Εκτροχιάστηκε η φαρμακευτική δαπάνη στο 8μηνο

Παρά το θετικό πρόσημο που βάζουν δίπλα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως ο αντικαπνιστικός νόμος, παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας συνεχίζουν να ανησυχούν για την εξέλιξη της υπέρβασης του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, αρκετοί μιλούν για αύξηση της υπέρβασης της τάξεως του 28% το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Έτσι, ενώ κατά το περυσινό οκτάμηνο (Ιανουάριος - Αύγουστος) η υπέρβαση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ έφθασε περίπου τα 377 εκατ. ευρώ και κατέληξε να αγγίζει συνολικά το 2018 τα 572 εκατ. ευρώ, φέτος η υπέρβαση για το ίδιο διάστημα ανήλθε στα 481 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, εκπρόσωποι του κλάδου αναμένουν πως το 2019 η υπέρβαση της δαπάνης θα κυμανθεί μεταξύ 730-760 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος η φαρμακοβιομηχανία μέσω clawback. Σύμφωνα με τα σημειώματα που έλαβαν οι εταιρείες, το πρώτο εξάμηνο, το clawback ανήλθε στα 360 εκατ. ευρώ, ενώ εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι το διάστημα Απριλίου - Ιουλίου η δαπάνη παρουσιάζει εικόνα πλήρους εκτροχιασμού.
Υπενθυμίζεται πως το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, ο λεγόμενος «κλειστός προϋπολογισμός», ορίζεται στο 1,945 δισ. ευρώ. Οποιαδήποτε υπέρβαση, όμως, αυτού του ορίου μετακυλίεται στις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες από το 2012 επιστρέφουν αυτό το ποσό της υπέρβασης στο κράτος. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη δαπάνη των νοσοκομείων, γεγονός που φέτος μπορεί να ανεβάσει το συνολικό clawback σε ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ.
Εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι η διάταξη του νομοσχεδίου σχετικά με τον συμψηφισμό του clawback με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, στις οποίες περιλαμβάνονται οι κλινικές δοκιμές, οι παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και η αναβάθμιση υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής, βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακούφισή τους από το βάρος του clawback. Ωστόσο, επιμένουν πως η δυνατότητα συμψηφισμού των παραπάνω μέχρι του ποσού των 50 εκατ. ευρώ –όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ – είναι μια μικρή σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των επιστροφών που θα κληθούν να πληρώσουν τη φετινή χρονιά. Εκτιμούν μάλιστα ότι το όφελος από τη ρύθμιση αυτή θα αποτυπωθεί μέσα στο 2020, ενώ αναμένουν την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά και Υγείας, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα ισχύσει η διάταξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου