Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να εκμεταλλευθούν την δύναμη των νανοσωματιδίων χρυσού προκειμένου να σχεδιάσουν έναν καλύτερο τρόπο διοχέτευσης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο καρκίνος.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο ACS Nano, ομάδα ειδικών από το MIT εξηγεί ότι σύστημα που βρίσκεται στα πρώτα του στάδια μπορεί να απελευθερώσει έναν αριθμό φαρμάκων σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος στα επιθυμητά μεσοδιαστήματα.
Η συσκευή εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι διαφορετικά σωματίδια τήκονται όταν εκτίθενται σε διαφορετικά επίπεδα υπέρυθρου φωτός.
Διαφορετικοί φαρμακευτικοί παράγοντες επί των σωματιδίων όμως μπορούν να απελευθερωθούν κατά έναν ελεγχόμενο τρόπο.
Ένα από τα πλεονεκτήματα της στοχευμένης διοχέτευσης φαρμάκων απευθείας σε ένα συγκεκριμένο σημείο εντός του οργανισμού είναι ότι μπορεί να μειωθεί η τοξικότητα των φαρμάκων χωρίς τον φόβο της πρόκλησης διάχυτης βλάβης σε άλλους υγιείς ιστούς.
Σε αρκετές έρευνες χρησιμοποιούνται νανοσωματίδια, μερικές φορές μεγέθους ενός νανόμετρου, ώστε να διοχετευθούν τα φάρμακα απευθείας στο σημείο του όγκου και να αποφευχθούν πολλές από τις παρενέργειες που σχετίζονται με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.
Το σχεδόν υπέρυθρο φως στοχεύει το σημείο, διεισδύοντας στο δέρμα για να φτάσει τελικά στον όγκο. Όταν φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, προκαλεί θέρμανση των σωματιδίων και απελευθερώνει τα φάρμακα που περιέχονται εντός του.
Ωστόσο σε παθήσεις όπως ο καρκίνος ή το AIDS απαιτείται συχνά μια περίπλοκη θεραπευτική αγωγή με έναν αριθμό σκευασμάτων που πρέπει να ληφθούν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.
Η συσκευή που δημιούργησαν οι ειδικοί του ΜΙΤ ενέχει δύο διαφορετικά σχηματισμένα νανοσωματίδια που έχουν διαφορετικά σημεία τήξης, δηλαδή τα φάρμακα μπορούν να απελευθερωθούν με ελεγχόμενο τρόπο στα κατάλληλα μεσοδιαστήματα.
Δια του ελέγχου του μήκους κύματος του υπέρυθρου φωτός, μπορεί να επιλεγεί ο χρόνος απελευθέρωσης των δραστικών ουσιών. Θεωρητικά, το νέο αυτό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διοχέτευση έως και τεσσάρων φαρμάκων μέσω της δημιουργίας τεσσάρων διαφορετικών σχημάτων σωματιδίων.
ΠΗΓΗ: doctors.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου