Οι Παθολόγοι καταγγέλλουν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τον τρόπο διαπραγμάτευσης για τον Οικογενειακό Ιατρό.

14 Ιουλίου 2018

Δελτίο Τύπου 


Με  έκπληξη ενημερωθήκαμε από πρόσφατο δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας για την συνάντηση που διεξήχθη, απόντων των Παθολόγων και των Παιδιάτρων, της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με θέμα συζήτησης την τροποποίηση των συμβάσεων για τους οικογενειακούς ιατρούς.

Μετά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να στελεχώσουν τις ΤΟ.Μ.Υ. που τόσα πολλά είχαν επενδύσει πολιτικά και ιδεολογικά (από τις 953 θέσεις στην Αττική μόλις 46 ιατροί τοποθετήθηκαν) το βάρος πλέον πέφτει στις συμβάσεις των αυτοαπασχολούμενων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ για το θεσμό του οικογενειακού ιατρού.
Είναι η δεύτερη φορά που οι ιατροί αρνούνται να συμβληθούν ως οικογενειακοί με τον ΕΟΠΥΥ λόγω των απαξιωτικών  όρων της σύμβασης και η ΕΛΕΓΕΙΑ σπεύδει γοργά να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και να πείσει τους συναδέλφους πως έχουν βελτιωθεί οι όροι, προσφέροντας χείρα βοηθείας. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δε θέλει να κατανοήσει  πως από τους 1.900 ήδη συμβεβλημένους με τον  ΕΟΠΥΥ Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς λιγότεροι από 500 επιθυμούν να συμβληθούν ως οικογενειακοί ιατροί.
Αγνοούν επίσης πως ακόμα και αν όλοι οι Γενικοί Ιατροί συμβληθούν (πράγμα απίθανο) πάλι δεν επαρκεί ο αριθμός προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.  
Το Υπουργείο εμπλέκει τους συνάδελφους  σε ένα  πονηρό παζάρι που επί της ουσίας συνοψίζεται στην εξής φράση   «Έλα  στο δίκτυο μου, βλέπε  4 ώρες δωρεάν τους ασφαλισμένους μου και εγώ θα σου εξασφαλίσω  μόνιμη “πελατεία”  2250 ατόμων για τις υπόλοιπες ώρες».

Θα αναβιώσουμε εκ νέου συνθήκες «παλαιού ΙΚΑ και λοιπών ταμείων» το πρωί δωρεάν «συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία» και το βράδυ ιατρική εξέταση επί πληρωμή. Μόνο που η συναλλαγή αυτή θα εξελίσσεται στα ιδιωτικά μας ιατρεία.


Συμπερασματικά, το “Δωρεάν” ήταν η  παντιέρα που μετατράπηκε σε σημαιάκι και η σκοπιμότητα επικράτησε της ιδεολογίας περί δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Αυτή την άτακτη ιδεολογική υποχώρηση, προσπαθούν να καλύψουν τα πάντα πρόθυμα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΕΓΕΙΑ που αγνοούν το κοινό αίσθημα των ιατρών, θαμπωμένοι από τα υπουργικά γραφεία και τις καρέκλες, ικανοποιώντας την εξουσιολαγνεία τους.

Ως Ε.Ε.Π.Ε. εναντιωνόμαστε σε κλειστά συστήματα «συμβεβλημένων παρόχων» και ιατρών αποκλειστικών προνομίων, που θα περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας.

Απορούμε γιατί ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται έναν ιατρό που δεν έχει επιλέξει οικιοθελώς και δε θα μπορεί να παρακολουθείται από τον ιατρό της επιλογής του (π.χ. έναν πιστοποιημένο).

Ως βάση διαλόγου θέτουμε:

1)     Την ελεύθερη επιλογή ιατρού χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς. Θεωρούμε απαράδεκτο τον θεσμό του θυροφύλακα (gatekeeping) σε μια χώρα με πληθώρα ειδικευμένων ιατρών.

2)    Την ίση πρόσβαση των αυτοαπασχολούμενων ιατρών ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης στον θεσμό του οικογενειακού ιατρού.

3)     Την ίση διαχείριση ασθενών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα,  με την θέσπιση ενιαίων κανόνων διαχείρισης και παραπομπών  ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης.

Ο μέγιστος πληθυσμός ευθύνης τους 2.250 ασθενείς ανά ιατρό είναι πέρα από κάθε διεθνή επιστημονική πρακτική και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρών ιατρικών λαθών.


Ως Ε.Ε.Π.Ε. καλούμε όλους τους Παθολόγους να μην συμβληθεί κανείς με τον ΕΟΠΥΥ ως οικογενειακός ιατρός με αυτούς τους απαξιωτικούς όρους.


Βασικό αίτημα μας είναι η κοινή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας των εκπροσώπων των Ενώσεων - Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών για να συζητήσουμε τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, έστω αυτήν την ύστατη ώρα, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με σκοπό την διασφάλιση ποιοτικής Π.Φ.Υ. προς όφελος των πολιτών.

Συντάκτες: Πυρπασόπουλος Μάριος, Τσέρκης Ηλίας

           Ο Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματεύς

Ευάγγελος Τούλης                           Σόλων Κωτούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου