«Νυστέρι» στις ανεξέλεγκτες δαπάνες στον τομέα της Yγείας

Παρεμβάσεις οικονομικού και κυρίως ελεγκτικού χαρακτήρα στον χώρο της Υγείας επιχειρεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παρότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα απορροφούν σημαντικούς πόρους, επηρεάζουν κατά μεγάλο βαθμό τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας καθώς τα δείγματα διαφάνειας και ορθής διαχείρισης όχι μόνο δεν είναι ικανοποιητικά, αλλά παρουσιάζουν σταδιακή επιδείνωση, γεγονός που δυσχεραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου καταφεύγουν για την πρόσθετη χρηματοδότηση.

Στην αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής στοχεύει το Β΄ Μέρος του νομοσχεδίου, με τις διατάξεις του οποίου:
– Ορίζεται ένας διυπουργικός κεντρικός φορέας για τη συνεχή, έγκαιρη και με ομοιόμορφους όρους αποτύπωση της υπάρχουσας κάθε φορά οικονομικής κατάστασης του φορέα.
– Ενισχύονται ο προγραμματισμός και η σχεδίαση με την καθιέρωση υποχρέωσης σύνταξης ανά τακτά διαστήματα επιχειρησιακών σχεδίων με συγκεκριμένους στόχους, ποσά και ποσοστά.
– Επιβάλλεται υποχρεωτικά η τήρηση του οικείου λογιστικού σχεδίου.
Με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου συνίσταται Διυπουργική Επιτροπή Φορέων Γενικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας και των Δημοσίων Μονάδων Υγείας.
Σε περιπτώσεις μη ανταπόκρισης στις νέες υποχρεώσεις προβλέπεται η διακοπή της κρατικής επιχορήγησης.

Με άλλη διάταξη εξορθολογίζεται το πλαίσιο για την κάλυψη των φαρμακευτικών δαπανών των ασφαλισμένων. Με την κατάρτιση από το ΚΕΣΥ των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις ασθένειες, δημιουργείται το πλαίσιο αναφοράς για τον προσδιορισμό και τη σύνταξη των θεραπευτικών ομάδων φαρμάκων, που περιλαμβάνουν το σύνολο των σχετικών πρωτοτύπων και επωνύμων γεννοσήμων φαρμάκων. Εξασφαλίζονται έτσι οι προϋποθέσεις για τον έλεγχο και την αποτροπή φαινομένων συνταγογράφησης φαρμάκων για ασθένειες άσχετες με αυτή του κατά περίπτωση ασφαλισμένου. Παράλληλα, με τη θέσπιση της τιμής αναφοράς, η διαδικασία καθορισμού της οποίας προβλέπεται ρητά, καθιστώντας εφικτή την άμεση εφαρμογή της, μπαίνει φραγμός στην ανεξέλεγκτη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. Eτσι τα Ταμεία δεν θα καλύπτουν το ποσό της αξίας του συνταγογραφούμενου φαρμάκου που υπερβαίνει την τιμή αναφοράς, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται η πλήρωση σωρευτικών προϋποθέσεων.

Το νέο σύστημα στα φάρμακα και οι σχετικές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από 1/1/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου