Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο του ΕΟΦ για τα συνέδρια και εκδηλώσεις (τύπου Β και Γ) που διοργανώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις απόψεις τους μέχρι την 26 Νοεμβρίου στο e-mail:relation@eof.gr
Ακολουθεί το κείμενο του σχεδίου
- ΣΧΕΔΙΟ -
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΥΠΟΥ Β και Γ
Αριθμ. πρωτ. : 75946 / 8-11-2010
ΟΡΙΣΜΟΙ
Εκδηλώσεις επιστημονικής ενημέρωσης τύπου Β
Ως συνέδρια, σεμινάρια και παρόμοιες εκδηλώσεις με σκοπό την επιστημονική ενημέρωση νοούνται όσα οργανώνονται από φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή άλλες επιχειρήσεις προϊόντων αρμοδιότητας του ΕΟΦ, σε συνεργασία με τους δικαιούχους της κατηγορίας τύπου Α, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής κάθε ενδιαφερόμενου επιστήμονα, διεξάγονται στην Ελλάδα και κατά το σύνολο του προγράμματός τους έχουν αποκλειστικά επιστημονικό περιεχόμενο θεμάτων αρμοδιότητας ΕΟΦ.
Εκδηλώσεις επιστημονικής ενημέρωσης φαρμακευτικών ή άλλων προϊόντων τύπου Γ
Ως ημερίδες, σεμινάρια και παρόμοιες εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση επί φαρμακευτικών προϊόντων ή άλλων προϊόντων αρμοδιότητας του ΕΟΦ στο πλαίσιο της προώθησης τους, νοούνται όσες εκδηλώσεις οργανώνονται από επιχειρήσεις προϊόντων αρμοδιότητας του ΕΟΦ, διεξάγονται στην Ελλάδα και κατά το κύριο μέρος του προγράμματός τους σκοπό έχουν την ενημέρωση επαγγελματιών υγείας για προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Όλοι οι δικαιούχοι φορείς που ενδιαφέρονται να οργανώσουν εκδηλώσεις τύπου Β ή Γ θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημά τους στον ΕΟΦ, ένα (1) τουλάχιστον μήνα πριν τη διεξαγωγή τους . Η αίτηση θα περιλαμβάνει :
α) όνομα εταιρείας (και συνεργαζόμενου επιστημονικού φορέα για τις εκδηλώσεις τύπου Β)
β) πρόγραμμα εκδήλωσης
γ) χρόνο και τόπο διεξαγωγής
δ) αρχικό προϋπολογισμό
- Η διαδικασία έγκρισης δεν προϋποθέτει την θετική εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής όπως για τις εκδηλώσεις τύπου Α.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για έγκριση τις τύπου Β εκδηλώσεις είναι η οργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος τουλάχιστον 4 ωρών για κάθε ημέρα της εκδήλωσης ενώ για τις τύπου Γ 2 ωρών.
- Η ειδικότητα και η κλινική πρακτική των συμμετεχόντων ιατρών πρέπει να είναι συναφής με το αντικείμενο της εκδήλωσης.
- Οι εκδηλώσεις τύπου Γ εγκρίνονται μόνο εφόσον έχουν σκοπό την προώθηση νέας φαρμακευτικής ουσίας ( μέχρι 2 έτη από έγκριση κυκλοφορίας) ή την ενημέρωση για νέα σημαντική ένδειξη κυκλοφορούντος φαρμάκου.
- Δεν επιτρέπεται οργάνωση εκδηλώσεων Β ή Γ στο εξωτερικό από φαρμακευτικές εταιρείες εγκατεστημένες την Ελλάδα.
- Η φιλοξενία των συμμετεχόντων δεν πρέπει να περιλαμβάνει εκδηλώσεις αμιγώς ψυχαγωγικού χαρακτήρα, η δε επιλογή των χώρων πρέπει να είναι προσεκτική με κριτήριο τις συνεδριακές εγκαταστάσεις και όχι τη αναψυχή και διασκέδαση .
- Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή ιατρών του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών ιατρών στις εκδηλώσεις τύπου Β και Γ (νόμος 2889/2001 ,άρθρο 11, παρ 18).
- Επιτρέπεται η καταβολή τιμητικής αμοιβής (honorarium) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, στους προσκεκλημένους ομιλητές ή προεδρεύοντες συνεδριάσεων των επιστημονικών εκδηλώσεων τύπου Β και Γ σύμφωνα με τους όρους που έχουν διατυπωθεί στην εγκύκλιο για τις τύπου Α εκδηλώσεις.
- Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να φροντίζουν ώστε τα έξοδα προώθησης για τύπου Β ή Γ εκδηλώσεις να μην επηρεάζουν αρνητικά τις χορηγίες για τα συνέδρια τύπου Α.
- Μετά το πέρας της επιστημονικής εκδήλωσης και εντός 2 μηνών, η φαρμακευτική εταιρεία υποβάλλει στον ΕΟΦ το τελικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, τον αριθμό των συμμετεχόντων και αντίγραφα παραστατικών των δαπανών.
- Οι φαρμακευτικές εταιρείες που ανήκουν στο ΣΦΕΕ οφείλουν να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση τους στον κώδικα δεοντολογίας και στους περιορισμούς των εξόδων φιλοξενίας όπως και για τις εκδηλώσεις τύπου Α.
- Οι φαρμακευτικές εταιρείες που δεν ανήκουν στο ΣΦΕΕ καλούνται να υιοθετήσουν αντίστοιχο κώδικα δεοντολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου