Η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση λίπους δίνει διαστάσεις επιδημίας στον διαβήτη, ο οποίος προσβάλλει όλο και περισσότερα παιδιά.
Στην Ελλάδα, καταγράφονται 35.000 έως 40.000 νέες περιπτώσεις διαβήτη ετησίως και από αυτές οι 500 αφορούν παιδιά κάτω των 16 ετών.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, με αφορμή την αυριανή Ημέρα για τον Διαβήτη.
Ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι 700.000 έως 900.000 Ελληνες πάσχουν από διαβήτη και από αυτούς οι 30.000 είναι παιδιά και νέοι ηλικίας κάτω των 30 ετών.
Ο αριθμός των πασχόντων στην Ευρώπη ξεπερνά τα 33,3 εκατομμύρια και αναμένεται να φτάσει τα 48 εκατομμύρια έως το 2030.
Η παχυσαρκία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανεξέλεγκτη αύξηση των πασχόντων, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Ο διαβήτης τύπου 2 -είπε ο κ. Σωτηρόπουλος- θεωρούνταν παλαιότερα ως νόσος των ενηλίκων και αφορούσε ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών.
Η «έκρηξη» της παιδικής παχυσαρκίας είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλώνουν τη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη παιδιά και έφηβοι. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εντάξει στις διατροφικές του συνήθειες τροφές πλούσιες σε λίπη και φτωχές σε φυτικές ίνες, ενώ όλο και περισσότερες οικογένειες εγκαταλείπουν την παραδοσιακή διατροφή και στρέφονται στην κατανάλωση έτοιμων φαγητών.
Ο διαβήτης εκδηλώνεται όταν το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 2).
Ο διαβήτης τύπου 1 εκδηλώνεται με υπερβολική δίψα, συνεχή πείνα, διούρηση, απότομη απώλεια βάρους, υπερβολική κόπωση, θολή όραση, τάση για εμετό και πόνο στο στομάχι.
Εμφανίζεται στο 5% έως 10% των διαβητικών και αφορά συνήθως παιδιά και νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι χρειάζονται διά βίου χορήγηση ινσουλίνης.
Η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% τον χρόνο σε παιδιά και εφήβους και από αυτά, το 5% είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Η συντριπτική πλειονότητα των διαβητικών, ωστόσο, πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος προσβάλλει κυρίως ενηλίκους και υπέρβαρους. Η συγκεκριμένη μορφή διαβήτη είναι «ύπουλη», καθώς δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν παθολογικές τιμές σακχάρου.
Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, ο διαβήτης μπορεί να ελεγχθεί με πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Πρόληψη σημαίνει σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, απώλεια βάρους και έγκαιρη διάγνωση με τακτικούς ελέγχους των επιπέδων του σακχάρου.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου