Προτάσεις 120.000 ευρώ για τη βελτίωση των ΤΕΠ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ


Μελέτη για την καταγραφή της κατάστασης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και την βελτίωση της λειτουργίας τους ενέκρινε το υπουργείο Υγείας.Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό έως 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η μελέτη θα αφορά:
  • καταγραφή της κατάστασης η οποία αφορά τα ΤΕΠ της χώρας
  • αξιολόγηση των ΤΕΠ (χωροταξία, εξοπλισμό, προσωπικό και αδρή εκτίμηση του φόρτου εργασίας) και προτάσεις βελτίωσής τους
  • δημιουργία Οδηγού Λειτουργίας ΤΕΠ ο οποίος θα περιλαμβάνει: α) ενιαία κλίμακα διαλογής, β) διαγνωστικούς και θεραπευτικούς αλγόριθμους για την ασφαλή αντιμετώπιση,  γ) λίστες ασφαλείας για τον έλεγχο της καλής λειτουργίας του εξοπλισμού και των διαθέσιμών υλικών και φαρμάκων του ΤΕΠ, δ) πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (θεωρία και πρακτική) για όλους τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία του ΤΕΠ
  • και  ε) δημιουργία δεικτών αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών
Τα αποτελέσματα που αναμένονται είναι:
  • δημιουργία προτύπων ασφαλούς λειτουργίας σε όλα τα ΤΕΠ της χώρας
  • υιοθέτηση προτύπων εκπαίδευσης εναρμονισμένων με τη διεθνή εμπειρία
  • δημιουργία των προϋποθέσεων προαγωγής της έρευνας
  • δυνατότητα αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών
Φορείς υλοποίησης μπορούν να αποτελέσουν πανεπιστήμια και εποπτευόμενοι φορείς του υπουεργείου Υγείας που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.

Το έργο προτείνεται για ένταξη στο Τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΕΣΠΑ 2007-2013.

1 σχόλιο:

  1. Eίναι μια καλή Αρχή - Μια πρόσφατη έρευνα μου το 2010 αναφέρει τα εξής
    Η ΧΡΉΣΗ ΣΥΣΤΗΜΆΤΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΊΓΟΥΣΑΣ ΦΡΟΝΤΊΔΑΣ ΣΤΑ ΤΜΉΜΑΤΑ ΕΠΕΙΓΌΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
    Εισαγωγή: Στην χώρα μας τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεν υφίστανται ως οργανωμένες λειτουργικές οντότητες, με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα να μη διαθέτουν πρόβλεψη αυτών των τμημάτων με συνέπεια να παραμένει μία ακόμα σημαντική πρόκληση για το μέλλον της Πληροφορικής στον τομέα της υγείας.
    Σκοπός: της παρούσης ανασκόπησης είναι η ανάδειξη της ανάγκης για πληροφοριακή υποστήριξη των λειτουργιών και της χρήσης της πληροφορικής στην υγεία με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών τα οποία μάλιστα παρουσιάζουν ανοδική τάση αφού αυξάνεται ο αριθμός των επειγόντων εισαγωγών και ταυτόχρονα η υφιστάμενη κατάσταση χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια πληροφοριακής στήριξης.
    Υλικό - Μέθοδος: Συγκεντρώθηκαν πρωτογεννή δεδομένα αφού δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με 15 ερωτήσεις, το οποίο στάλθηκε σε όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Συνολικά 90 ερωτηματολόγια συλλέχθηκαν, αξιολογήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2010 και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η στατιστική επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας.
    Αποτελέσματα: Καταδυκνείεται η ανάγκη για την εγκατάσταση πληροφορικού συστήματος στα επείγοντα περιστατικά αφού το 80% των ερωτώμενων (η συντριπτική πλειοψηφία) απάντησε θετικά στην ανάγκη χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής.
    Συμπεράσματα: Παρατηρείται ότι ενώ υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης της γνώσης της πληροφορικής, στα σύγχρονα στελεχωμένα νοσοκομεία, η καταγραφή και η διαδικασίες που ακολουθούνται στα επείγοντα περιστατικά πραγματοποιείται κυρίως με χειρόγραφο τρόπο χωρίς τη δυνατότητα μεταφοράς της πληροφορίας σε άλλα τμήματα.
    Λέξεις κλειδιά: τεχνολογίες πληροφορικής, τηλε-υγεία, επείγοντα περιστατικά.



    Παραμένω στη διάθεση οποιουδήποτε χρειάζεται περισσότερα στοιχειά

    Κολοστούμπης Γιώργος
    g_kolostoumpis@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή