Ανοιχτή επιστολή του προέδρου της ΕΙΝΑΠ κ ΣΤάθη Τσούκαλου

Ο Στάθης Τσούκαλος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), διαμαρτυρόμενος για το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή, έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Μέρος της επιστολής δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της Ελευθεροτυπίας. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Έχετε καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το χώρο της υγείας, αφού αναφέρεται σε πάρα πολλούς τομείς του και μάλιστα σημαντικούς (προμήθειες, χρηματοδότηση, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, νοσοκομεία, διακίνηση φαρμάκων κ.λ.π.) Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος και ο νόμος υλοποιηθεί, τότε είναι βέβαιο ότι θα συμβούν τρία πράγματα:

1. Οι παρεχόμενες φροντίδες υγείας σ’ όλους τους ασφαλισμένους αλλά και ανασφάλιστους κατοίκους της χώρας μας θα μειωθούν αισθητά,
αφού οι σημερινές ουσιαστικά υποδομές του ΙΚΑ θα κληθούν να εξυπηρετήσουν και τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του Δημοσίου, και αυτοί είναι αρκετά εκατομμύρια. Συγχρόνως, μπαίνουν περιορισμοί στην πρόσβαση στο φάρμακο και τις εργαστηριακές εξετάσεις και αναιτιολόγητα και οριζόντια περικόπτονται οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων 30-40%.

2. Θα δημιουργηθούν πολλές χιλιάδες ανέργων και υποαπασχολούμενων γιατρών κι αυτό είναι από τη μια άδικο και ανήθικο, συγχρόνως όμως θα είναι επιζήμιο για την κοινωνία κι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που χρήζει όμως ξεχωριστής ανάλυσης, αλλά είναι βέβαιο.

3. Θα έχει καταργηθεί μονομερώς η Συλλογική Σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών με την τότε κυβέρνηση (01/12/08) η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη θεσμική παρέμβαση στο σύστημα υγείας από το 1983 και μετά, και συγχρόνως υπήρξε η δημοκρατικότερη κατάκτηση του νοσοκομειακού κόσμου. Η κατάργησή της είναι θεσμικά και οικονομικά εντελώς αδικαιολόγητη και ως εκ τούτου ανεξήγητη, πέρα από την ικανοποίηση κάποιων εμμονών ορισμένων που θα προτιμούσαν ίσως να φορούν και ξεχωριστή στολή… Πάντως, η μονομερής κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης αίρει τη δέσμευσή μας να κάνουμε εφημερίες περισσότερες απ΄ αυτές που το ανώτατο εβδομαδιαίο ωράριό μας επιτρέπει να κάνουμε κι αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

Τα αρνητικά όμως αυτά αποτελέσματα μπορούσαν να αποφευχθούν, για την ώρα τουλάχιστον, και μέσα από έναν ψύχραιμο διάλογο, -που δεν έγινε καθόλου- να οδηγηθούμε σ’ ένα νόμο κοινής αποδοχής, που και τα οικονομικά της υγείας θα εξορθολόγιζε, αλλά και το επίπεδο περίθαλψης του κόσμου θα βελτίωνε. Αυτό, κύριε υπουργέ, μπορεί να γίνει και τώρα εάν παγώσετε την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αφού η δυνατότητα αυτή προκύπτει κι από το επικαιροποιημένο μνημόνιο που καθορίζει τις δράσεις του 2ου τριμήνου του 2011 και ορίζει: «Η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων σε θέματα υγείας που δημιουργείται στο τέλος του 2010 (έχει συσταθεί) παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή επιτροπή, την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ., την τελική της έκθεση με προτάσεις πολιτικής έως το τέλος Μαΐου 2011, με συγκεκριμένες συστάσεις για την αναθεώρηση των πολιτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα και θα καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς:

* Τη διοίκηση του συστήματος υγείας.

* Χρηματοδότηση.

* Εναρμόνιση των πακέτων παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

* Παροχή υπηρεσιών και κινήτρων για τους παρόχους.

* Προτεραιότητες για τη δημόσια υγεία, προαγωγή της υγείας και πρόληψη των ασθενειών.

* Συλλογή δεδομένων.

* Μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών».

Αυτό σημαίνει ότι μετά την έκθεση της επιτροπής και εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ψηφιστεί ένα άλλο νομοσχέδιο υγείας. Το ίδιο επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεχίζει: «Η έκθεση της επιτροπής θα παράσχει ποσοτικούς στόχους στους πιο πάνω τομείς, ώστε να συμβάλει στη διατήρηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 6% του Α.Ε.Π. ή κάτω από αυτό. Με βάση την έκθεση αυτή, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο δράσης μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011».

Τις δημόσιες αυτές δαπάνες υγείας (6% του Α.Ε.Π.) δεν τις έχουμε ποτέ υπερβεί μέχρι σήμερα. Εάν δε δεχθούμε ότι η ηλεκτρονική παρακολούθηση του Συστήματος Υγείας και ένα αξιόπιστο παρατηρητήριο τιμών από μόνα τους, εφ’ όσον γίνουν, θα επιφέρουν σοβαρή οικονομία στο σύστημα , τότε προκύπτει βασανιστικά το ερώτημα: Προς τι τέτοια βιασύνη να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο το Φεβρουάριο, αφού θα χρειαστεί νέο συμπληρωματικό νομοσχέδιο τον Ιούνιο, και μάλιστα ένα νομοσχέδιο τώρα που για λόγους υπερβάλλουσας οικονομίας -χωρίς να χρειάζεται- μειώνει ποσοτικά και ποιοτικά την περίθαλψη σ’ όλους τους κατοίκους της χώρας μας; Στάθης Τσούκαλος Πρόεδρος Ε.Ι.Ν.Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου