Οι νέες ανατροπές στις ασφαλιστικές εισφορές

Νέες ανατροπές, με αύξηση των εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους έρχονται από το 2018, έτος κατά το οποίο θα αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, όπως προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση της βάσης υπολογισμού ενδέχεται να αγγίξει και τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που θα καταστήσει σχεδόν ασύμφορη την ασφάλιση... Για τον λόγο αυτόν, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μαζί με τους δανειστές, έχουν συμφωνήσει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο. Έτσι, τον πρώτο χρόνο διεύρυνσης της βάσης, οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση δεν θα είναι 20% αλλά 15%.
Τις ανατροπές στις εισφορές καθώς και το μεταβατικό στάδιο παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα και υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το σενάριο επιβεβαίωσε ουσιαστικά η υπουργός Εργασίας μιλώντας στο Real Fm. Όπως είπε η οποία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών θα εφαρμοστεί το 2018 αλλά συγχρόνως θα εφαρμόζεται έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού. Συμπλήρωσε δε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα στις λεπτομέρειες του το ζήτημα.

Αναλυτικά, οι αυξήσεις έρχονται ένα χρόνο πριν από τις μειώσεις συντάξεων, το 2018, και περνούν μέσα από την αύξηση της βάσης υπολογισμού των εισφορών. Ενώ δηλαδή εντός του 2017 υλοποιείται ο νόμος Κατρούγκαλου και οι εισφορές υπολογίζονται για όλους, ως ποσοστό επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του προηγούμενου έτους, ήτοι έσοδα μείον δαπάνες και εισφορές, ένα χρόνο μετά, το 2018, θα υπάρξει και νέα αλλαγή, ώστε η ποσοστιαία εισφορά (π.χ. 27% για κύρια ασφάλιση και υγεία) να επιβάλλεται στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν, όμως, αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ο λογαριασμός βγάζει, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αυξήσεις εισφορών κατά 110 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα. Ενδέχεται δε να ανέβει ακόμη περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, με ετήσιο εισόδημα από 7.033 ευρώ και πάνω.
Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίες, π.χ. έμπορος, με ακαθάριστο εισόδημα προ φόρου το 2016 στις 8.500 ευρώ και καθαρό στις 7.000, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου καλείται να καταβάλλει τον μήνα για κύρια ασφάλιση και υγεία (20% συν 6,95% αντίστοιχα) τις κατώτερες δυνατές εισφορές, ήτοι 157,9 ευρώ. Εφόσον αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών και ο υπολογισμός γίνεται πλέον στο ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα, οι εισφορές του θα αυξηθούν στα 191 ευρώ μήνα, ή επιπλέον 33,1 ευρώ που αντιστοιχούν σε αύξηση της τάξης του 18%.
Μάλιστα, οι νέες εισφορές αυξάνονται με... γεωμετρική πρόοδο, όσο μεγαλύτερα είναι τα εισοδήματα. Έτσι, δικηγόρος με καθαρό φορολογητέο εισόδημα το 2016 στις 52.000 ευρώ και εισόδημα προ φόρου 70.000 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία πληρώνει εισφορές 1.207 ευρώ τον μήνα. Εφόσον από την 1/1/2018 αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 558 ευρώ τον μήνα, δηλαδή μηνιαίες εισφορές της τάξης των 1.765 ευρώ, αυξημένες κατά 32% τον μήνα.
Προκειμένου να περιοριστούν οι υπέρογκες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, εξετάζεται να εφαρμοστεί μια μεταβατική περίοδος ενός έτους, όπου θα δίνεται έκπτωση 15% για το 2018 για όλους τους ασφαλισμένους.
Από το 2019 δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή αυτή ήταν απαίτηση των δανειστών -Ευρωπαίων και ΔΝΤ-, που ζητούσαν πεισματικά να αλλάξει το ισχύον καθεστώς, υποστηρίζοντας ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς και ότι με το ισχύον σήμερα σύστημα είναι να σαν να καταβάλλονται εισφορές μικρότερες από 20%.
Μάλιστα, οι δανειστές ζητούν από την ελληνική πλευρά να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει στη χώρα μας «φορολογητέο εισόδημα» και να χρησιμοποιείται το ίδιο τόσο από το ασφαλιστικό σύστημα, όσο και από τη φορολογική διοίκηση.
Ρούλα Σαλούρου salourou@euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου