Γαστρεντερική αξιολόγηση αναιμικών ασθενών χωρίς ενδείξεις ανεπάρκειας σιδήρου

Αιμορραγικές βλάβες συχνά παρατηρούνται στο γαστρεντερικό σύστημα ασθενών με αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου. Ωστόσο, συχνά οι ασθενείς με αναιμία χωρίς ενδείξεις έλλειψης σιδήρου παραπέμπονται σε γαστρεντερολόγους, ενώ η αξία της γαστρεντερολογικής εξέτασης δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Διεξήχθη μελέτη για την αξιολόγηση της επίπτωσης των αιμορραγικών γαστρεντερικών βλαβών σε 100 ασθενείς με αναιμία χωρίς ενδείξεις ανεπάρκειας σιδήρου (ομάδα NIDA) και σε 271 ασθενείς με επιβεβαιωμένη αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου (ομάδα IDA). Η επίπτωση αιμορραγικών βλαβών στην ανώτερη γαστρεντερική οδό ήταν σημαντικά χαμηλότερη για τους ασθενείς της ομάδας NIDA (8%), σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας IDA (22,9%).
Η επίπτωση αιμορραγικών βλαβών στην ανώτερη γαστρεντερική οδό ήταν, επίσης, χαμηλότερη για τους ασθενείς της ομάδας NIDA (6,9%), σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας IDA (20,2%). Δεν παρατηρήθηκαν περιστατικά γαστρεντερικών κακοηθειών στην πρώτη ομάδα, όμως στη δεύτερη παρατηρήθηκαν περιστατικά καρκίνου της ανώτερης γαστρεντερικής οδού (5,5%) και του κόλου-ορθού (10,7%).
Η ανάλυση υποομάδων των ασθενών ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 70 ετών, διαβαθμισμένων σύμφωνα με τα επίπεδα φερριτίνης ορού, έδειξε ότι η επίπτωση αιμορραγικών βλαβών και στην ανώτερη (26,4% έναντι 23,5% έναντι 2,9%) και στην κατώτερη γαστρεντερική οδό (26,8% έναντι 16,7% έναντι 0%), δεν διέφερε σημαντικά ανάμεσα στους ασθενείς με χαμηλές και μεσαίες συγκεντρώσεις φερριτίνης ορού, αλλά ήταν σημαντικά χαμηλότερη στους ασθενείς με χαμηλές συγκεντρώσεις φερριτίνης ορού σε σύγκριση με τους ασθενείς με υψηλές συγκεντρώσεις.
Επίσης, οι ασθενείς NIDA συγκέντρωναν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο (33%) σε σύγκριση με τους ασθενείς IDA (12%) και επομένως να υποβληθούν σε δειγματοληψία μυελού των οστών με το πιθανό αίτιο της αναιμίας τους να ανακαλύπτεται μέσω της διαδικασίας.
Συμπερασματικά, οι αιμορραγικές βλάβες του γαστρεντερικού συστήματος σπανίως εμφανίζονται σε αναιμικούς ασθενείς χωρίς ενδείξεις ανεπάρκειας σιδήρου και θα πρέπει πρώτα να αναζητώνται εναλλακτικά αίτια. Οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς, ωστόσο, με μεσαίες συγκεντρώσεις φερριτίνης ορού (30-100 Mug/l) παρουσιάζουν υψηλή επίπτωση αιμορραγικών βλαβών και θα πρέπει να υποβάλλονται σε γαστρεντερική εξέταση.
ΠΗΓΗ: Eur J Gastroenerol Hepatol. 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου