Αντιβιοτικά Vs εγκεφαλικού

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου στους ασθενείς με λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα, μια λοίμωξη συνήθως στις καρδιακές βαλβίδες, φθίνει αξιοσημείωτα μετά την πρώτη εβδομάδα αντιβιοτικής αγωγής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Heart Journal.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα μπορεί να εκδηλωθούν όταν υπολείμματα που συσσωρεύονται εντός της καρδιάς διασπώνται και ταξιδεύουν μέσω των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, προκαλώντας απόφραξη που στερεί τον εγκεφαλικό ιστό από το αναγκαίο οξυγόνο. Τα επεισόδια αυτά ονομάζονται εμβολικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο Δρ Στιούαρτ Ντίκερμαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέλυσε στοιχεία από 1.473 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα για να καθορίσει πόσο συχνά εκδηλώνονταν τα εγκεφαλικά επεισόδια και να ορίσει τη σχέση μεταξύ αντιβιοτικής αγωγής και κινδύνου υποκείμενου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συνολικά, 219 ασθενείς (σχεδόν το 15%) υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Για τους185 εξ αυτών ήταν διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία για αξιολόγηση. Τα μισά από τα εγκεφαλικά επεισόδια εκδηλώθηκαν πριν από την αντιβιοτική θεραπεία και τα μισά μετά.

Ο καθημερινός ρυθμός εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου έπεσε αξιοσημείωτα μετά από την έναρξη της αντιβιοτικής θεραπείας και συνέχισε να πέφτει όσο συνεχιζόταν η χορήγηση της. Για παράδειγμα, η χρήση αντιβιοτικών για δύο εβδομάδες αντί για μία μείωσε το ποσοστό εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 65%. Μετά από μια εβδομάδα θεραπείας, μόλις το 3,1% των πασχόντων από ενδοκαρδίτιδα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η λοίμωξη από τον Χρυσίζον Σταφυλόκοκκο και η παρουσία βακτηριακών όγκων στις καρδιακές βαλβίδες αύξαναν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Κατά πόσο οι ασθενείς είχαν φυσιολογική καρδιακή βαλβίδα ή τεχνική τοποθετημένη με προηγούμενη χειρουργική επέμβαση δεν επηρέαζε τον κίνδυνο.

Αν και συχνά είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ενδοκαρδίτιδας, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο μοναδικός λόγος για τον χειρουργείο είναι η πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, τότε δεν θεωρείται αναγκαίο μετά από μια εβδομάδα αντιβιοτικής θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου