Υπ. Οικονομικών: Οι γιατροί θα επιβαρύνονται με αποζημιώσεις αν διαπιστωθεί «βαριά ιατρική αμέλεια»


Βάσει της εγκυκλίου η αγωγή αποζημίωσης για ιατρικό λάθος εφόσον το δικαστήριο διαπιστώνει «βαριά ιατρική αμέλεια» θα καταλογίζεται στον γιατρό και όχι στο νοσοκομείο



Σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις επιδικασμένες αστικές αποζημιώσεις σε βάρος νοσοκομείων του ΕΣΥ δρομολογεί εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών», πλέον βάσει της εγκυκλίου η αγωγή αποζημίωσης για ιατρικό λάθος εφόσον το δικαστήριο διαπιστώνει «βαριά ιατρική αμέλεια» θα καταλογίζεται στον γιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες – μέχρι σήμερα οι αποζημιώσεις που κέρδιζαν δικαστικά οι ασθενείς καταβάλλονταν από τα δημόσια νοσοκομεία.

Η εγκύκλιος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι εκτιμούν πως οι γιατροί του ΕΣΥ θα βρίσκονται στη μέγγενη ασφαλιστικών εταιριών και δικηγορικών γραφείων, την ώρα που βιώνουν μια πολύ σκληρή εργασιακή καθημερινότητα με ελλείψεις και προβλήματα τα οποία προφανώς μπορούν να παίξουν ρόλο και στην πρόκληση κάποιου ιατρικού λάθους. Για το λόγο αυτό οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν από τους υπουργούς Υγείας να πάρουν άμεσα θέση για το θέμα και να ανακοινώσουν αν και σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν.

«Ανοίγει η όρεξη για ένα πραγματικό «πάρτι» εξειδικευμένων σε «ιατρικά λάθη» δικηγορικών γραφείων. Το κάθε τέτοιο δικηγορικό γραφείο πάντοτε σέρνει τον γιατρό στα ποινικά δικαστήρια ώστε αυτός/αυτή να καταδικαστεί πρώτα ποινικά και έτσι να «κερδηθεί» κατόπιν η αγωγή χρηματικής αποζημίωσης στο αστικό δικαστήριο» τονίζει η παράταση σχετικά με την εφαρμογή της εγκυκλίου. Μάλιστα, θεωρούν πως κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η υπογραφή της εγκυκλίου επισημαίνοντας πως οι ασφαλιστικές εταιρίες από τον περασμένο Οκτώβριο βομβαρδίζουν τους γιατρούς ΕΣΥ με διαφημιστικές προσφορές για ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής νομικής ευθύνης.

Οι γιατροί τονίζουν πως οι πενιχροί μισθοί τους δεν επιτρέπουν την πληρωμή ασφαλίστρων και πολύ περισσότερο αποζημιώσεων: «Οι έντιμοι μαχόμενοι γιατροί του ΕΣΥ ωθούνται είτε να παραιτηθούν ή να γίνουν επίορκοι φακελάκηδες μιζαδόροι ή να αποδεχτούν τα ‘νόμιμα’ φακελάκια από την τσέπη των ασθενών (απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία)» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης αναφέρεται πως ο καταλογισμός του προστίμου στον υπάλληλο γίνεται στις εξής περιπτώσεις: α)Όταν με την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης δημιουργείται επιβάρυνση του προϋπολογισμού είτε φορέα του Δημοσίου. β) Όταν με τη δικαστική απόφαση προκαλείται επιβάρυνση, σε βάρος του προϋπολογισμού των φορέων του Δημοσίου και το σχετικό επιδικασθέν ποσό έχει καταβληθεί στον αντίδικο. γ) Όταν το μέτρο δεν αφορά εκτέλεση καταψηφιστικής απόφασης, η οποία κατέστη τελεσίδικη και ως εκ τούτου εκτελεστή συνεπεία απώλειας των προβλεπόμενων τακτικών ένδικων μέσων.       

protothema                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου