Προβληματισμοί για το σχέδιο νόμου αναβάθμισης του ΕΣΥ

Διαβάζοντας προσεκτικά το σχέδιο νόμου και μετά από τα γεγονότα του τελευταίου 6μηνου στα Δημόσια νοσοκομεία έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε αμηχανία, πλήρη σύγχυση, πανικό.

Η Υπουργός προσπαθεί να επιδείξει έργο αφού στην προηγούμενη βαθμολογία του κ. Πάγκαλου έλαβε από τις χαμηλότερες βαθμολογίες. Οπότε το πρώτο εξάμηνο λήγει, οι συζητήσεις του Μαΐου περί ανασχηματισμού και απομάκρυνση της από το Υπουργείο πέρασαν και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσπαθεί να κρατηθεί στο θώκο της. Θεμιτό αλλά με λάθος τρόπο.


Η Υπουργός με προχειρότητα, επιφανειακό τρόπο προσεγγίζει και προσπαθεί να επιλύσει ένα σύνθετο πρόβλημα όπως αυτό των εφημεριών.


Τους προηγούμενους μήνες επικρατούσε η λογική των περικοπών με βάση τον περίφημο εξορθολογισμό όπου μείωναν τον αριθμό των εφημεριών θέτοντας σε κίνδυνο την ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων. Στα περισσότερα νοσοκομεία το πέτυχαν. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε λογική.Στις περισσότερες επικράτησε μόνο λογιστική λογική δημιουργώντας αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες σε πολλά τμήματα.


Ωστόσο όλα τα προηγούμενα χρόνια οι όποιες διεκδικήσεις των ιατρών κατέληγαν με κάποιο επίδομα. Να θυμίσουμε βέβαια και τη λογική του ιδρυτή του ΕΣΥ (του Γεννηματά) που υιοθετήθηκε πλήρως από την πλειοψηφία των ιατρών.   

Ότι η εφημερία αποτελεί εισοδηματική και μόνο ενίσχυση των γιατρών.

Ενώ η πραγματικότητα είναι η ασφαλής και αξιοπρεπής διαχείριση του νοσηλευόμενου ασθενή με ατέλειωτο ξενύχτι και αρκετό κόπο από τη μεριά του ιατρού.


Να σας θυμίσω εδώ την πρόταση της Υπουργού προς την ΟΕΝΓΕ για τις εφημερίες:

Ι.- Ολοι οι ειδικευόμενοι γιατροί λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που α­ντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες κάθε μήνα (5 καθημερινές, 1 Σάβ­βατο και 1 Αργία)

ΙΙ.- Στην Γ ζώνη όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί λαμβάνουν μηνιαία α­μοιβή που αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες (5 καθημερινές, 1 Σάβ­βατο, 1 Αργία) και σε 4 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινής.

ΙΙΙ.- Στην Β' ζώνη οι ειδικευμένοι γιατροί λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που αντιστοιχεί σε 7 εφημερίες εκ των οποίων
οι συντονιστές Διευθυ­ντές και οι Διευθυντές 3 ενεργείς (1 καθημερινή, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 4 ετοιμότητας καθημερινές.
Οι υπόλοιποι ειδικευμένοι λαμβάνουν 4 ενεργείς (2 καθημερινές, 1 Σάββατο και 1 αργία) και 3 ετοιμότητας καθημερινές.

IV.   Στην Α' ζώνη οι ειδικευμένοι γιατροί λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που αντιστοιχεί σε 6 εφημερίες εκ των οποίων οι
      Διευθυντές 3 ενερ­γείς (1 καθημερινή, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 3 ετοιμότητας καθημερι­νές,
      οι υπόλοιποι ειδικευμένοι 4 ενεργείς  (2 καθημερινές, 1 Σάββα­το, 1 αργία) και 2 ετοιμότητας καθημερινές.
      Οι συντονιστές Διευθυ­ντές της Α' ζώνης λαμβάνουν επιπλέον 4 εφημερίες ετοιμότητας κα­θημερινές.

V.     Ολοι οι αγροτικοί γιατροί σε όλες τις ζώνες λαμβάνουν μηνιαία α­μοιβή που αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες (5 καθημερινές, 1 Σάβ­βατο, 1 αργία).

Η υπουργός ανέφερε ότι το παραπάνω σχέδιο καλύπτει κατά τη γνώμη της το 90% των αναγκών εφημέρευσης και εάν κρίνεται απαραίτητη η επιπλέον προσθήκη εφημεριών αυτές θα αποζημιώνονται από τα έσο­δα του Νοσοκομείου που προκύπτουν από την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων.

Από την πρόταση αυτή προκύπτουν τα εξής:

Ευνοεί κατά τρόπο κραυγαλέο, εκείνους που κάνουν εφημερίες τόσες ή και λιγότερες από το προτεινόμενο πλαφόν. 
Τι θα γίνει με εκείνους που κάνουν περισσότερες; (βλ. καρδιολόγους, ιατροί ΜΕΘ, αναισθησιολόγοι και βέβαια την πλειοψηφία των ιατρών στης επαρχία).

Επειδή ποτέ δε μου άρεσε η στείρα κριτική ή αντιπαράθεση χωρίς προτάσεις έχω να προτείνω τα εξής:

Χρειάζεται καλύτερη παραμετροποίηση για την μηνιαία αποζημίωση για τις πραγματοποιηθείσες εφημερίες ανά ιατρό και κύρια ανά ειδικότητα κι όχι μόνο ανά βαθμό.

Στους ειδικευόμενους 2 επίπεδα:

Έως 5 εφημερίες

και έως 8.

Διότι είναι άδικο για κάποιον που πραγματοποιεί 3 ή 4 να αμείβεται με το ίδιο ποσό με τον ιατρό που κάνει 7 ή 8.

Για τους ειδικευμένους:

Μηνιαία αποζημίωση (κι όχι επίδομα εφημέρευσης για ευνόητους λόγους) με τον ακόλουθο τρόπο.

6 εφημερίες ετοιμότητας για αυτούς που δεν πραγματοποιούν ενεργείς εφημερίες (κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι, ή για μονήρης ειδικότητες με ιατρεία κι όχι τμήματα ή κλινικές)

2 Ενεργείς και 4 ετοιμότητας στις περισσότερες ειδικότητες τόσες κάνουν η πλειοψηφία των επιμελητών στα περισσότερα νοσοκομεία.

6 ενεργείς και 3 ετοιμότητας για ιατρούς σε μονάδες ΜΕΘ καρδιολογικής ή αναισθησιολόγους.

Διότι το κόστος των εφημεριών στο νοσοκομείο μας με πολλές περικοπές το κατεβάσαμε στις 297.000 € από 360.000 €. Με τη μηνιαία αποζημίωση και ένα πρόχειρο υπολογισμό που έκανα εκτοξεύεται στα 420.000 €.

Ποιοι κερδίζουν περισσότερα;

Οι συντονιστές διευθυντές ενώ δεν κάνουν ενεργείς, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς προστέθηκαν και 4 εφημερίες ετοιμότητας. Το ποσό οδεύει στα 1500 € μεικτά και 1100 καθαρά (από 800 περίπου που είναι έως σήμερα).


Οι επιμελητές που κάνουν ή μόνο ετοιμότητας ή λιγότερες.

Οι ειδικευόμενοι που είναι αρκετοί και κάνουν έως 5-6 εφημερίες ή της γενικής ιατρικής που τους έβγαλαν από τις περισσότερες εφημερίες αφού τους χαρακτήρισαν ανεκπαίδευτους ή αντιπαραγωγικούς με τον τρόπο τους οι περισσότεροι διευθυντές (στα πλαίσια των περικοπών).

Η επέκταση του ωραρίου και το απόγευμα, γεγονός που για λόγους εντυπωσιασμού χαρακτηρίζεται ''ολοήμερο νοσοκομείο'', θα δημιουργήσει, λέει, πόρους για το νοσοκομείο, από πού άραγε; Από τα ασφαλιστικά ταμεία, λένε. Από αυτά, που κατά δήλωση σχετικά πρόσφατη του αρμόδιου Υπουργού, ''δεν έχουν σάλιο''.  Δηλ.: Δουλέψτε, και ότι πάρετε, όποτε τα πάρετε, θα είναι και άνευ σάλιου!

 Ή όπως ακούγεται θα πληρώνεται με το ωρομίσθιο της εφημερίας; 4 ώρες κατά μέσο όρο για 20 ευρώ; Είμαι περίεργος ποιος ιατρός θα θέλει να κάνει απογευματινό.


Έτσι διασφαλίζεται ο δευτεροβάθμιος ή τριτοβάθμιος χαρακτήρας του Δημόσιου νοσοκομείου; Μάλλον θα το καταντήσετε χειρότερο και από κέντρο υγείας αφού ο κάθε ασθενής με το βιβλιάριο και μόνο θα επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Μακάρι τα πράγματα να μην είναι τόσο θολά και γκρίζα. Έχουμε μάθει όμως,  στον ερασιτεχνισμό, στη δημιουργία εντυπώσεων και στα ψιλά γράμματα. Έτσι πορευόμαστε, χρόνια τώρα. 

Λαϊκισμός και βαρβαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου