλοντικές Εκπαιδευτικές Μονάδες δηλαδή) κατά τη δημοσίευση του νόμου, θα συνεχίσουν να υπηρετούν στις ίδιες θέσεις ως την ολοκλήρωση του ισχύοντος προβλεπομένου χρόνου εκπαίδευσης. 

Μεταβατικό στάδιο
Ωσπου να αδειάσει η λίστα αναμονής των 11.000 γιατρών, οι οποίοι περιμένουν σήμερα για να ξεκινήσουν ειδικότητα, προβλέπεται η εφαρμογή μεικτού συστήματος για την επιλογή των ειδικευόμενων. Ετσι οι θέσεις εκπαίδευσης στις ειδικότητες θα καταλαμβάνονται παράλληλα βάσει της (παλιάς) λίστας και των (νέων) πανελλαδικών εξετάσεων για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου. Σε κάθε Εκπαιδευτικό Κέντρο το σύστημα της λίστας παύει με την πρώτη συμπλήρωση όλων των θέσεών του. Οι υποψήφιοι μετά την πρώτη κατάρτιση των πινάκων προτεραιότητας όλων των Εκπαιδευτικών Κέντρων ή μετά τη συμπλήρωση των θέσεων ενός Κέντρου μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή τους και να εγγραφούν σε άλλη λίστα ενός κέντρου της ίδιας ή άλλης ειδικότητας.
Η βαθμολογία των υποψηφίων
Οι πανελλαδικές εξετάσεις ιατρικής ειδικότητας θα είναι γραπτές και θα διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο, κάθε Απρίλιο και Νοέμβριο. 

Η εξεταστέα ύλη θα βασίζεται σε αυτή που προβλέπεται από τα αναλυτικά προγράμματα των ιατρικών σχολών της χώρας. Αφορά 25% προκλινικά και 75% κλινικά αντικείμενα (εκ των οποίων 50% πτυχιακά και 25% προπτυχιακά). 

Η βαθμολόγηση του γραπτού θα γίνεται σε κλίμακα από μηδέν ως και 100. Οι υποψήφιοι σε αυτές τις εξετάσεις θα έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν κατά προτεραιότητα όλες τις διαθέσιμες θέσεις των Εκπαιδευτικών Κέντρων σε ως πέντε διαφορετικές από τις κύριες ειδικότητες. Η δήλωση πρέπει να γίνεται εντός πέντε ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων. 

Οι θέσεις καλύπτονται από τη βαθμολογική κατάταξη των υποψηφίων. Ο υποψήφιος που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία καταλαμβάνει τη θέση της πρώτης προτίμησής του. Αν δύο υποψήφιοι ισοβαθμήσουν, στην κατάταξη συνυπολογίζεται η σειρά προτίμησης με την οποία δήλωσε καθένας το συγκεκριμένο κέντρο. Επί νέας ισοβαθμίας διορίζονται όλοι και αναστέλλεται η προκήρυξη των ισαρίθμων επόμενων κενών θέσεων του κέντρου. 

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ο τίτλος της ιατρικής ειδικότητας θα απονέμεται με απόφαση της οικείας Επιστημονικής Εταιρείας Ιατρικών Ειδικοτήτων μετά τη συμπλήρωση του χρόνου εκπαίδευσης του ειδικευομένου και την επιτυχή συμμετοχή του και σε προφορικές εξετάσεις, που θα διεξάγονται τρεις φορές το χρόνο (κάθε Φεβρουάριο, Ιούνιο και Οκτώβριο). 

Οι Επιστημονικές Εταιρείες Ιατρικών Ειδικοτήτων μπορούν να επιλέξουν και επιπλέον γραπτές εξετάσεις, οι οποίες προηγούνται των προφορικών και γίνονται με το σύστημα των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, από όλο το φάσμα του γνωστικού αντικειμένου της αντίστοιχης ειδικότητας. Η επιτυχία στις γραπτές εξετάσεις είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις προφορικές. 

Η βαθμολογία της επιτροπής (Καλώς, Λίαν Καλώς, Αριστα) αποτελεί την τελική αξιολόγηση του υποψηφίου. Για τη διαμόρφωσή της λαμβάνονται υπόψη οι γραπτές και οι προφορικές εξετάσεις, καθώς και οι καταχωρήσεις και οι παρατηρήσεις στο «Βιβλιάριο Εκπαίδευσης». 

Οσοι υποψήφιοι δεν επιτύχουν, έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν σε επόμενες εξετάσεις. Οσοι αποτύχουν για τρίτη φορά, προκειμένου να προσέλθουν εκ νέου σε εξετάσεις, υποχρεούνται να επαναλάβουν την εκπαίδευσή τους για έξι μήνες και επανατοποθετούνται ως άμισθοι υπεράριθμοι σε Εκπαιδευτικό Κέντρο. 

8 σχόλια:

  1. Για τις λίστες αναμονής μπορούμε να μιλήσουμε όσοι τις φάγαμε στην μούρη για 6-7 χρόνια.
    Δεν τρώγαμε τα νύχια μας όσοι είμασταν σε αναμονή, κάναμε αγροτικά, όπου καλύπταμε τις μ@λ@κίες των επιμελητών στα κέντρα υγείας, όσο αυτοί κοιμόταν στα σπίτια τους και εφημερεύαμε σε παθολογικές κλινικές χωρίς να έχουμε κάνει ειδικότητα, κάναμε μεταπτυχιακά στα οποία μπήκαμε με εξετάσεις όταν άλλοι κάνανε διατριβές λόγω συγγένειας ή γλυψίματος.
    Να ξαναδώσω εξετάσεις μια και είμαι σε φόρμα όλα αυτά τα χρόνια, από πανελλήνιες, εξεταστικές, μεταπτυχιακό.
    Όσοι νομίζουν ότι οι εξετάσεις θα είναι η πανάκεια, δεν θ'αργήσουν να απογοητευτούν. Σε λίγο καιρό όσοι πανηγυρίζουν σήμερα θα γράφουν για την αδικία στα θέματα, θα αμφισβητούν το αδιάβλητο κοκ γιατί δεν χωράνε 10 γιατροί σε μία θέση, και όσοι είναι τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους ας κρατάνε και μικρό καλάθι...
    Καλός γιατρός είναι ο διαβασμένος και ενημερωμένος αλλά και αυτός που γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, όποιος θεωρεί ότι θα ξαναπαπαγαλίσει την ανατομία και θα αριστεύσει δεν πρόκειται να πάει πολύ μακριά. Η παρατηρητικότητα, η ψυχραιμία και η λήψη απόφασης δεν διδάσκονται από τα βιβλία.
    Ας μην ξεχνάμε ότι η ολοκλήρωση της ειδικότητας δεν είναι ο μόνος σκόπελος στο ελληνικό σύστημα υγείας!

    Κουράγιο παιδιά και ανοιχτά μυαλά, όσο αναλωνόμαστε στους καυγάδες μεταξύ μας άλλοι ξεπουλάνε δικαιώματα και αγώνες δεκαετιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα κατά την άποψη μου ξεκινά από τις σχολές. Δεν τελείωσες στα 6 χρόνια; Πάρε δρόμο.... Όλοι αναρωτιώμαστε γιατί γεμίσαμε γιατρούς. Γεμίσαμε γιατρούς γιατί όσοι μπαίνουν στην σχόλη αμέσως τόσοι θα βγουν και όταν θα πας να δηλώσεις για ειδικότητα αμέσως θα δεις μπροστά σου τον τύπο οποίος τελείωσε στα 7, 8 και 9 χρόνια.... Και ρωτώ εγώ.... Αν δεν είσαι συνεπής σαν φοιτητής γιατί θα είσαι σαν επαγγελματίας; Αν θα βάλουν εξετάσεις θα μπαίνουν μόνο τα παιδιά, οι γκόμενες και οι ζιγκολό των γιατρών και ας αφήσουν τις βλακείες περι πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι πολλά τα λεφτά για να μην το εκμεταλλευτούν οι έχοντες και κατέχοντες θέση στα νοσοκομεία. Για εμάς τα παιδιά της μεσέας τάξης δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά ένα βάρος.... ΠΕΤΑΞΤΕ ΕΞΩ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΕΞΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγα εσύ ρε ηρέμησε λιγακι...Υπάρχει και κόσμος που δουλεύει, έχει παιδιά, έχει βαλει ρήτρες για καλύτερη βαθμολογία...Κι εγω στα 6 τέλειωσα αλλα δεν υπάρχει λόγος να πέσω να φάς αυτούς που καθυστερούν λιγάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειμαι μητερα γιατρου....
    επιτελους βρεθηκαν και καποιοι να γραψουν αυτα που ολοι λενε μεταξυ τους....παλι βρηκαν τροπους
    να βολεψουν τα παιδακια τους αυτοι που τα εστειλαν
    στη ρουμανια βουλγαρια αγγλια κτλ γιατι φυσικα και αν γινουν εξετασεις ειναι αδυνατον να μην υπαρξουν διαρροες στα θεματα.....
    εσεις ολοι που περιμενατε εισαστε τα κοροιδα...
    η κορη μου αν γινουν εξετασεις θα μπη σιγουρα
    γιατι το εχει δη καλα το εργο. αριστουχος τελειωσε αγροτικο εκανε σε αναμονη ειδικοτητος ειναι (θα μπη σε λιγο...)ειναι μαχημη..εφημεριες κανει εθελοντικα γιατι αγαπαει
    το επαγγελμα...δεν ειναι κορη μεγαλογιατρου ουτε χαιδεψε αυτια κανενος....θα κουραστει να επιβοιωσει βεβαια γιατι δεν θα τους κανει.....
    ομως τα ιδανικα σας και την ψυχη σας δεν θα τα
    χαρισετε σε κανενα συστημα!
    ευχομαι σε ολους σας τα καλυτερα
    τα εχουν βαλει με τους γιατρους
    δεν μπορει ομως κανενας και κανενα συστημα οτι και να κανουν να ακουμπισει την αξια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τιποτε αλλο για την κόρη σου????ααα για το
    νομοσχέδιο μιλούσαμε sorry!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ε;
    Είναι ασχετο για μενα που εχεις σπουδάσει αν αξίζεις μπορεις να το αποδηξεις στην πράξη.
    Τώρα εαν οι εξετάσεις ειναι τοσο αδιαβλητες οπως ήταν για εναν συναδελφο στο στρατο που κατα τύχη πριν απο τις εξετασεις διάβαζε στον θείο του που επίσης κατα τυχη ήταν στην επιτροπή που εβγαζε τα θέματα (αλλα προς θέου δεν του τα εδειχνε) τότε βράσε όριζα που ελεγαν οι παλιοί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάγκες σε κανα μήνα θα παίρνω 1200 ευρα μαζί με τις εφημερίες!Για οικογένεια ούτε κουβέντα.Τρέχω σε αγώνες και οίκους ευγηρίας για συμπλήρωμα (μαύρα εννοείται),πάω σε συνέδρια όπου μπορώ, ότι κάνω μόνος μου.Στα κάκαλά τους οι διευθυντές και οι επιμελητές αρκει να τους βγάζεις δουλειά.Εξετάσεις ειδικότητος!!!Σημειώσεις ,βιβλία,διάβασμα,καλός καιρός,ίσως και φροντιστήριο για τα θέματα,να είναι καλά οι εξεταστές,θα παίρνω και επίδομα ανεργείας και μετά ιατρός με ειδικότητα πιστός στον Ιπποκράτη!!!Μάγκες όταν φτάσετε στις εξετάσεις θα με θυμηθείτε.Ναί όλα γίνονται.Αλλά το βασικό είναι να ξέρεις εσύ και ας έχεις τελειώσει με 7 σε 7 όπου θες και σε όποιο πολιτικό σχηματισμο να άνηκες.Θα το δείτε και στην ειδικότητα.Μην περιμένετε να σας δώσουν έτοιμη τροφή .Μην λέτε εγώ τελείωσα με 6 σε 6 στην Αθήνα άριστος κλπ κλπ.Όλα ανατρέπονται!!!!Είσαι ειδικευόμενος και είσαι ίσος με όλους και εσυ .Απο όσα βλέπεις ,τα μισα και απο όσα ακους, τιποτα!------------Ρε μάγκα σε ποιόν ιατρό έχεις πάει και έχεις κοιτάξει που τελείωσε πότε τελείωσε με πόσο το τελείωσε ???Τον ρώτησες και πώς??.Διαβάστε - Τελειώστε -Γίνετε άνθρωποι!!!



    ο ντόκτορας 7-5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΟΣ:Λοιπόν, τα προφορικά κεκλεισμένων των θυρών.Υποψήφιος συνάδελφος είχε τον διευθυντή του στην επιτροπή.Τι να πει κανείς!!!Εμείς στο διάβασμα και άλλοι είχαν βγάλει ακόμη και τα εισιτήρια για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό με υποτροφία βεβαίως.Αυτά για να μην ξεχνιέστε.Εμείς πρέπει "να βρέξουμε... για να φάμε ψάρι".Αλλά θα φάμε που να πάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή