FDA: προβλήματα με τις αντλίες ινσουλίνης


Οι διαβητικοί που φορούν αντλία ινσουλίνης είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα λόγω λανθασμένης χρήσης, παρά λόγω ελαττώματος της συσκευής, σύμφωνα με ομάδα ειδικών του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Μετά από πολλαπλές αναφορές προβλημάτων με τη χρήση αντλιών ινσουλίνης, ο FDA ανέθεσε σε ομάδα εξωτερικών ειδικών να αναζητήσουν τρόπους για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από κακή λειτουργία των συσκευών.
Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα οφείλονται πολύ συχνότερα σε λάθη στη χρήση παρά σε ελαττώματα στις αντλίες ινσουλίνης - μικρές συσκευές που φορούν δεκάδες χιλιάδες διαβητικοί οι οποίοι χρειάζονται ινσουλίνη για να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. «Τα ποσοστά κακής λειτουργίας της συσκευής είναι εξαιρετικά χαμηλά» δήλωσε μέλος της ομάδας.

Η ομάδα δηλώνει ότι η εκπαίδευση των ασθενών στη σωστή χρήση και στη σωστή ρύθμιση της αντλίας είναι βασικός παράγοντας για την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών. Προσθέτουν ότι οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη κακή λειτουργία της συσκευής είναι επίσης ελάχιστοι εφόσον οι ασθενείς ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα σακχάρου και έχουν άλλες πηγές ινσουλίνης διαθέσιμες.
Περίπου 375.000 ενήλικοι με διαβήτη τύπου 1 χρησιμοποίησαν τις αντλίες το 2007, έναντι 130.000 το 2002, δήλωσε ο FDA. Ορισμένοι έφηβοι επίσης χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης, οι οποίες προσφέρουν μια εναλλακτική λύση έναντι των πολλαπλών ενέσεων ινσουλίνης στη διάρκεια της ημέρας.

Τα τελευταία χρόνια, διάφοροι παρασκευαστές ανακάλεσαν αντλίες εξαιτίας προβλημάτων - π.χ. αποσύνδεση της μπαταρίας που μπορεί να οδηγήσει σε σβήσιμο της αντλίας χωρίς προειδοποίηση.
Ο FDA ανησυχεί διότι οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν υψηλά ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου αν η συσκευή δεν χορηγήσει τη σωστή δόση ινσουλίνης. Τα μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αποβούν θανατηφόρα.

Οι ελεγκτές του FDA εξέτασαν σχεδόν 17.000 αναφορές για προβλήματα υγείας σε χρήστες αντλιών σε ένα διάστημα τριών ετών. Οι αναφορές δεν αποδεικνύουν ότι η συσκευή ήταν αυτή που προκάλεσε το πρόβλημα, αλλά ο FDA μελετά τις αναφορές για να αναζητήσει μοντέλα σφαλμάτων.
Πολλές αναφορές ήταν ατελείς, γεγονός που καθιστά δύσκολο να κρίνει κάποιος αν τα προβλήματα σχετίζονταν με δυσλειτουργία της συσκευής, με λανθασμένη χρήση ή με επιπλοκές του διαβήτη, δηλώνει ο FDA. Επίσης, συχνά οι χρήστες δεν επιστρέφουν την αντλία στον παρασκευαστή για αξιολόγηση.
Ο FDA συνεργάζεται με τους παρασκευαστές των αντλιών προκειμένου να βρουν τρόπους βελτίωσης του συστήματος αναφοράς των συσκευών.


Πηγή:
Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου