Ο παιδικός ΔΜΣ & στεφανιαία νόσο

Όσο ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αυξάνεται κατά την παιδική ηλικία, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο The New England Journal of Medicine.

Η Δρ Τζένιφερ Μπέικερ και οι συνεργάτες της στο Κέντρο Υγείας και Κοινωνίας της Κοπεγχάγης ανέλυσαν στοιχεία για 276.835 άτομα που είχαν υποβληθεί σε μετρήσεις ύψους και βάρους κατά την παιδική ηλικία (από επτά μέχρι και 13 ετών) και είχαν υποβληθεί σε έλεγχο για στεφανιαία νόσο στην ενήλικη ζωή τους (25 ετών και άνω).

Κατά την επανεξέταση των πέντε εκατομμυρίων-ετών, 10.235 άνδρες και 4.318 γυναίκες διαγνώστηκαν με ή είχαν αποβιώσει από στεφανιαία νόσο ως ενήλικοι.

Στους άνδρες, ο ΔΜΣ μεταξύ επτά και 13 ετών σχετιζόταν άμεσα με τον κίνδυνο οποιουδήποτε στεφανιαίου επεισοδίου, μη μοιραίο επεισόδιο και μοιραίο συμβάν. Στις γυναίκες η περίοδος κινδύνου καθορίστηκε μεταξύ 10 και 13 ετών.

Και στα δύο φύλα ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξανόταν με την ηλικία του παιδιού. Επιπλέον, οι συσχετισμοί ήταν ακόμα ισχυρότεροι μετά από τον συνυπολογισμό του σωματικού βάρους γέννησης.

Τα παιδιά που είναι έστω και λίγο υπέρβαρα πρέπει να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση ώστε να διατηρούν ένα σωματικό βάρος που είναι κατάλληλο για την ηλικία τους, διότι δεν κινδυνεύουν μόνο τα παιδιά που εντάσσονται στο 80% με 85% του ΔΜΣ ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους.
ΠΗΓΗ: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου