Το κρασί μειώνει την φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων


Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης δείχνει ότι οι γυναίκες που πίνουν μετριοπαθείς ποσότητες κρασιού μπορεί να έχουν λιγότερη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου American Journal of Clinical Nutrition.

Οι Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες κατανάλωσης δύο ποτηριών κρασιού την ημέρα, οι γυναίκες είχαν χαμηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων φλεγμονωδών ουσιών στο αίμα τους.

Αναρίθμητες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι λάτρεις του κρασιού τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου από τους απέχοντες από τα οινοπνευματώδη. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης μπορεί να είναι ο λόγος, αν και δεν εξηγεί πλήρως το όφελος.

Ο Δρ Εμίλιο Σακανελλα εξηγεί ότι η αποσαφήνιση του τρόπου που το κρασί προστατεύει την καρδιά είναι σημαντική ώστε να αποδειχθεί ότι η σχέση μεταξύ κρασιού και καρδιακής υγείας, είναι άμεση.

Οι έρευνες που διαπιστώνουν ότι οι πότες κρασιού έχουν καλύτερη καρδιακή υγεία δεν αποδεικνύουν όμως ότι το κρασί είναι υπεύθυνο. Οι λάτρεις του οίνου για παράδειγμα έχουν γενικότερα καλύτερη διατροφή, υψηλότερα επίπεδα σωματικής άσκησης ή άλλες υγιεινές συνήθειες.

Στην ισπανική μελέτη το βάρος δόθηκε στις πιθανές επιδράσεις του κρασιού στην φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι μέρος της αντίδρασης του σώματος στην βλάβη. Πιστεύεται ότι η χρόνια χαμηλού επιπέδου φλεγμονή ως αντίδραση σε στρεσσογόνους όπως το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία, συντελεί στην οικοδόμηση των πλακών στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών.

Η φλεγμονή μπορεί επίσης να κάνει τις πλάκες πιθανότερο να διαρραγούν και να δημιουργηθεί θρόμβος που στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα.

Ο Δρ Σακανελλα επιστράτευσε 35 υγιείς γυναίκες που έπιναν τακτικά ποσότητες κρασιού. Κάθε γυναίκα πέρασε τέσσερις εβδομάδες με υγιεινή διατροφή, αλλά χωρίς κρασί, και μετά ακολούθησε για τέσσερις εβδομάδες με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το γεύμα και το δείπνο. Το ίδιο διατροφικό πρότυπο ακολουθήθηκε και με το λευκό κρασί.

Συνολικά, τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης ανέβηκαν μετά από τέσσερις εβδομάδες κατανάλωσης κρασιού, ενώ τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης έφθιναν. Το κόκκινο κρασί είχε πιο προφανή επίδραση από το λευκό.

Το μεγαλύτερο όφελος από το κόκκινο κρασί μπορεί να σχετίζεται με την υψηλότερη συγκέντρωση του σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικά συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά και συντελούν στη μείωση της φλεγμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου