"80 κέντρα υγείας είναι "φαντάσματα", δηλαδή περίπου Αυτά τα 80 δεν έχουν γιατρούς, παρασκευαστές, οδηγούς ασθενοφόρων, επισκέπτριες υγείας, αλλά και τα υπόλοιπα είναι υποστελεχωμένα. Χαρακτηριστικά, μία βάρδια μπορεί να λειτουργεί μόνο με μία νοσηλεύτρια ή και με καθόλου." Αυτά αποκάλυψε στο Iatronet, o Ανάργυρος Μαριόλης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής και Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αερόπολης Μάνης.
Παρά την κραυγαλέα αυτή υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, όπως και έχει ανακοινώσει, είναι να μετακινήσει Γενικούς Γιατρούς στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ αναμένεται η σχετική εγκύκλιος (αν και η τελευταία πληροφόρηση είναι ότι έχει «κολλήσει» η έκδοσή της).
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Α. Μαριόλης τονίζει ότι αν το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι παροδικό θα υπάρξει συνολική κατάρρευση των Κέντρων Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτά απασχολούνται 1.800 γιατροί, εκ των οποίων οι 1.300 είναι Γενικοί Γιατροί και όλες οι άλλες ειδικότητες –συμπεριλαμβάνονται και οι αγροτικοί- είναι 600. Μέγεθος που υπολείπεται σημαντικά από τα ευρήματα της Πανευρωπαϊκής μελέτης FICOSER, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα χρειάζεται 7.000 ειδικευμένους ιατρούς στη Γενική / Οικογενειακή Ιατρική για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ το ποσοστό της πίτας –των πόρων- που κατανέμεται στην ΠΦΥ στη χώρα μας είναι το χαμηλότερο από όλες τις χώρες του ΟΑΣΑ. Ενδιαφέρουσα δε είναι και η κοινή θέση.των Royal College of General Practitioners και Royal College of Emergency Medicine της Βρετανίας που έχουν δηλώσει πως «η επένδυση σε υπηρεσίες ΠΦΥ αποτελεί τον περισσότερο αποδοτικό τρόπο για να αποφορτιστεί τόσο το σύστημα υγείας, όσο και τα ΤΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ο κ. Α. Μαριόλης, η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής έχει στείλει επιστολή για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους Γενικούς Γιατρούς η εφαρμογή της «εγκυκλίου των μετακινήσεων», ενώ έχει ζητήσει και συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει λάβει κάποια απάντηση.
Μία από τις βασικές μας προτάσεις, τονίζει ο κ. Α. Μαριόλης, είναι η στελέχωση δομών του ΠΕΔΥ με Γενικούς Ιατρούς και η λειτουργία κάποιων τουλάχιστον από τις δομές αυτές σε ωράριο 8.00-24.00, δίνοντας έτσι διέξοδο στον πολίτη για την αντιμετώπιση των αναγκών του σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με παράλληλη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Η κίνηση αυτή θα αποδεσμεύσει ταυτόχρονα ειδικούς του ΠΕΔΥ με νοσοκομειακές ειδικότητες, ώστε να είναι δυνατή η άμεση αξιοποίηση τους εκεί όπου είναι πραγματικά αναγκαίοι, δηλαδή στα νοσοκομεία.
Πρωτίστως, σημειώνει ο ίδιος, «πρέπει να γίνει καταγραφή και πλήρης αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου δυναμικού των νοσοκομείων και ΠΕΔΥ, όπως άλλωστε επιβάλλει και η κρισιμότητα των καταστάσεων. Την εφημέρευση όλων των ειδικών του νοσοκομείου στο όριο του πλαφόν τους, την οργάνωση εφημεριών τομέα, με αξιοποίηση όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στο νοσοκομείο και άμεση μετακίνηση των ιατρών νοσοκομειακών ειδικοτήτων του ΠΕΔΥ στα νοσοκομεία. Τα ανωτέρω αυτονόητα μέτρα τα θεωρούμε επιβεβλημένα».
Στην επιστολή που έστειλε πρόσφατα η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής στον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, αναφέρονται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η πρώτη για την αποδοχή της εγκυκλίου: Αυτές είναι
- Να διασφαλίζεται πως οι Γενικοί Ιατροί εργάζονται σε έναν αυστηρά ανεξάρτητο χώρο που φέρει την ειδική σήμανση "ιατρείο Γενικής Ιατρικής" ή εναλλακτικά "ιατρείο πρωτοβάθμιων περιστατικών".
- Η στελέχωση των ιατρείων Γενικής Ιατρικής των Νοσοκομείων από Γενικούς Γιατρούς οφείλει να γίνεται μόνο σε εθελοντική βάση και μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Διαδικασία "εντέλλεσθε" δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.
- Ο Γενικός Ιατρός κάνει διαλογή των περιστατικών και αντιμετωπίζει τα πρωτοβάθμια περιστατικά, που θα μπορούσε με ασφάλεια να αντιμετωπίσει και στην κοινότητα. Έχει στη διάθεση του εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Παραπέμπει, όσα περιστατικά χρειάζονται κατά την κρίση του παραπομπή, στην καταλληλότερη ανά περίπτωση ομάδα ειδικών ιατρών των ΤΕΠ.
Από τη στιγμή της παραπομπής η ευθύνη του ασθενούς μεταφέρεται στην αντίστοιχη ομάδα. Επίσης δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διακομιδής του ασθενούς σε άλλα νοσοκομεία.
- Η παρουσία των ιατρών νοσοκομειακών ειδικοτήτων μέσα στο Νοσοκομείο θεωρείται δεδομένη. Ο Γενικός Ιατρός σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά ιατρό καμίας άλλης ειδικότητας. Τα ονόματα των ιατρών που εφημερεύουν, Γενικών Ιατρών και ιατρών νοσοκομειακών ειδικοτήτων, αναρτώνται σε ξεχωριστές λίστες, στις οποίες πρόσβαση έχουν όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο των επειγόντων. Είναι αυτονόητο πως οι γιατροί που εφημερεύουν, δεν απουσιάζουν, διαφορετικά διώκονται ποινικά.
- Το ιατρείο Γενικής Ιατρικής των ΤΕΠ λειτουργεί 8.00-24.00, δηλαδή στις ώρες αιχμής, που η προσέλευση ασθενών είναι τέτοια, που δικαιολογεί την παρουσία Γενικών Ιατρών. Οι Γενικοί Ιατροί εργάζονται σε 8 ώρες βάρδιες.
- Διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία- εφημέρευση των δομών ΠΦΥ.
- Η ισχύς της εγκυκλίου οφείλει να είναι εξ αρχής πεπερασμένη (πχ 6 μήνη ή ετήσια), καθώς έρχεται ως δεκανίκι στο σύστημα υγείας στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε και η αναγκαιότητά της θα πρέπει να επανεξεταστεί μετά από εύλογο διάστημα.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου