Aύξηση 20% παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης, στη χρήση των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα καταγράφεται μείωση περίπου κατά 15% στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, και κυρίως στα ιδιωτικά μαιευτήρια, την οδοντιατρική περίθαλψη και τις χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι η ζήτηση και η χρήση πρόκειται να αυξηθεί, κυρίως προς το δημόσιο και ασφαλιστικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται, αντίστοιχα, οι πιέσεις για αποδοτικότητα του συστήματος Υγείας.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Οικονομικών Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος στην Ιπποκράτειο Διάλεξή του, κατά την έναρξη του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας. Το Συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας, από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.
Όπως εξήγησε στη διάλεξή του ο κ. Κυριόπουλος, τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων (6,5 δις) και των ασφαλιστικών οργανισμών (4,5δις) θα αυξηθούν ενώ ταυτόχρονα θα ενταθούν οι δυσκολίες στην εξυπηρέτησή τους. Ανάλογα προβλήματα θα αντιμετωπίσει και ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας.
Επιπλέον, κατά τον καθηγητή, η επιδίωξη της κεντρικής διοίκησης για περιστολή της δαπάνης κατά 2,7 δις (φαρμακευτική περίθαλψη και προμήθειες), δηλαδή 15% της δημόσιας δαπάνης, είναι αφενός εξαιρετικά δυσχερής και αφετέρου θα προκαλέσει δραματική μείωση της προσφοράς.
Πάντως, η εκτεταμένη μορφή οριζόντιας αλληλεγγύης και οι δομές κοινωνικής προστασίας απορροφούν μεγάλο μέρος αυτής της κοινωνικής και οικονομικής έντασης.
Κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού θα είναι σημαντικές αλλά δεν αναμένεται να είναι δραματικές.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο
Ο κ. Γ. Κυριόπουλος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα διεθνών μελετών, σύμφωνα με τις οποίες οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης κατανέμονται διαφορετικά στα κοινωνικά στρώματα, με τα άτομα και τις οικογένειες που βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση να διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.
Η ανεργία αυξάνει τη θνησιμότητα και τις τάσεις αυτοκτονίας
Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η ανεργία συνδέεται με αύξηση της θνησιμότητας κατά 20% έως 25% ενώ συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού αλλά και υιοθέτηση μη υγιεινών συνηθειών (διατροφή χαμηλής ποιότητας, η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ) που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και αποτελούν κατεξοχήν παράγοντες κινδύνου για μια σειρά από νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά.
Πρόσφατη έρευνα σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με παράλληλη αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79%. Για αύξηση μεγαλύτερη του 3% και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επίπτωση στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες φτάνει έως 4,5%.
Την ίδια ώρα, τα δημόσια ελλείμματα και η ανεργία ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στους προϋπολογισμούς ασφάλισης, και αλλά και των ιδρυμάτων παροχής υγειονομικής φροντίδας από την κεντρική διοίκηση, αλλά και στις επιχειρήσεις υγείας ιδιωτικού χαρακτήρα, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών.
Το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας
Με το βλέμμα στραμμένο στη σημαντική αυτή διοργάνωση η Ελληνική Εταιρία Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π.) παρουσιάζει φέτος ένα ιδιαίτερα συμπαγές πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και σεμινάρια, καθώς και παρουσίαση αποτελεσμάτων κλινικών μελετών υπό μορφή ενός συνόλου 309 διαλέξεων, προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Π. και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητή Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας και Γαστρεντερολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας κ. Σωτήριο Α. Ράπτη, η επόμενη χρονιά είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την Παθολογία στην Ελλάδα, καθώς η Αθήνα φιλοξενεί τον Οκτώβριο του 2011 το 10ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εσωτερικής Παθολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου