Η επίσχεση εργασία στο νοσοκομείο μας



Από τις 27/08/2010 ξεκινήσαμε επίσχεση εργασίας οι ιατροί στο νοσοκομείο μας λόγω μη πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών Απριλίου – Μαΐου 2010 και του Αυγούστου 2009 για τους επιμελητές.

Τα έως τώρα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται απολύτως θετικά αφού συντονισμένα και μεθοδικά καταφέραμε να μην δεχόμαστε περιστατικά κατά τη διάρκεια 2 εφημεριών. (27 & 29/08/2010). Πάντα υπήρχαν ηθικά διλήμματα κατά πόσον είναι σωστό και πρέπων, όπως επίσης , ποιος θα φέρει την ευθύνη για την μη είσοδο ορισμένων περιστατικών στο νοσοκομείο και την παραπομπή τους σε πλησιέστερο.

Με την συσπείρωση όλων μας και τον σωστό συντονισμό καταφέραμε αυτό που χρόνια τώρα φάνταζε ακατόρθωτο. Την απόδοση της ευθύνης και του ειδικού βάρους σε αυτούς που πραγματικά ανήκει. Στη διοίκηση του νοσοκομείου και στην υπουργό.

Τη Δευτέρα με την συνέντευξη για τα μέτρα κατά του καπνίσματος ερωτήθη η υπουργός για τις κινητοποιήσεις μας και διαβάστε τι απάντησε:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ……… αν όπως βρέθηκαν τα λεφτά για το ΕΚΑΒ, αν βρέθηκαν λεφτά για τις επισχέσεις που κάνουν οι γιατροί στο «Αγία Όλγα» ή σε άλλα νοσοκομεία λόγω των εφημεριών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  ……….. Μιας που θέσατε κι ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης της συνέντευξης, αλλά επειδή είναι επίκαιρο, για το θέμα του «Αγία Όλγα», υπήρχε όντως μια καθυστέρηση. Ήταν καθαρά θέμα γραφειοκρατικό λόγω του Αυγούστου, είχαμε κάποιες καθυστερήσεις γιατί αφορούσε τις εφημερίες Απριλίου-Μαΐου  που ούτως ή άλλως έχουν πληρωθεί, αλλά αντιμετωπίστηκε και αυτό σήμερα.
                        Σε κάθε περίπτωση έχουμε πει ότι τα δεδουλευμένα των εφημεριών με το παλιό σύστημα θα πληρωθούν στο ακέραιο. Το έχουμε αποδείξει αυτό, ήδη και το αίτημά μας για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Οικονομικών. Και σε κάθε περίπτωση από 1η Σεπτεμβρίου, αυτά θα τα πούμε όμως στην άλλη συνέντευξη Τύπου που θα δώσουμε, μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος 3868 όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και φυσικά και το νέο σύστημα εφημεριών.

        Δεν ξέρω αν θα ρωτούσαν την υπουργό ή αν θα έμπαινε στον κόπο να απαντήσει εάν δεν είχαμε λάβει τόσο δραστικά μέτρα στις κινητοποιήσεις μας. 

Καταφέραμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας που παρόλο τα προβλήματα υγείας αυτών ή των συγγενών τους έδειξαν αμέριστη κατανόηση και συμπαράσταση στον αγώνα μας. Δεν ξέρω αν υπήρχε πριν μερικούς μήνες η ίδια συμπεριφορά αλλά αυτό που εισπράξαμε είναι πως δεν εμπιστεύονται τους «βαμμένους συνδικαλιστές» να διεκδικήσουν αποτελεσματικά με παρόμοιες κινητοποιήσεις αντίστοιχα προβλήματα των κλάδων τους.

        Η στροφή της αδιάλακτης - αυταρχικής έως τώρα συμπεριφοράς σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας από την πλευρά της διοίκησης φάνηκε ότι έλαβαν πολύ σοβαρά το μήνυμα. Να θυμίσω πως προηγούμενες κινητοποιήσεις του προηγούμενου Μαρτίου με διάρκεια 1,5 μήνα με διαφορετικές μορφές (κλείσιμο των τακτικών ιατρείων χειρουργείων) δεν συγκίνησε κανέναν και δεν είχε το παραμικρό αποτέλεσμα.

        Με όλα αυτά λοιπόν καταφέραμε την ικανοποίηση σχεδόν όλων των αιτημάτων μας.
       
Για το λόγο αυτό αποφάσισε η γενική συνέλευση τη λήξη των κινητοποιήσεων. Τα μηνύματα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ποικίλα και πολυσήμαντα.

       
Οι ενδονοσοκομειακές σχέσεις λόγω των έντονων ρυθμών κατά τη διάρκεια της εφημερίας και της έλλειψης χρόνου πλήττονται από το φαινόμενο της έλλειψης επικοινωνίας με συναδέλφους λοιπών ειδικοτήτων. Σχέσεις που βελτιώθηκαν και έλαβαν νέες διαστάσεις μετά τις κινητοποιήσεις.

Η απέχθεια του κόσμου στους συνδικαλιστές όλων των κλάδων είναι πασιφανής. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις επιβεβαιώθηκαν αφού ουκ ολίγες φορές απευθύνονταν σε άτομα με την ιατρική ενδυμασία αποφεύγοντας και κατακρίνοντας την στάση των λοιπών λέγοντας δεν ομιλούμε με συνδικαλιστές αλλά με ιατρούς.

Ο φόβος και ο ενδοιασμός πολλών επιμελητών να αρνηθούν την συμμετοχή στην άτυπη ομάδα διαλογής για να αποφύγουν την όποια ευθύνη υπαρκτός, ενώ οι ειδικευόμενοι με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, επιστημονικά κριτήρια και  άψογη συνεργασία μεταξύ διαφόρων ειδικοτήτων έδρασε με τρόπο αποτελεσματικό και υποδειγματικό.

Μερικές φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις μας….






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου