Παράνομο διάταγμα του υπουργείου Υγείας


Για την κοστολόγηση ορισμένων ιατρικών πράξεων το υπουργείο Υγείας χρησιμοποίησε γνωμοδοτήσεις που είχαν εκδοθεί προ 19 ετών, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιστρέψει στο υπουργείο ως παράνομο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. 

Στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε σχέδιο διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι αμοιβές των ιατρικών πράξεων. Ενδεικτικά η κοστολόγηση του σπινθηρογραφήματος των οστών ανέρχεται σε 45 ευρώ, η λιθροτριψία με laser ουροδόχου κύστεως και ουρητήρος ανέρχεται στα 130 ευρώ, η ενδοσκοπική αφαίρεση πολυπόδων στα 20 ευρώ. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πριν από την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Ομως το υπουργείο διαβίβασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδοτήσεις που είχαν ληφθεί κατά τα έτη 1991 ως και 2005. 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στο υπ΄ αριθμ. 229/2010 πρακτικό τους (πρόεδρος ο κ. Κ. Μενουδάκος) ότι οι γνωμοδοτήσεις αυτές έχουν ληφθεί πριν από πέντε ως 19 έτη και δεν απεικονίζουν τις πραγματικές συνθήκες, εν όψει των οποίων « απαιτείται να χωρεί η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, όπως η οικονομική κατάσταση των οργανισμών κοινωνικής ασφαλίσεως, η κατάσταση της εθνικής οικονομίας και το κόστος διενέργειας έκαστης ιατρικής πράξεως». 

Κατόπιν αυτών, οι δικαστές κατέληξαν ότι το διάταγμα δεν είναι νόμιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου