Συντηρεί το Μεσαίωνα και «ψήνει» τη διευθέτηση

Διατηρεί το σημερινό καθεστώς των εφημεριών και προωθεί την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ.

Με μια διπλή κίνηση το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην παράταση του μεσαιωνικού εργασιακού καθεστώτος των νοσοκομειακών γιατρών που τους οδηγεί - κυρίως στην επαρχία - σε εξοντωτικές εφημερίες. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα παραταθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση το σημερινό απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των νοσοκομειακών γιατρών ενώ, αξιοποιώντας το συναινετικό πνεύμα των ηγεσιών των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, επιδιώκει την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης που οδηγεί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Αποκαλυπτική γι' αυτό είναι η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού, στην οποία αναφέρει ότι η ρύθμιση γίνεται «σε ό,τι αφορά το θέμα των εφημεριών σε σχέση με την κοινοτική οδηγία» και - αποκαλύπτοντας τη συναινετική διάθεση των συνδικαλιστικών ηγεσιών των γιατρών - συμπληρώνει: «Εστειλα σήμερα (σ.σ. χτες) επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζοντας την ικανοποίησή μου, ως προς τους κοινά αποδεκτούς στόχους και τους κάλεσα, επίσης, σε συνάντηση την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, ώστε να προχωρήσουμε στην τελική φάση της κλαδικής συμφωνίας».

Οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έρχονται σαν συνέχεια των περσινών - με ανάλογες ρυθμίσεις - αναστολής των Προεδρικών Διαταγμάτων 88/1999 και 76/2005 με τα οποία ενσωματώνεται στο Εθνικό Δίκαιο κοινοτική Οδηγία που προβλέπει εβδομαδιαίως εργασία 48 ωρών για τους ειδικευμένους γιατρούς - σε τετράμηνη βάση - και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους - σε ετήσια βάση - επιβάλλοντας, έτσι, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Στο ίδιο πνεύμα της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας κινήθηκε και η προηγούμενη πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης (9/11/2007). Την πρόταση απέρριψε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επαναφέροντας παλιότερο πλαίσιο της Ομοσπονδίας (19/7/2007), που κινείται όμως και αυτό στη λογική της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Απροκάλυπτη ΣΥΝδρομή
Της χτεσινής ανακοίνωσης του υπουργού Υγείας είχε προηγηθεί έγγραφο του γενικού γραμματέα Αριστείδη Καλογερόπουλου, προς τα νοσοκομεία για τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Με αφορμή το έγγραφο του Αρ. Καλογερόπουλου το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας του ΣΥΝ με ανακοίνωσή του καλεί τον υπουργό Υγείας «να πάψει την επονείδιστη τακτική των τροπολογιών στην οποία ομολογουμένως διαπρέπει και να συζητήσει σοβαρά και εμπεριστατωμένα τις προτάσεις που του έχουν υποβάλλει οι νοσοκομειακοί γιατροί». Με ακόμα πιο απροκάλυπτο τρόπο ζητά την «άμεση εφαρμογή ρυθμίσεων που έχουν εισαχθεί στην ελληνική έννομη τάξη ήδη από το 1999» ο συνδικαλιστικής της «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» (ΣΥΝ) και μέλος της Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.
Κάτω και από αυτές τις εξελίξεις γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη συσπείρωσης γύρω από την πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» για την καθιέρωση εξάωρου, πενθήμερου, 30ωρου, με μια εφημερία τη βδομάδα, αύξηση του αριθμού των εφημερευόντων ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών, με βασικό μισθό 1.700 ευρώ για το νεοπροσλαμβανόμενο γιατρό και ουσιαστικές αυξήσεις για όσους υπηρετούν, μοναδική απάντηση στο σημερινό χάλι των εφημεριών.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου