Συγχωνεύσεις κλινικών, γιατροί υπό αξιολόγηση

Λίφτινγκ στο ΕΣΥ σχεδιάζει η «Επιτροπή Σοφών»

Ένα νέο ΕΣΥ σχεδιάζει η «Επιτροπή των Σοφών» της υγείας, ανακατεύοντας την τράπουλα των ήδη υπαρχόντων νοσοκομείων και γιατρών. Στο πλαίσιο αυτό, στο µικροσκόπιο των «σοφών» µπαίνει η αξιολόγηση των γιατρών αλλά και η θέσπιση κινήτρων, οι συγχωνεύσεις κλινικών και οι µετατάξεις προσωπικού, σε µία προσπάθεια εκσυγχρονισμού του χάρτη της υγείας. 

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος διευκρινίζει από την πλευρά του πως η ενδεκαµελής ειδική επιτροπή – οι δανειστές της χώρας την αποκαλούν «task force»– δεν θα έχει «διακοσµητικό» ρόλο όπως γινόταν στο παρελθόν. Αντίθετα, και µε τη «βούλα» του Μνηµονίου διαθέτει διευρυµένες αρµοδιότητες και συµβουλευτικό χαρακτήρα εναλλακτικών επιλογών για την περιστολή των δαπανών.

Παράλληλα, θα εκτελεί χρέη «διαµεσολαβητή», αφού θα είναι αρµόδια για την ενηµέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τοµέα της υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανεξάρτητη Επιτροπή των «Σοφών» υπό τον Ηλία Μόσιαλο, προωθεί σχέδιο αξιολόγησης γιατρών και υπηρεσιών υγείας. Οπως είπε ενδεικτικά ο διευθυντής του Κέντρου Οικονοµικών της Υγείας στο London School of Economics, στη χώρα µας δεν καταγράφουμε το ποσοστό θνησιµότητας ανά κλινική αλλά ούτε και τις επανεισαγωγές στα νοσοκοµεία λόγω επιπλοκών, συνεπώς οι αρµόδιοι φορείς αλλά και οι πολίτες είναι «τυφλοί» σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την αποτελεσµατικότητα των παροχών. 

Αντίθετα, στις προηγµένες υγειονοµικά χώρες, η αξιολόγηση των δοµών υγείας αποτελεί καθηµερινή πρακτική. Έτσι, για παράδειγµα στη Βρετανία ακολουθείται το σύστηµα αξιολόγησης ανά πενταετία για να εντοπιστούν οι γιατροί των οποίων οι ικανότητες έχουν «σκουριάσει» και χρειάζονται συµπληρωµατική εκπαίδευση, στη Γαλλία πάλι η «βαθµολόγηση»γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ στις ΗΠΑ οι γιατροί περνούν εξετάσεις ανά δεκαετία για ανανέωση του διπλώµατος. Προς την κατεύθυνση αυτή η ενδεκαµελής Επιτροπή των «Σοφών» κρίνει ως κύριο ζήτηµα τη σύνδεση παραγωγικότητας και αμοιβής ενώ µελετά και το ενδεχόµενο θέσπισης κινήτρων στους γιατρούς του ΕΣΥ. Και αυτό, γιατί το σύστηµα µένει «αγκυλωµένο» στο παρελθόν µε χαρακτηριστικό παράδειγµα την απουσία ενδιαφέροντος για τη διάδοση νέων ιατρικών τεχνικών. Στο µεταξύ,η ειδική επιτροπή θα επιχειρήσει να δώσει απάντηση και στο εξής ελληνικό παράδοξο: στη χώρα µας εργάζονται 25.000 γιατροί για 35.000 νοσοκοµειακές κλίνες, όταν στην Ευρώπη αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά τέσσερις κλίνες. Παρά όµως των «πληθωρισµό» σε γιατρούς, τα νοσοκοµεία διαµαρτύρονται για ελλείψεις. 

Την ίδια ώρα, όπως παρατηρούν οι ειδικοί, υπάρχουν κλίνες που δεν χρησιµοποιήθηκαν ποτέ, προβλέπονται οργανικές θέσεις προσωπικού χωρίς ουσιαστικό αντικείµενο και γίνονται «κοµµατικές» προσλήψεις και προαγωγές. Συνεπώς, οι µετατάξεις προσωπικού για τη στελέχωση εξειδικευµένων κλινικών ή ακόµη και νοσοκοµείων αλλά και η αλλαγή ρόλων νοσηλευτικών ιδρυµάτωνκαι κέντρων υγείας, είναι µόνον µερικές από τις αλλαγές για την ορθολογική κατανοµή υπηρεσιών. 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΌ των αλλαγών που προγραμματίζονται είναι το παράδειγμα που δίνει ο κ. Μόσιαλος, για νοσοκομεία που απέχουν µόλις 10 χλµ. το ένα από το άλλο, λειτουργούν παρ’ όλα αυτά οµοειδείς κλινικές – όπως για παράδειγμα οφθαλµολογικές. Στην περίπτωση αυτή, σύµφωνα µε τον καθηγητή, θα πρέπει να συµβεί το αυτονόητο – δηλαδή, η µετάταξη των οφθαλµιάτρων σε µία κλινική, πρακτική που θα έλυνε το εφηµεριακό πρόβληµα του ΕΣΥ και παράλληλα θα διασφάλιζε την επάρκεια υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών. 


Κάθε 5 χρόνια βαθµολογούνται οι βρετανοί γιατροί µε ειδικό σύστηµα

ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΦΙΛΙΚΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ

«Στόχος είναι να δηµιουργήσουµε ένα σύστηµα υγείας φιλικό προς όσους δεν µπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη» είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, πρόεδρος της «Επιτροπής των Σοφών». 

Σε δύο δόσεις το πόρισµα των ειδικών 

ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ της Επιτροπής αναφέρεται µεταξύ των άλλων και η «άσκηση ιδιωτικού έργου ιατρών», που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της «επιστροφής» των ιδιωτικών ιατρειών στους πανεπιστηµιακούς. Ωστόσο, και σύµφωνα µε πηγές,η απόφαση θα ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που κρατά το τιµόνι του διαλόγου µε τους πανεπιστηµιακούς ιατρούς, επιµένοντας στην ένταξή τους στην ολοήµερη λειτουργία των νοσοκοµείων. Παράλληλα, εξετάζεται αλλαγή και στον τρόπο χορήγησης ειδικότητας. Ο χρόνος αναµονής των νέων ιατρών αγγίζει ακόµη και τα 12 έτη, κάτι που έχει ως αποτέλεσµα να καταφεύγουν στο εξωτερικό για να λάβουν τον τίτλο εξιδείκευσής τους. 

Με Μελανά ΧΡΏΜΆΤΆ περιγράφει ο κ. Μόσιαλος τον τοµέα της υγείας στη χώρα µας. Οπως τόνισε, ξοδεύουµε άνω του 10% του ΑΕΠ στην υγεία, η ποιότητα όµως των παροχών δεν είναι ανάλογη. Είναι ενδεικτικό ότι στην κατάταξη των 24 χωρών του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το προσδόκιµο όριο επιβίωσης των Ελλήνων και των Ελληνίδων κατρακύλησε από την 4η στη 14η θέση, ενώ το άνοιγµα της ψαλίδας στη χρήση υπηρεσιών µεγαλώνει. Στόχος της «Επιτροπής των Σοφών» είναι ένα σύστηµα υγείας «φιλικό προς όσους δεν µπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και σε εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την οικονοµική κρίση». Σηµειώνεταιπως το πόρισµα των ειδικών που θα κατατεθεί σεδύο δόσεις, τον Μάρτιο και τον Μάιο, θα περιλαµβάνει ποσοτικούς στόχους σε τοµείς όπως η φαρµακευτική κατανάλωση και η δηµιουργία πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας ώστε η δηµόσια δαπάνη για την υγεία να συγκρατηθεί σε ποσοστό του ΑΕΠ µικρότερο του 6% ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου