Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εφημερεύοντες

Σοβαρά προβλήματα στις εφημερίες των νοσοκομείων κυρίως της περιφέρειας αναμένονται από την 1η Νοεμβρίου, εξαιτίας της απόφασης των γιατρών να εφαρμόσουν πιστά το 48ωρο/56ωρο εβδομαδιαίας εργασίας για τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα.
Μέχρι στιγμής, οι Ενώσεις γιατρών νοσοκομείων, Καβάλας, Χαλκιδικής, Τρικάλων, όλης της Κρήτης, Αχαΐας, Φθιώτιδας, Δράμας, Φωκίδας, Κομοτηνής, Καβάλας, Ξάνθης, Θράκης, Καλαμάτας, Ρόδου και Κιλκίς, του Πανεπιστημιακού Λάρισας κ.ά., αλλά και μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας όπως π.χ. το Κρατικό Νίκαιας, το Σισμανόγλειο και το Αττικόν, τονίζουν ότι, εάν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους γιατρούς προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κείμενο κοινά αποδεκτό για την υπογραφή κλαδικής συμφωνίας, τότε -αρχής γενομένης το Νοέμβριο- θα κατατίθενται στα νοσοκομεία προγράμματα 48ώρου.
Αποτέλεσμα της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς αρκετές ημέρες κάθε μήνα όταν δηλαδή εξαντλείται το ανώτατο επιτρεπτό όριο εργασίας. Με το νέο ωράριο οι ειδικευμένοι γιατροί θα κάνουν κατά μέσο όρο δύο εφημερίες το μήνα και οι ειδικευόμενοι τέσσερις. Σήμερα, ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των γιατρών ξεπερνά κατά μέσο όρο τις 70 - 80 ώρες που σημαίνει περίπου δύο εφημερίες την εβδομάδα.

Αφορμή του προβλήματος είναι η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία η αποπληρωμή των εφημεριών που ξεπερνούν το 48ωρο και 56ωρο εβδομαδιαίας εργασίας θα εγκρίνονται μόνο εφόσον οι γιατροί έχουν συναινέσει στην πραγματοποίησή τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν εάν θέλουν να εφημερεύουν στο πλαίσιο του νόμιμου ορίου (με βάση τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και τις κοινοτικές οδηγίες) ή να συνεχίζουν την υπερεργασία.
Μέχρι στιγμής, πολλές ενώσεις Νοσοκομείων γιατρών και εκπρόσωποί τους σε νοσοκομεία, καλούν τους γιατρούς να μην καταθέσουν δηλώσεις συναίνεσης υπερεργασίας του νόμιμου ορίου των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας. Εν τω μεταξύ, στο κλείσιμο της αυριανής γενικής εφημερίας του Αττικόν προσανατολίζονται οι γιατροί του νοσοκομείου που βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους από τον μήνα Μάιο, αλλά και για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία του νοσοκομείου.
ΠΗΓΗ: Της Πεννυς Μπουλουτζα (Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου