Άρθρο του Δρ. ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΕΝΙΚΑ
Ο Δημόσιος Βίος στη χώρα μας διέπεται από πάρα πολλές «Απαγορεύσεις», που θυμίζουν Σοβιετική Πολιτική … σε μία καθαρά Δυτικού Τύπου Κοινωνία.
Καιρός είναι πιά οι «Απαγορεύσεις» αυτές να λάβουν τέλος, ώστε να ανανεωθεί ο Δημόσιος Βίος στη χώρα μας επιτέλους! Με τη λογική αυτή η «Κρίση» που περνά η οικονομία μας αποτελεί την ύστατη εθνική ευκαιρία.
Είναι αδιανόητο, π.χ., εξοπλισμός εκατομμυρίων ευρώ και ικανά στελέχη στα ελληνικά νοσοκομεία να αδρανοποιούνται από παλαιολιθικές «Απαγορεύσεις» και μάλιστα από επαναστατικές γυμναστικές κομματικών παραγόντων, στο όνομα «της υγείας του ελληνικού λαού»!
Με την έννοια αυτή κρίνεται «Πρωτοποριακό» το συζητούμενο νέο νομοσχέδιο της Υγείας, αρκεί να γίνει με τρόπο ανταγωνιστικό προς τον Ιδιωτικό Παράγοντα, ώστε επιτέλους να πάψουν τα νοσοκομεία της χώρας να περιμένουν κρατικές επιχορηγήσεις.
Στα πλαίσια αυτά αποτυπώνονται παρακάτω ορισμένες σκέψεις, που καλό θα είναι να ληφθούν υπόψιν από τα όργανα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Ακόμα πρέπει να συζητηθούν κι άλλες δραστικότερες ενέργειες σύνδεσης των ιδιωτών ιατρών με τα νοσοκομεία –ιδιαίτερα της επαρχίας- και ιδίως των ιατρών του ΙΚΑ, προκειμένου για παροχή ΠΦΥ στα ιατρεία τους και τα καταστήματα του ΙΚΑ, αλλά και τη θέσπιση της κατ` οίκον νοσηλείας, που θα περιορίσει το φαινόμενο των άσκοπων εισαγωγών των χρονίων πασχόντων στα νοσοκομεία.
ΕΝΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΦΥ ΣΤΟ ΕΣΥ
Η ένταξη ιδιωτικών Μονάδων ΠΦΥ, φυσικών ή νομικών προσώπων, στο ΕΣΥ θα γίνεται, εφόσον το επιθυμούν, είτε αν υπάρχουν διαμορφωμένες ανάγκες του Δημοσίου, με την προϋπόθεση να έχει ήδη εξοφληθεί –αν υφίσταται- η αποπληρωμή του τουλάχιστον 50% της συνολικής επένδυσης (σε περιπτώσεις τραπεζικού δανεισμού, πάσης φύσεως).
Η χρονολογική ηλικία του προς ένταξη εξοπλισμού θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί μέσα στην τελευταία 5ετία.
Εφόσον απαιτείται θα συνοδεύεται από τα εξειδικευμένα στελέχη της επιχείρησης, που θα πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου.
Το Νοσοκομείο θα πρέπει να αποπληρώνει το υπόλοιπο του ανεξόφλητου χρέους της εντασσόμενης μονάδας και για το λόγο αυτό θα λαμβάνει το 60% των συνολικών εσόδων, το δε υπόλοιπο θα δίνεται στο εντασσόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, θα το βαρύνει δε εξ ολοκλήρου η μισθοδοσία των στελεχών που εργάζονται, ως και τα υπόλοιπα πάγια και γενικά έξοδα.
Κυρίως θα γίνεται στην ελληνική περιφέρεια, με εξαίρεση τα ειδικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και της Α Ζώνης (ογκολογικά, γυναικολογικά- μαιευτικά & παιδιατρικά).
Η εξαγορά θα γίνεται με τις τρέχουσες τιμές κοστολόγησης και διαφύλαξης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, αλλά και η εξειδίκευση του ιδιωτικού κέντρου, στις παραπάνω ειδικές περιπτώσεις.
ΕΞΑΓΟΡΑ Ή ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΎ
Η Εξαγορά θα γίνεται σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Η προμήθεια νέου εξοπλισμού θα γίνεται στην έδρα κάθε ΥΠΕ. Θα αθροίζονται σε ομοειδή μηχανήματα και θα μπαίνουν προδιαγραφές αναλόγου βαρύτητας ή επείγουσας διαδικασίας. Οι εκάστοτε ανάγκες διαμορφώνουν την αντίστοιχη αναγκαιότητα και μάλιστα με την εποπτεία και έγκριση των Επιστημονικών Συμβουλίων και Διευθυντών Ιατρικής Υπηρεσίας.
Κάθε Επιτροπή Προδιαγραφών θα απαρτίζεται από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, τον οικείο Τομεάρχη και 2 Διευθυντές Ιατρούς της ειδικότητας του εξοπλισμού ανάλογα με την υπάρχουσα Ιεραρχία. Το ΔΣ του νοσοκομείου εγκρίνει και προωθεί τα αιτήματα στην οικεία ΥΠΕ.
Η κοστολόγηση του εξοπλισμού θα λαμβάνει υπόψη της τον μέσο όρο της κατώτερης τιμής σε 3 τουλάχιστον κράτη – μέλη της ΕΕ.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΥΠΕ ή τον Διοικητή της ΥΠΕ και από 4 Διευθυντές Ιατρούς της ειδικότητας του εξοπλισμού ανάλογα με την υπάρχουσα Ιεραρχία. Αν υπάρχει Δωρητής ιδιώτης ή εταιρεία συμμετέχει στην τελική απόφαση.
Προτείνεται η συμμετοχή του ΟΠΑΠ στην προμήθεια ιατρικής τεχνολογίας, τουλάχιστον κατά 30%, έτσι ώστε να είναι εφικτός ο ιατρικός τεχνολογικός εκσυγχρονισμός από το κράτος σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όταν και όποτε εκτιμάται πως δεν είναι δυνατή η απευθείας ή με άλλον τρόπο αντικατάστασή του.
Σε κάθε μειοδοτικό διαγωνισμό θα πρέπει να συμπεριέχονται σε ενιαίο «πακέτο» :
Α-το ιατρικό μηχάνημα, με παροχή optional προγραμμάτων
Β-αρχειοθέτηση, με ιατρικό φάκελο και
Γ-8ετές service με προκαθορισμένη τιμή αναλωσίμων και ανταλλακτικών.
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΟ & ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ
Είναι γνωστό πως στην χώρα μας υπάρχει πεπαλαιωμένο ονοματολόγιο και τιμολόγιο ιατρικών πράξεων, χωρίς πολλές από τις σύγχρονες ιατρικές πράξεις να εμπεριέχονται ή να έχουν κοστολογηθεί ή αναπροσαρμοσθεί.
Έτσι υπάρχει τρομακτική αναντιστοιχία βαρύτητος και σπουδαιότητας πολλών ιατρικών πράξεων. Οι πλέον σύγχρονες έχουν σωστά συμπεριληφθεί και κοστολογηθεί. Οι παλαιότερες βρίσκονται στην αναπροσαρμογή του 1989!! Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία προκειμένου για εργαστήρια (τα πλέον προσοδοφόρα τμήματα των νοσοκομείων) και μάλιστα για τα εργαστήρια αιματολογίας, βιοπαθολογίας, ανοσολογίας, βιοχημείας (ορμόνες π.χ. κλπ) και παθολογικής ανατομικής- κυτταρολογίας. Έτσι στο σύνολό τους τα νοσοκομεία εμφανίζουν ζημία, παρά τον υπέρογκο αριθμό τέτοιων πράξεων, αφού συνήθως τα αντιδραστήρια και τα αναλώσιμα έχουν πολλαπλάσιες τιμές των εξετάσεων.
Στην ολοήμερη λειτουργία τους τα νοσοκομεία θα πρέπει να διαθέτουν ένα σύγχρονο ονοματολόγιο- τιμολόγιο ιατρικών πράξεων, ώστε να αποκτήσουν έσοδα. Τούτο είναι πολύ απλό εγχείρημα, εφόσον «υιοθετηθεί» εξαρχής ένα εκ των «φθηνότερων» τέτοιων συστημάτων, από αυτά που ισχύουν ήδη στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ.
Εύλογη και η ηλεκτρονική υποστήριξη των νοσοκομείων, μέσω συστημάτων RIS, που καταργούν πολλά σημερινά αναλώσιμα, όπως φάρμακα, φίλμς, χαρτιά, ακτινολογικά υγρά, κλπ (paperless & filmless hospitals), αλλά γλιτώνουν το προσωπικό από «άσκοπες ενδονοσοκομειακές μετακινήσεις», αφού τα πάντα «κυκλοφορούν» ηλεκτρονικά!
Τέλος τα νοσοκομεία θα πρέπει να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβάσεων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να αποκτηθούν επιπλέον έσοδα.
ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΦΥ
Η πληρωμή εκ μέρους όλων των ασφαλιστικών ταμείων προς τις ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ, θα πρέπει να γίνεται κάτω από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Α-Παλαιότητα ή μη εξοπλισμού. Πλήρης αμοιβή αν ο εξοπλισμός είναι της τελευταίας πενταετίας, προοδευτική μείωση αμοιβών κατά 5% ανά τριετία. Διακοπή συμβάσεων μετά τη 12ετία.
Β-Άμεση ή έστω εντός τριμήνου αποπληρωμή των χρεών των ταμείων. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να είναι υγιής και να επενδύει σε νέα τεχνολογία και εξειδικευμένα στελέχη.
Γ. Συμμετοχή των ιδιωτικών ΜΟΝΆΔΩΝ ΠΦΥ στα συστήματα RIS, για αρχειοθέτηση και μεταφορά του ιατρικού φακέλου.
Δρ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδοακτινολόγος
Διευθυντής ΕΣΥ- Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου