Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα επείγουσας έρευνας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για την εκτίμηση των κινδύνων στην υγεία από τις αυξανόμενες ποσότητες νανοϋλικών.
Μέσω των οικιακών αποβλήτων, τα εν λόγω υλικά εισέρχονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, εγκαταστάσεις αποτέφρωσης και επεξεργασίας λυμάτων, που δεν έχουν σχεδιαστεί για να φιλτράρουν τόσο μικρά σωματίδια, με μέγεθος ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουν σε λυματολάσπη, η οποία χρησιμοποιείται ως λίπασμα στη γεωργία.
Μελέτες δείχνουν ότι τα νανοϋλικά μπορούν πιο εύκολα να διαπεράσουν το δέρμα και τα κύτταρα από τις μεγαλύτερες ενώσεις και “ενοχοποιούνται” για καρκίνο στους πνεύμονες και για τοξικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα.
Απόβλητα που περιέχουν τεχνολογικά επεξεργασμένα νανοϋλικά, διατίθενται μαζί με συμβατικά απόβλητα, χωρίς ειδικές προφυλάξεις ή θεραπεία.
“Τα νανοϋλικά αποτέλεσαν επανάσταση ως προϊόντα καθημερινής χρήσης, με οφέλη για την κοινωνία, αλλά υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να προκαλούν στην υγεία”, σχολίασε ο διευθυντής Περιβάλλοντος του ΟΟΣΑ διευθυντής Simon Upton.
Πρέπει επειγόντως – είπε – να κατανοήσουμε καλύτερα τους κινδύνους αυτούς, ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε κατά πόσον τα συστήματα επεξεργασίας των αποβλήτων πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Ο αριθμός των προϊόντων που νανοϋλικά αυξήθηκε κατά πέντε φορές την περίοδο 2006 – 2011. Οι κατασκευαστές τα χρησιμοποιούν σε περισσότερα από 1.300 προϊόντα, από ελαστικά αυτοκινήτων, ρακέτες του τένις, στις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων, αποσμητικά και μαλακτικά μαλλιών.
Λίπασμα
Πιο ανησυχητικό από όλα, είναι η ύπαρξη νανοϋλικών στη λάσπη η οποία χρησιμοποιείται ως λίπασμα. Στη Γαλλία, το μισό από το χρησιμοποιούμενο λίπασμα προέρχεται από λυματολάσπη.
Η πιθανή μετατροπή των τεχνολογικά επεξεργασμένων νανοϋλικών στο έδαφος, οι αλληλεπιδράσεις τους με τα φυτά και τα βακτήρια και τη μεταφορά τους στα επιφανειακά ύδατα δεν έχει μελετηθεί σε βάθος.
Με την έκθεση αυτή, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ απευθύνουν έκκληση για έρευνα σχετικά με τον τύπο και την ποσότητα των νανοϋλικών που εισέρχονται στα απόβλητα.
Συνιστούν, δε, περισσότρα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.
ΔΗΜ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου