Η υπερφαγία ευθύνεται για την αύξηση του βάρους των χρηστών ινσουλίνης

Η υπερφαγία πιθανόν να είναι μεγαλύτερος συνεισφέρων παράγοντας στην αύξηση του βάρους που παρατηρείται όταν ο πάσχων από διαβήτη κάνει χρήση ινσουλίνης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Ωστόσο η υπερφαγία είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τους ιατρούς αφού οι διαβητικοί συνήθως υποαναφέρουν την πρόσληψη τροφής.
Η Δρ Μίριαμ Ράιαν από το CHU Angers της Γαλλίας και οι συνεργάτες της μελέτησαν την επίδραση της κατανάλωσης τροφής στην αύξηση του σωματικού βάρους 23 πασχόντων από διαβήτη τύπου Ι και 23 διαβητικών από τύπου ΙΙ που είχαν αρχίσει θεραπεία με ινσουλίνη.
Κατά την διάρκεια της έρευνας, οι διαβητικοί τύπου Ι πήραν κατά μέσο όρο 4.672 γραμμάρια και οι διαβητικοί τύπου ΙΙ 1.814 γραμμάρια. Η αύξηση του σωματικού βάρους δεν μπόρεσε να εξηγηθεί από την επιβράδυνση του σωματικού μεταβολισμού, τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, ή την αύξηση του σακχάρου στα ούρα, αφήνοντας τους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι οφειλόταν κυρίως στην υπερφαγία.
Επίσης αναφέρουν ότι η ακριβής μέτρηση των θερμίδων ήταν πολύ δύσκολη λόγω της υποαναφοράς της πρόσληψης τροφής, με τις αναφερόμενες θερμίδες να είναι ανεπαρκείς για την κάλυψη των χαμηλότερων σωματικών ενεργειακών απαιτήσεων.
Η υπερφαγία κατά την διάρκεια της θεραπείας με ινσουλίνη μπορεί να είναι μια αντίδραση στα επεισόδια υπογλυκαιμίας. Η αναφορά της πρόσληψης τροφής από τους διαβητικούς ασθενείς απαιτεί περισσότερη προσπάθεια για την ανίχνευση της παρουσίας της και του μεγέθους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου